SiolNET. Sportal Nogomet
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Čeferin požugal nasprotnikom sprememb

0,15

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin je v uvodnem nagovoru ob odprtju 41. rednega kongresa Uefe v Helsinkih še enkrat podkrepil razloge za sprejem predlaganih reform in okaral nasprotnike, predvsem združenje najmočnejših evropskih klubov in združenje lig.

Čeferin poimensko sicer ni imenoval predsednika združenja klubov ECA Karla Heinza Rummeniggeja, a je bilo iz njegovih besed razvidno, da so kritike uperjene proti njemu. "Legendi nogometa, voditelju, ki ga spoštujem in rad delam z njim, s spoštovanjem sporočam, da klubi niso edini, ki jih skrbi za nogomet. To skrbi tudi Uefo, Fifo in zveze. In danes to bolj kot kadarkoli. Finančni vidik je zelo pomemben, a najbolj pomembno je, da razvijamo nogomet po vsej Evropi," je med drugim dejal Čeferin in dodal, da lahko s klubi dosežejo velike stvari, a le če bodo zahteve v skladu z interesi nogometa. V skladu z načrtovanimi reformami je bil Rummenigge pozneje skupaj z Andreo Agnellijem iz torinskega Juventusa izvoljen v izvršni odbor Uefe.

Aleksander Čeferin je nekaterim ligam sporočil, da se ne bo pustil izsiljevati. | Foto: Reuters Aleksander Čeferin je nekaterim ligam sporočil, da se ne bo pustil izsiljevati. Foto: Reuters Stopimo korak naprej skupaj

"Upam, da bo nekega dne tudi združenje lig (EPFL) to razumelo. Stopimo korak naprej skupaj. Lige, klubi in igralci niso naši sovražniki. So ključni dejavniki naše igre, partnerji, ki jih moramo spoštovati in z njimi skupaj moramo poskrbeti za reforme. A seveda jim moramo tudi odkrito povedati, česa ne moremo sprejeti. Nekaterim klubom z vsem spoštovanjem do njih povem, da ne bo zaprtih lig. Tako pač je. To ni v skladu z našimi vrednotami in idejami. Nekaterim ligam pa sporočam, da se ne bomo pustili izsiljevati tistim, ki mislijo, da lahko manipulirajo z malimi ligami in jim vsilijo svojo voljo, ker imajo astronomske prejemke. Denar ne bo vladal nogometu," je še poudaril Čeferin in dodal, da pričakuje sodelovanje vseh vpletenih pri iskanju praktičnih rešitev nastalih težav.

Uefa tudi uradno potrdila paket reform

Na 41. kongresu Evropske nogometne zveze (Uefa) v Helsinkih so delegati 55 držav članic sprejeli reforme. Po novem bodo lahko predsednik in člani IO Uefe dobili le po tri štiriletne mandate. Med ključnimi reformami pa so še to, da morajo biti kandidati za izvolitev (ali ponovno izvolitev) v izvršni odbor dejavni v nacionalnih nogometnih zvezah (torej, da je kandidat za IO Uefe predsednik nacionalne zveze, podpredsednik, generalni sekretar ali izvršni direktor).

Naslednji redni kongres Uefe bo 27. februarja 2018 v Bratislavi.

Jasno in enostavno sporočilo

Na kongresu naj bi danes potrdili paket reform Uefe, ki med drugim vključuje tudi reformo evropskih klubskih tekmovanj, omejitev trajanja mandata predsednika zveze in članov izvršnega odbora na največ tri štiriletna obdobja ter izvolili nove člane Uefe za svet Mednarodne nogometne zveze (Fifa). "Ne bojmo se dejanj in odgovornosti. To je moje jasno in enostavno sporočilo, polno upanja. Ne bojmo se sprememb in reform, a spoštujmo preteklost, tradicijo in odločitve tistih, ki so nas vodili doslej," je še povedal Slovenec na čelu krovne organizacije evropskega nogometa, ki je kongres začel z minuto molka za umrle nogometaše in nogometne delavce v Evropi, pa tudi za žrtve ponedeljkovega terorističnega napada v St. Peterburgu.

nogomet potrebuje načrtovane reforme. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida nogomet potrebuje načrtovane reforme. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Čeferin je še enkrat poudaril, da nogomet potrebuje načrtovane reforme, da si povrne načeti ugled in kredibilnost. "Naša formula je in mora ostati učinkovitost, enostavnost in seveda kanček kreativnosti. Bodimo proaktivni, zato prestrukturirajmo Uefo, da jo pripravimo na izzive za danes in jutri. Moramo zaščititi šport ter odločno nastopiti proti nevarnostim nogometa - nasilju, dopingu, korupciji, krojenju izidov, slabemu finančnemu poslovanju klubov ter etičnim in disciplinskim težavam."

Gigantski projekt evropskega prvenstva 2020

V uvodu v kongres se Čeferin prav tako ni mogel izogniti čarom nogometa, ki so ga v zadnjem obdobju nudili Islandija in Wales na lanskem evropskem prvenstvu, angleški prvak Leicester v ligi prvakov, ali pa reprezentanca Slovenije, ki je bila v kvalifikacijah za SP na pragu zmage proti veliki Angliji. Opozoril je tudi na gigantski projekt evropskega prvenstva 2020, ki ga bo gostilo 13 držav, in opozoril na nekatere težave pri organizaciji, obenem pa dodal, da ima prvenstvo tudi velik simbolen pomen, saj "kaže na skupni projekt zelo različne Evrope, ki jo povezuje nogomet".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin