Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 6. 2016,
7.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

Natisni članek

Copa America nogomet

Sobota, 11. 6. 2016, 7.12

6 let, 7 mesecev

45. Copa America, 2. krog

Argentinski vihar po vstopu Messija v igro, Vidal v stoti minuti rešil Čile

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58
Lionel Messi | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na drugih tekmah skupine D sta si zmago priigrala Čile in Argentina. Prvemu jo je z 11-metrovko v stoti minuti zagotovil Arturo Vidal, pri drugi je s klasičnim hat-trickom zablestel Lionel Messi, ki je prispeval levji delež k uvrstitvi v četrtfinale.

Čilenci so proti Bolivijcem povedli na začetku drugega polčasa, ko je junak tekme Arturo Vidal zadel za 1:0, a veselje ni bilo prav dolgo, saj je Jhasmani Campos 15 minut zatem izenačil. Ko se je že zdelo, da bi se izbrani vrsti lahko razšli brez zmagovalca, je po mnenju sodnikov strelec bolivijskega zadetka v podaljšku (ta je bil  dolg kar 12 minut) storil prekršek za najstrožjo kazen, kar je razjezilo Bolivijce, a spremeniti niso mogli nič. Vidal je ob izvajanju 11-metrovke v stoti minuti ostal zbran, Čile popeljal do zmage in pokopal upe Bolivije za napredovanje.

Veliko lažjo pot do zmage, s katero so se uvrstili v četrtfinale, so imeli Argentinci. Nicolas Otamendi jih je v vodstvo popeljal že v sedmi minuti, a silovito polnjenje mreže Paname se je začelo šele po vstopu Lionela Messija v igro v 61. minuti. Ta je v 68. minuti zvišal na 2:0, nato pa do 87. dosegel še dva zadetka za 4:0. Petardo je v zadnji minuti rednega dela zakuril Sergio Aguero.

Za drugo četrtfinalno vstopnico se bosta udarila Čile in Panama.

Edinson Cavani se z Urugvajem ne bo potegoval za najvišja mesta. | Foto: Edinson Cavani se z Urugvajem ne bo potegoval za najvišja mesta.

Slovo Urugvajcev

Največje razočaranje skupinskega dela Copa Americe je Urugvaj. S 15 naslovi je rekorder tekmovanja, v ZDA pa je prispel z zelo močno zasedbo. V kvalifikacijah za SP 2018 je v odlični formi, saj je na prvem mestu južnoameriške skupine. Na zadnjem je Venezuela, kar pa je ni zmotilo, vseeno je senzacionalno premagala dvakratne svetovne prvake in jim preprečila napredovanje v četrtfinale. Odločilni zadetek je v 36. minuti dosegel Salomon Rondon.

Prvi zvezdnik Urugvaja Luis Suarez tudi v drugo ni dočakal nastopa na letošnjem tekmovanju. Selektor Oscar Tabarez ga je zaradi zdravstvenih težav, saj še vedno čuti bolečine v stegenski mišici, pustil na klopi. Suarez se je med drugim polčasom ogreval, a mu selektor ni namenil priložnost. Napadalec Barcelone je bil tako razjarjen, da se je na klopi za rezervne igralce težko sprijaznil z neigranjem in svojo jezo tudi pokazal. "Ni bil stoodstotno pripravljen za nastop. Zato ga nisem izbral. Je bil jezen? Tega ne vem. O tem mi ni nič povedal," je dejal selektor Tabarez. Urugvaj je v skupinskem delu Copa Americe izpadel prvič po letu 1997.

V skupini C sta napredovali Mehika, ki je na drugi tekmi z 2:0 ugnala Jamajko, in Venezuela.

Coutinho trikrat zatresel mrežo Haitija

Brazilska reprezentanca, ki je na južnoameriškem prvenstvu nekoliko oslabljena, saj manjka nekaj zvezdnikov (tudi Neymar), je na prvem nastopu brez golov remizirala z Ekvadorjem. Na drugi tekmi je bila v napadu spretnejša in mrežo nemočnega Haitija na Floridi zatresla kar sedemkrat. Odpravila ga je z rezultatom 7:1, ki ni dobro zapisan v srcih brazilskih navijačev. Selecao je na domačem SP 2014 v polfinalu doživel ogromen šok, saj ga je poznejši svetovni prvak Nemčija odpihnil s 7:1. Tokrat je "sedmico" zadela Brazilija in se znesla nad skromnim Haitijem.

