Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
17. 5. 2012,
22.47

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Chelsea Bayern München

Četrtek, 17. 5. 2012, 22.47

7 let, 12 mesecev

Chelsea lahko postane 22.

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dejstva, ki jih morda niste vedeli. O Chelseaju, o Bayernu, o Münchnu. O letošnjem velikem finalu nogometne lige prvakov.

Londončani trenirali enajstmetrovke

Chelsea je leta 2008 finale v Moskvi proti Manchestru Unitedu izgubil po izvajanju enajstmetrovk, zato v angleškem taboru ne želijo ničesar prepustiti naključju. Trener Roberto Di Matteo je priznal, da so Londončani na zadnjih treningih nemalo pozornosti namenili strelom z bele točke. ''Res je, trenirali smo enajstmetrovke, a potrebno se je zavedati, da je to nekaj povsem drugega, kot je izvajanje enajstmetrovk v finalu na prepolnem štadionu,'' je povedal Italijan.

Čechu naslov za rojstni dan?

V nedeljo, dan za finalom v Münchnu, bo Petr Čech, vratar Chelseaja, proslavil 30. rojstni dan. Jasno je, česa si najbolj želi za rojstnodnevno darilo. Naslova evropskega prvaka. Finale se začne ob 20.45. Če bi v Allianz Areni spremljali podaljške in potem še enajstmetrovke, zmagal pa bi Chelsea, bi češki vratar v prvih minutah rojstnega dne prejel darilo, ki si ga tako želi. No, zagotovo se ne bi pritoževal, če bi darilo prišlo tudi eno uro prehitro …

Bayern bo uporabil domačo garderobo

Pri krovni evropski nogometni organizaciji (UEFA) so enemu izmed dveh letošnjih finalistov, Bayernu, - finale bo na štadionu Münchenčanov Allianz Areni -, dovolili, da bodo njegovi nogometaši v finalu nastanjeni v domači garderobi, ki jo uporabljajo na vseh tekmah v sezoni.

Varnostni ukrepi bodo poostreni

Na sobotni finalni tekmi lige prvakov bo za varnost dobro poskrbljeno. Na, pred štadionom in v centru Münchna bo za varnost skrbelo več kot 2000 pripadnikov policijskih sil. Poostreni varnostni ukrepi bodo tudi zato, ker je na tekmi kvalifikacij za prvo oziroma drugo nemško ligo konec tedna nemalo navijaških izgredov.

Chelseajev rekord skoraj enkrat višji

Bayern je največ za enega nogometaša v zgodovini kluba odštel leta 2009, ko je za Maria Gomeza Stuttgartu plačal 30 milijonov evrov. Skorajda enkrat več je pred dvema letoma Chelsea plačal za Fernanda Torresa, ki je prišel iz Liverpoola – 58,5 milijona evrov.

Terry leta 2008 ne bi smel streljati

Še kako svež je spomin Chelseajevih navijačev na zgrešen strel z enajstih metrov Johna Terryja v finalu lige prvakov leta 2008 v Moskvi proti Manchester Unitedu, ko bi lahko kapetan Londončanom v zadnji seriji enajstmetrovk prinesel evropski naslov. Zdaj, štiri leta pozneje, je takratni trener Chelseaja razkril, da Terry strel z bele točke sploh ne bi smel izvajati. ''Streljati bi moral Drogba, a je bil izključen, zato nanj seveda nismo mogli računati. Za izvajalca je bil predviden Kalou, a je Terry, ker je bil strel odločilen, na lastno pest prevzel odgovornost in zgrešil,'' je priznal Avram Grant.

Drugje jih bo 100.000

Ob navijačih Bayerna, ki bodo na prizorišču finala, jih bo še kar nekaj takšnih, ki bodo tekmo svojih ljubljencev prav tako spremljali na prostem, a drugje. Organizatorji jih 65.000 pričakujejo na nekdanjem štadionu Bayerna, Olimpijskem štadionu, približno 30.000 pa na Theresienwiese, prizorišču, kjer poteka znameniti Oktoberfest. Skupaj približno 100.000, torej.

