Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 6. 2016,
15.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Christian Fuchs Avstrija Euro 2016 Leicester City

Sreda, 29. 6. 2016, 15.09

6 let, 7 mesecev

Kapetan Avstrije Christian Fuchs nič več za reprezentanco

Tako razočaran, da se je pri 30 letih zahvalil reprezentanci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Fuchs | Foto Reuters

Foto: Reuters

Letošnje evropsko nogometno prvenstvo je bilo zadnje za branilca aktualnih angleških prvakov Leicester Cityja Christiana Fuchsa v vlogi avstrijskega kapetana. Tridesetletnik je po razočaranju, potem ko so Avstrijci v skupinskem delu turnirja v Franciji iztržili zgolj eno točko in se niso uvrstili v izločilne boje, upokojil reprezentančno majico.

Nogometna reprezentanca severnih sosedov Slovenije je v predtekmovanju prvenstva stare celine v Franciji v skupini F pristala na zadnjem mestu. Izgubila je tako z Madžarsko (0:2) kot z letošnjo veliko senzacijo Islandijo (1:2), edino točko pa ji je uspelo odščipniti na tekmi brez zadetkov s Portugalsko (0:0).

Avstrija je tako kot v svojem prvem zgodovinskem nastopu na prvenstvih stare celine leta 2008, ko je bila skupaj s Švico gostiteljica, letošnji Euro končala že po skupinskem delu. Drugi nastop na evropskih prvenstvih je bil kopija krstnega, ko so možje v rdečih majicah prav tako iztržil le en pozitiven izid, remi s Poljsko (1:1). Izkupiček avstrijskih reprezentantov po številu golov pa je še bolj jalov, saj so na vsakem od svojih nastopov zabili le po en gol, skupaj torej dva.

Zadnjo tekmo je odigral proti Islandiji

Edini zadetek za reprezentanco je dosegel leta 2011. | Foto: Reuters Edini zadetek za reprezentanco je dosegel leta 2011. Foto: Reuters Christian Fuchs, ki je nastopil na obeh prvenstvih, je danes svojim sledilcem prek Facebooka sporočil, da je s koncem avstrijskih nastopov v Franciji končal tudi svojo deset let dolgo nogometno pot z reprezentanco, v kateri je zbral 78 nastopov z izbrano vrsto. Edini zadetek je za reprezentanco zabil na prijateljski tekmi z Grčijo novembra 2011 (1:2). Za stalno je kapetanski trak dobil avgusta 2012, prvič pa si ga je nadel že dve leti pred tem.

"Tekma z Islandijo je bila moja zadnja v reprezentančnem dresu. Leta, ki sem jih preživel z reprezentanco v rdeče-belo-rdečem dresu, me navdajajo z velikim ponosom. Prepričan sem, da je izbrana vrsta dosegla velikanski napredek v zadnjih letih, dokaz za to pa je tudi, da smo si med prvimi izborili nastop na Euru. Vem, da naša igra v Franciji ni bila na zadovoljivi ravni, vendar je bilo kljub temu nekaj posebnega igrati na prvenstvu, saj sem dobil to čast, da sem vodil ekipo kot kapetan, tako da sem res lahko užival v vsem vzdušju," je dejal.

Z lisicami ga čaka nastop v ligi prvakov

Avstrijec je pomagal Leicester Cityju, s katerim ga povezuje tudi skupno ime (Fuchs - lisica), do naslova angleškega prvaka. | Foto: Reuters Avstrijec je pomagal Leicester Cityju, s katerim ga povezuje tudi skupno ime (Fuchs - lisica), do naslova angleškega prvaka. Foto: Reuters Fuchs še ostaja v angleški premier league, v kateri bo skupaj z ekipo iz Leicestra skušal v novi sezoni ubraniti letos osvojeni prvi naslov prvakov elitnega angleškega klubskega nogometnega prvenstva. Fuchs se je novim angleškim prvakom pridružil junija lani s triletno pogodbo, pred tem je bil član nemškega Schalkeja. Že v prvi sezoni v premier league je osvojil naslov angleškega prvaka kot drugi Avstrijec po Alexu Manningerju, ki je bil v vlogi čuvaja mreže uspešen leta 1998 z Arsenalom.

Avstrija je največji uspeh na velikih tekmovanjih vpisala s tretjim mestom na SP v nogometu leta 1954. Fuchs je dejal, da bo držal pesti, da se njegovi rojaki uvrstijo na SP leta 2018 v Rusiji.

Ne spreglejte