Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
4. 3. 2014,
20.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Boštjan Cesar Wayne Rooney Anglija Alžirija

Torek, 4. 3. 2014, 20.18

8 let

Cesar oprostil ''goljufu'' Rooneyju

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Žreb za evropsko nogometno prvenstvo leta 2016 je Slovenijo združil z Anglijo. Številnim so se v misli prikradli prizori z dvoboja v Londonu, kjer je Wayne Rooney nešportno pretental Boštjana Cesarja.

Osvežimo si spomin. Slovenska nogometna reprezentanca, takrat jo je vodil še Matjaž Kek, je 5. septembra 2009 na prijateljski tekmi gostovala na Wembleyju in drago prodala kožo angleškim zvezdnikom (1:2). Dvoboj je bil na svetovni dan ferpleja, ironično pa je, da si je prvi otoški as Wayne Rooney, ki je vedno pod največjim drobnogledom javnosti, privoščil nič kaj pošteno potezo.

V enem izmed angleških napadov je v kazenskem prostoru Slovenije grdo pokosil Boštjana Cesarja, pozneje nekaj časa to tudi zanikal, sodnik pa je na začudenje gostujoče obrambe in Samirja Handanovića pokazal na belo točko. Anglija je dosegla zadetek, Slovenija pa že po 30 minutah izgubila izkušenega branilca, saj Ljubljančan zaradi poškodbe gležnja ni mogel nadaljevati srečanja.

Ni bojazni, da bi kaj pripravili Rooneyju

Cesar tega ni pozabil in se je na svetovno prvenstvo v Republiko Južno Afriko odpravil z mešanimi občutki, saj je Slovenija pristala v isti skupini kot trije levi. V Port Elizabethu je dvoboj minil brez nešportnih vložkov, podobno pa je po spravljivih besedah branilca Chieva mogoče pričakovati tudi v kvalifikacijskem ciklusu za evropsko prvenstvo 2016, ko čakata Slovenijo atraktivna dvoboja s prvo favoritinjo skupine.

''Seveda se spominjam tega prekrška, a ni več nobene zamere. To je sestavni del športa, tako kot kartoni, tako da ni bojazni, da bi naredili kaj proti Rooneyju (smeh). Smo športniki in profesionalci. Gremo naprej,'' je dejal 31-letni kapetan slovenske reprezentance.

Če ne drugega, se bo Rooneyju želel maščevati z rezultatom v prid Slovenije. Želja po maščevanju zaradi poraza na svetovnem prvenstvu, ki je Kekovo četo poslal domov, je še prisotna. ''Seveda je,'' je potrdil Boštjan in se posvetil oceni nedavnega žreba skupine za SP 2016.

''V naši skupini bo težka vsaka tekma, so pa nasprotniki premagljivi, tako da bomo poskušali zmagati na vsakem dvoboju. Že pred žrebom smo vedeli, da bomo iz prvega in drugega bobna dobili dobra, težka nasprotnika. Lahko rečem, da smo zadovoljni, a bomo morali veliko pokazati na igrišču, saj bo vsaka tekma težka. Lahko zagotovim, da se bomo na vsakega tekmeca kakovostno pripravili,'' obljublja slovenski kapetan ter rekorder po številu rumenih kartonov v serie A. V tej sezoni jih je zbral že 15.

Če se bo Slovenija v kvalifikacijski skupini za EP 2016 hotela maščevati Angležem, pa bi se lahko Alžirija v sredo maščevala Katančevim izbrancem. Slovenija je na SP 2010 premagala afriško predstavnico in ji pokvarila načrte o napredovanju. ''Alžirija je dober tekmec. Pripravlja se na svetovno prvenstvo. Tekma bo dober pokazatelj, kje je ekipa, v kakšni formi so igralci in na koga lahko selektor še računa. Nimamo več veliko tekem do začetka kvalifikacij, zato bo štela prav vsaka,'' poudarja pred prvo letošnjo reprezentančno akcijo.

Na severu Afrike v karieri še ni odigral nogometnega srečanja. ''Tudi to je pozitivno za nogometaše, da lahko vidiš različne države. Smo pa tam seveda zaradi nogometa, da ne bo pomote,'' se je iz turističnih v strogo profesionalne nogometne vode hitro preselil Cesar. Največji kandidat za junaka, ki bi lahko na večnem seznamu prehitel Zahovića.

Ne spreglejte