Zvezdnik Liverpoola Philippe Coutinho je dosegel tri zadetke, Renato Augusto je pristavil dva, med strelce se je vpisal tudi obetavni najstnik Gabriel Barbosa. Kapetanski trak je nosil Daniel Alves. Branilec, ki zapušča Barcelono, je poudaril, da jim zmaga s 7:1 ni obnovila spominov na peklenski večer v Belu Horizonteju, kjer so jih na SP 2014 ponižali Nemci. "Moramo razmišljati o dobrih, ne o slabih stvareh," poudarja Alves.

Kolumbija zaploskala junaku, ki pri Realu dobiva le drobtinice

Kolumbija, ki se je leta 2014 s številnimi zvezdniki predstavila tudi v Stožicah in premagala Katančevo četo, je prva udeleženka južnoameriškega prvenstva z zagotovljenim nastopom v izločilnem delu. "Kafetarji" so na znamenitem štadionu Rose Bowl v Pasadeni premagali Paragvaj z 2:1. Blestel je James Rodriguez.

Čeprav je bil njegov nastop vprašljiv, saj je tožil o bolečinah v rami, je stisnil zobe in zdržal vse napore. Zvezdnik madridskega Reala, s katerim je letos postal evropski prvak, čeprav se je moral sprijazniti z vlogo rezervista, tako da je največje tekme belih baletnikov spremljal s klopi, je spomnil na Jamesa izpred dveh let, ko je bil najboljši strelec svetovnega prvenstva v Braziliji.

Prvi zvezdnik kolumbijske izbrane vrste James Rodriguez se je zelo razveselil zadetka v mreži Paragvaja. | Foto: Reuters Prvi zvezdnik kolumbijske izbrane vrste James Rodriguez se je zelo razveselil zadetka v mreži Paragvaja. Foto: Reuters

Mladi Kolumbijec, ki je pred selitvijo v Madrid igral za Monaco, je najprej prispeval podajo za zadetek Carlosa Bacce, nato pa še sam zatresel mrežo Paragvaja, ki je s prekrasnim zadetkom Victorja Ayale poskrbel le za častni gol in končni poraz z 1:2.

Kolumbiji je do dragocene zmage z izjemnimi posredovanji pomagal vratar londonskih topničarjev David Ospina, Paragvaj pa je dvoboj končal z le desetimi igralci, saj je v 81. minuti drugi rumeni karton prejel Oscar Romero. Prvega mu je sodnik pokazal le dve minuti pred tem.

 

Skupina A:

Sreda, 8. junij:
ZDA : Kostarika 4:0 (3:0)
Dempsey 9., Jones 37., Wood 42., Zusi 87.

Kolumbija : Paragvaj 2:1 (2:0)
Bacca 12., Rodriguez 30.; Ayala 71.; R.K.: Romero 81./Paragvaj
 

 

Skupina B:

Četrtek, 9. junij:
Brazilija : Haiti 7:1 (3:0)
Coutinho 14., 29., 90., Renato 35., 86., Gabriel 59., Lucas Lima 67.; Marcelin 70.

Ekvador : Peru 2:2 (1:2)
E. Valencia 39., Bolanos 49.; Cueva 5., Flores 13.; R.K.: Achilier 90./Ekvador   



 

 

Skupina C:


Petek, 10. junij:
Urugvaj : Venezuela 0:1 (0:1)
Rondon 36.

Mehika : Jamajka 2:0 (1:0)
Hernandez 18., Peralta 81.

 

 

 

Skupina D:


Sobota, 11. junij:

Čile : Bolivija     2:1 (0:0)
Vidal 46., 90.+/11.m; Campos 61.

Argentina : Panama 5:0 (1:0)
Otamendi 7., Messi 68., 78., 87, Aguero 90.

Ne spreglejte