Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
19. 5. 2016,
12.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Sevilla Liverpool Basel Liga Europa Jan Oblak Jan Oblak

Četrtek, 19. 5. 2016, 12.30

6 let, 7 mesecev

Leta 2014 jo je zagodel Oblaku, v sredo pa v črno zavil Liverpool

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Kapetan Seville Coke je v drugem polčasu dosegel dva zadetka in poskrbel za špansko zabavo v Baslu. Izkoristil je vrzeli v obrambi Liverpoola in se podpisal pod največji dosežek v karieri. Kdo je sploh junak sredinega finala?

Polno ime španskega nogometaša Coka, ki je v sredo ponosno dvignil v zrak pokal, namenjen zmagovalcu lige Europa, je Jorge Andujar Moreno. Pred 29 leti se je rodil v Madridu in obiskoval mladinsko šolo Raya Vallecana. Hitro je napredoval in v članskem moštvu, ki se je takrat spogledovalo z mislijo o vrnitvi v najmočnejši klubski razred v Španiji, zbral več kot 200 nastopov.

Leta 2011 je sklenil pogodbo s Sevillo. Selitev v Andaluzijo se je izkazala za odlično potezo, saj se je podpisal pod izjemen evropski niz osvajanja lovorik. Trikrat zapored je postal najboljši v evropski ligi, zadnji naslov pa je kronal z dvema zadetkoma v mreži Liverpoola in postal junak.

Sevilli je pomagal do velike nagrade, nastopa v skupinskem delu lige prvakov (2016/17) in druženja z elito, čeprav je v španskem prvenstvu tekmovanje končal "šele" na sedmem mestu. "To je bil popoln večer za Sevillo, naše navijače, pa tudi zame, saj nisem navajen dosegati toliko zadetkov. V finalu sem dal kar dva. To je dosežek, ki si ga bom zapomnil do konca življenja. Imel sem srečo, da sem igral in ga dosegel," ni skrival ponosa kapetan Seville.

Leta 2014 je pokvaril načrte Janu Oblaku

V Evropi se do nepozabnega preobrata na srečanju z Liverpoolom ni veliko pojavljal na seznamu strelcev. Ko je s Sevillo leta 2014 prvič osvojil ligo Europa, je pri loteriji kazenskih strelov premagal Jana Oblaka in pomagal k zmagi nad Benfico.

Tako se je Madridčan veselil leta 2014 v Torinu, ko je v finalu evropske lige premagal Oblakovo Benfico. Škofjeločana je premagal z bele točke. | Foto: Tako se je Madridčan veselil leta 2014 v Torinu, ko je v finalu evropske lige premagal Oblakovo Benfico. Škofjeločana je premagal z bele točke.

Ko je nogometni ponos Andaluzije zapustil hrvaški zvezdnik Ivan Rakitić, je Coka doletela velika čast, saj je postal kapetan Seville. Kapetanski trak je prvič nosil na evropskem superpokalnem srečanju proti madridskemu Realu, ko je Sevilla v Cardiffu doživela poraz z 0:2. Ko je v Sevillo prispel Aleix Vidal, ki je pozneje prestopil k Barceloni, se je Coke večkrat znašel na klopi.

Trener jim je dejal, naj se počutijo, kot da bi igrali doma

V finalu je proti Liverpoolu prejel priložnost na desni strani zvezne vrste, ker je bil poškodoval Danec Michael Krohn-Dehli. Tako je hotela usoda, saj je Coke z najodmevnejšim nastopom v karieri v črno zavil Liverpool in njegove ambicije po igranju v Evropi.

Kapetan Seville Coke je pojasnil, da jim je trener med polčasom dejal, naj se počutijo kot doma. Pomagalo je, španski klub je v drugem delu dosegel tri zadetke in osvojil lovoriko. | Foto: Kapetan Seville Coke je pojasnil, da jim je trener med polčasom dejal, naj se počutijo kot doma. Pomagalo je, španski klub je v drugem delu dosegel tri zadetke in osvojil lovoriko.

"Bilo je zahtevno. Liverpool je povedel, zadetek v zadnjih minutah prvega polčasa pa nas je zelo prizadel. V nadaljevanju smo se na igrišče vrnili bolj motivirani, z več želje in samozavesti. Na srečo smo hitro izenačili, nato pa dosegli še dva gola. Trener nam je med polčasom dejal, da naj se počutimo tako, kot da bi igrali na domačem štadionu. Čeprav je bilo na tribunah več angleških navijačev, so bili naši privrženci zelo glasni. Ko smo izenačili, so prišli do izraza. Takrat smo se počutili, kot da bi res igrali doma, in postali še nevarnejši," je za Evropsko nogometno zvezo (Uefa) dejal najboljši igralec finala.

Se bo konec poletja v evropskem superpokalu srečal s "starim znancem" Oblakom?

Ne spreglejte