Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 10. 2016,
15.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

2

Natisni članek

Aleksander Čeferin UEFA liga prvakov liga prvakov FIFA

Petek, 21. 10. 2016, 15.20

6 let, 7 mesecev

Predsednik Uefe

Čeferin dopušča revolucionarno idejo o ligi prvakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

2

Aleksander Čeferin | Foto STA

Foto: STA

Novemu predsedniku Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandru Čeferinu se zdi sprejemljivo to, da bi finale lige prvakov v prihodnosti potekal zunaj meja Evrope. Finale najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja še nikoli ni potekal zunaj Evrope, Čeferin dopušča tudi možnost igranja v ZDA.

V ekskluzivnem pogovoru za ameriško tiskovno agencijo The Associated Press je Aleksander Čeferin dejal, da dopušča idejo, kjer bi finale lige prvakov potekal zunaj meja Evrope.

"To bi lahko bila ideja za prihodnost, a vsekakor se moramo o tem temeljito pogovoriti," je povedal Čeferin in dodal: "Če letiš s Portugalske na primer v Azerbajdžan, je to skoraj tako daleč, kot če bi iz Evrope letel v ZDA. Za navijače velikih razlik ni, mi moramo o tem temeljito razmisliti."

"Vsekakor se bom zavzemal za čist proces kandidatur, tekem ne bomo prirejali v kakršno koli politično korist. Zunanjih pritiskov ne bom dovolil, pravila igre so jasna," je dejal Čeferin.

Pomembnost nogometnega trga na Kitajskem in v ZDA

Zadnji finale lige prvakov med Realom in Atleticom je potekal v Milanu. | Foto: Vid Ponikvar Zadnji finale lige prvakov med Realom in Atleticom je potekal v Milanu. Foto: Vid Ponikvar Čeferin je v svojem prvem uradnem govoru ob Ženevskem jezeru delegatov Uefe na seji po izvolitvi dejal, da "je liga prvakov najboljši športni proizvod na svetu".

Kot takega ga ne želi podrediti določenim vplivom, zato ne razmišlja, da bi tekme prestavili na drugačne ure, kot te potekajo zdaj, ob 20.45 za osrednjo Evropo, da bi s tem morda pridobili še velik azijski trg.

"S finančnega stališča seveda ni idealno. Moramo razmišljati tudi o drugih trgih, a kako to storiti, še ne vem povsem točno. Kitajska je seveda zelo zanimiva, tudi ZDA niso zanimive samo finančno, nogomet pridobiva priljubljenost," je za AP razložil nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije.

Polfinalne tekme lige prvakov ob sobotah?

Ena prvih idej je, da bi se polfinalni tekmi prestavili s sredine tedna na soboto, kot je to zdaj v navadi zgolj za finale. "Ker je sobota, takrat Kitajska ne spi in bi si lahko ogledala tekme. S tem bi pridobili tudi nekatere druge svetovne pokrovitelje. A težava nastopi pri usklajevanju lige prvakov z nacionalnimi ligami. Te so še kako pomembne in imajo svoje termine tekem," je dejal Čeferin, ki pa se še ni opredelil glede širjenja svetovnega prvenstva z 32 na 48 ekip.

Na EP 2020 bo nastopilo 24 ekip. Koliko jih bo na SP 2026? | Foto: Reuters Na EP 2020 bo nastopilo 24 ekip. Koliko jih bo na SP 2026? Foto: Reuters

"O tem za zdah vemo premalo, še bo čas, da se opredelimo," je dejal in dodal: "Evropski nogomet je močan, precej prispeva h kakovosti svetovnega nogometa. Ne želim jemati pomena ostalim konfederacijam, a smo pri tem na evropskih tleh glede kakovosti in drugih vidikov v prednosti. Ne verjamem, da bi nas pri Fifi želeli kar tako preglasovati, ko bo šlo za ta vprašanja," je še dejal slovenski odvetnik.

Ne spreglejte