Obema 17.500 vstopnic

Čeprav je Bayern domačin letošnjega finala lige prvakov, bo v finalu za njegove navijače na voljo enako število vstopnic kot za gostujoče moštvo Chelseaja. Za navijače obeh klubov je namenjenih 17.500 vstopnic. Kapaciteta štadiona je 66.000.

Finale v Münchnu že v četrtek

Finale lige prvakov v Münchnu je že za nami, a ne v moški pač pa v ženski konkurenci. Prav tako ne na štadionu Allianz Arena, na katerem se bosta v soboto udarila Bayern in Chelsea, pač pa na starem štadionu Bayerna, Olimpijskem štadionu. Z 2:1 so bile v finalu od nogometašice Lyona boljše od igralk Frankfurta. Tekmo si je ogledalo več kot 50 tisoč gledalcev, kar je nov rekord ženske lige prvakinj.

Vselej Angleži ali Nemci

V zadnjih sedmih sezonah lige prvakov je v finalu vselej igrala vsaj ena ekipa, ki je prihaja iz držav, ki sta tudi letos dala predstavnika v finalu, Anglije in Nemčije. Šestkrat so igrali angleški klubi (dvakrat Liverpool in Manchester United, enkrat Arsenal in Chelsea), enkrat pa Nemci (Bayern). Letošnji finale bo torej že osmi zapored, v katerem bo bodisi angleški bodisi nemški klub.

Bayern lahko postane prvi

Od začetka tekmovanja v sezoni 1992/93, ki ga poznamo v zdajšnji obliki – ligi prvakov -, še noben klub ni do naslova prišel pred domačimi navijači. Če bo Bayern zmagal, bo postal prvi.

Abramovič vložil že milijardo

Odkar je bogati ruski predsednik Roman Abramovič leta 2003 prišel v Chelsea, je v klub vložil že več kot 1,1 milijarde evrov, so izračunali angleški novinarji. Predvsem z namenom, da njegov klub osvoji ligo prvakov. Lepo priložnost bo imel v soboto.

Vstopnice si jih je želelo milijon

Iz Bayerna so pred finalom sporočili, da se je na klub v želji po vstopnici za veliki finale obrnilo več kot milijon navijačev.

Prišlo bo 30.000 Angležev

V Münchnu organizatorji finala pričakujejo več kot 30.000 londonskih navijačev, zato so se že povezali z angleško policijo. Prihod v Nemčijo bodo preprečili približno 80 angleških huliganom, a ocenjujejo, da jih bo vsaj 150 takšnih, ki so v preteklosti že povzročali težave, prišlo.

Na finalu tudi navijači iz Slovenije

Finalni obračun med Bayernom in Chelseajem si bo zagotovo ogledalo tudi nekaj Slovencev. Iz uradnega kluba slovenskih navijačev Chelseaja so sporočili, da se bo v Allianz Areno podalo 46 navijačev. Tudi pri uradnem klubu slovenskih navijačev Bayerna so sporočili, da bodo na finalu. V Münchnu bo za domače moštvo pesti stiskalo 20 navijačev.

Nemškega selektorja ne bo na tribuni

Ker se je nemška reprezentanca – brez članov Bayerna, seveda -, že začela pripravljati na letošnje evropsko prvenstvo, na tribunah Allianz Arene v soboto ne bo selektorja Nemčije Joachima Löwa. ''Moja ekipa me potrebuje v tej fazi priprav, zato zagotovo ne bom prišel,'' je sporočil.

Chelsea lahko postane 22.

Doslej je naslov evropskega klubskega prvaka osvojilo 21 klubov. Rekorder je madridski Real, ki je skupno osvojil že devet lovorik v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju. Nazadnje je zmagal leta 2002, ko je v finalu premagal Bayer Leverkusen. Chelsea lahko postane 22. klub, ki se bo ponašal z evropsko krono.

Angleži lahko ujamejo Italijane

Največkrat, kar trinajstkrat, so se naslova evropskega prvaka veselili španski klubi. Z enim naslovom manj je na drugem mestu po številu evropskih klubskih naslovov Italija, na tretjem mestu pa Anglija z enajstimi. Če bo letos zmagal Chelsea, bodo Angleži na drugem mestu ulovili Italijane. Nemci si s šestimi naslovi delijo četrto mesto z Nizozemci.

Ne spreglejte