Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
11. 10. 2012,
10.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Ermin Šiljak Bojan Prašnikar

Četrtek, 11. 10. 2012, 10.52

8 let

Ciper krstil Korena, Novakovića, Jokića ...

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska nogometna reprezentanca se je s Ciprom doslej srečala šestkrat. Ima boljši izkupiček, na edinih tekmah, ki sta bili odigrani v Sloveniji, pa je prepričljivo zmagala. Dobra napoved za petek?

Petkova tekmeca, ki se potegujeta za kvalifikacijske točke za svetovno prvenstvo 2014 v Braziliji, sta se nazadnje pomerila pred šestimi leti in pol. Slovenijo je vodil Branko Oblak in v šesti prijateljski tekmi končno dočakal prvo zmago. V gosteh je padel Ciper, zmagoviti zadetek pa je pet minut pred koncem dosegel novinec Zlatan Ljubijankić.

Poleg ''Zlajota'', ki bo soigralce na delu s Ciprom in Albanijo spodbujal iz oddaljene Japonske, so članski državni dres prvič oblekli še Dominik Beršnjak (in tudi zadnjič), Milivoje Novaković – pozneje je postal hrbtenica slovenskega napada in drugi najboljši strelec vseh časov – ter Bojan Jokić. Edina nogometaša, ki sta Sloveniji pomagala do zmage v Larnaki, moč ciprskih tekmecev pa bosta (najverjetneje) okusila tudi v petek, ko bo Stojanovićeva četa v Ljudskem vrtu iskala pot do še kako potrebne uvodne zmage, sta vodilna krilna branilca. Ob Jokiću, na reprezentančnem prvencu se je poškodoval in v 64. minuti zapustil igrišče, je 12 minut odigral tudi Mišo Brečko. Med vratnicama je stal Borut Mavrič, aktualni kapetan Samir Handanović pa je dvoboj spremljal s klopi.

Slovenija se je na uradnem srečanju, ki je štel za kvalifikacijske točke, nazadnje s Ciprom pomerila pred natanko devetimi leti. V Limassolu je v zadnji tekmi skupinskega dela kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2004 izpustila veliko priložnost za zmago, saj je imela po dveh zadetkih Ermina Šiljaka lepo prednost, a so nato gostitelji v zadnjih 20 minutah le prišli do točke. Usodni sta bili poškodbi Aleksandra Knavsa in Fabijana Cipota, ki sta načeli in premešali obrambno vrsto. Ker pa si je Prašnikarjeva četa že od prej zagotovila drugo mesto, ki jo je popeljalo v dodatne kvalifikacije (in bolečo izkušnjo s hrvaško sosedo), slovenska reprezentanca ni pretirano objokovala zamujene priložnosti. Šiljak je z devetimi zadetki postal najboljši strelec evropskega dela kvalifikacij, navijači pa še vedno objokujejo prejeti rumeni karton na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij v Zagrebu (tudi na tej tekmi je dosegel gol), ki mu je preprečil nastop na povratnem srečanju za Bežigradom. Slovenija je ostala brez nastopa na Portugalskem.

Za Bežigradom je deževalo kot iz škafa, kar pa je vseeno na štadion, ki se ni mogel pohvaliti s pretiranim udobjem, privabilo več kot 5.000 gledalcev. V prvem delu so občudovali strelski festival, veliko bolj je bila razpoložena Slovenija in pod taktirko Bojana Prašnikarja spomnila na pravljična leta ''zlate'' nogometne generacije. Prvo tekmo v članskem dresu je odigral Robert Koren, ki se je izkazal na desnem boku, Ermin Šiljak se je v 14. minuti veselil že drugega zadetka, Zlatko Zahovič pa je jubilejni 70. reprezentančni nastop začinil z zadetkom z bele točke, že njegovim 33. za Slovenijo. Mreži sta v drugem delu, ko je bilo igrišče povsem razmočeno, mirovali. ''Častni'' zadetek za goste je dosegel Michalis Konstantinou, ki še vztraja v reprezentanci in naj bi bil v petek po napovedih strokovnega vodstva velika nevarnost za slovenske branilce.

Ciper je edino zmago nad Slovenijo dočakal pred 14 leti. Le dan po slovenskem kulturnem prazniku so prisilili k predaji Prašnikarjeve izbrance. Edini zadetek je padel po hudi napaki slovenskih branilcev. Nezbrani so bili Aleš Križan, Marinko Galič in Andrej Poljšak, Slovenija pa je bila v drugem delu najbližje izenačenju po strelu Zlatka Zahoviča, ki pa je oplazil okvir vrat. Pred tem je slovenska reprezentanca na prijateljskem turnirju na Cipru ugnala Islandijo s 3:2 ter remizirala s Slovaško (1:1). ''Zaho'' je prispeval tri zadetke.

Slovenija je v jubilejni deseti tekmi pozdravila rekordno visoko zmago. Ciper je v Ljudskem vrtu padel s 3:0, dva zadetka pa je dosegel Janez Pate. Prvega iz prostega strela, obramba otoških gostov pa je pozneje kapitulirala še dvakrat. Med strelce se je vpisal še Sašo Udovič. Dvoboj je spremljalo 3.000 gledalcev. Slovenija je na višjo zmago čakala še dve leti, ko je na Malti z neverjetnih 7:1 po Udovičevi ''petardi'' odpihnila Islandijo, tudi tekmico v kvalifikacijah za SP 2014, pred tem pa je s 3:0 premagala Estonijo in ponovila ''ciprski skalp''.

Slovenska reprezentanca se je po mednarodnem krstu v Estoniji (1:1) še enkrat predstavila v gosteh. Tudi tokrat se je pomerila s tekmecem, ki ni spadal v evropski vrh. V Larnaki se je s Ciprom razšla s prijateljskim rezultatom 1:1, izbrancem Bojana Prašnikarja pa je izenačenje priigral Vlado Miloševič, nesojeni zvezdnik Beltincev, ki je moral kmalu za tem zaradi poškodbe zaključiti kariero. Kmalu bo od omenjenega srečanja minilo že okroglih 20 let. Kakšna pa je bila uradna slovenska enajsterica v Larnaki? Od prve minute so zaigrali Simeunovič, Židan, Novak, Kek, M. Elsner (kapetan), Milanič, Pate, Zulič, Zahovič, Florjančič in Miloševič, v drugem delu pa so v igro vstopili še A. Čeh, Križan in Kosič.

Ne spreglejte