Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
20. 4. 2017,
12.22

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

Gianluigi Buffon Juventus Jan Oblak Jan Oblak Atletico Madrid UEFA liga prvakov italijansko prvenstvo Real Madrid Monaco

Četrtek, 20. 4. 2017, 12.22

1 leto

Kapetan Juventusa Gianluigi Buffon

Legenda Juventusa bi se rada izognila Oblaku

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70
Gianluigi Buffon | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Le malo je nogometnih zvezdnikov, ki že desetletja spadajo v svetovni vrh in navdušujejo navijače, a še niso osvojili lige prvakov. Mednje spada tudi Gianluigi Buffon, mladostni veteran v vratih Juventusa, ki je od zgodovinskega podviga pri 39 letih oddaljen le še dva koraka.

Stara dama se je veliko lažje od pričakovanj uvrstila v polfinale lige prvakov. Apeninski polotok je na nogah, navijači stare dame evforični kot že dolgo ne. Prepričljivo napredovanje Juventusa po boju z Barcelono, ki z atomskim trojčkom v napadu MSN (Lionel Messi, Luis Suarez in Neymar) v 180 minutah ni dosegla niti enega gola, je potrdilo, da ima italijanski prvak v tem trenutku najboljšo obrambo v Evropi.

Navijači Juventusa ga častijo kot božanstvo

Na desetih tekmah v ligi prvakov je prejel le dva zadetka, najmanj izmed vseh polfinalistov. Če so si tekmeci priigrali priložnost, so morali najprej prelisičiti disciplinirano obrambno vrsto Juventusa, nato pa so imeli opravka že z izkušenim vratarjem Gianluigijem Buffonom, ikono italijanskega nogometa. Čuvaj mreže, ki ga spoštujejo po vsem svetu, pri 39 letih brani v vrhunski formi.

Dvakrat je izgubil finale lige prvakov. Bi se mu lahko izšlo v tretje? Najprej bo treba preskočiti polfinalno oviro ... | Foto: Guliverimage/Getty Images Dvakrat je izgubil finale lige prvakov. Bi se mu lahko izšlo v tretje? Najprej bo treba preskočiti polfinalno oviro ... Foto: Guliverimage/Getty Images

Navijači Juventusa ga častijo kot božanstvo, saj je od začetka tisočletja vzoren primer srčnega kapetana, hkrati pa ni obrnil hrbta klubu v najtežjih trenutkih, ko so pred dobrim desetletjem zaradi razvpite afere Calciopoli zdrsnili v drugo ligo. Pooseblja klubsko zvestobo, ljubezen do stare dame, obenem pa se trudi, da bi predstavljal vzor najmlajšim tako s predstavami kot tudi javnimi nastopi, obnašanjem in spoštovanjem fair-playa.

Bo šlo v tretje rado?

Ni še rekel zadnje v vrhunskem nogometu. Letos ima priložnost, da bleščečo kariero, v kateri je z reprezentanco postal svetovni prvak, z Juventusom pa večkratni kralj italijanskega prvenstva, olepša še z naslovom evropskega prvaka. Od tako želene lovorike v ligi prvakov, v kateri je dvakrat zaigral v finalu, a vselej ostal praznih rok (leta 2003 proti Milanu, 12 let pozneje proti Barceloni), je oddaljen le še dva koraka.

Juventus na zadnjih petih evropskih srečanjih sploh ni prejel zadetka. | Foto: Guliverimage/Getty Images Juventus na zadnjih petih evropskih srečanjih sploh ni prejel zadetka. Foto: Guliverimage/Getty Images

Raje z Monacom in Realom kot pa z Atleticom

Eden izmed mogočih vratarskih tekmecev Buffona v polfinalu je Jan Oblak. V poštev prideta še Kostaričan Keylor Navas (Real) in Hrvat Danijel Subašić (Monaco). | Foto: Twitter - Voranc Eden izmed mogočih vratarskih tekmecev Buffona v polfinalu je Jan Oblak. V poštev prideta še Kostaričan Keylor Navas (Real) in Hrvat Danijel Subašić (Monaco). Foto: Twitter - Voranc Juventus se je uvrstil v polfinale, kjer bo na petkovem žrebu izvedel ime tekmeca. Poleg kroglice velikana iz Torina bodo v bobnu še Atletico, Monaco in Real. S kom bi se najraje pomeril Buffon?

"Morda bi bilo najboljše, če bi se v polfinalu srečali z Monacom ali Realom, ki se v svojih prvenstvih potegujeta za naslov prvaka in bosta v prihodnjih tednih porabila ogromno energije," je povedal 39-letni kapetan Juventusa v pogovoru za televizijsko postajo Mediaset Premium.

"Monaco in Real si v nasprotju z Atleticom ne bosta smela privoščiti prevelike rotacije ekipe," je še pojasnil dolgoletni prvi vratar italijanske izbrane vrste (rekordnih 168 nastopov), ki se je v preteklosti večkrat pomeril tudi s Slovenijo. Odkar je v vratih slovenske reprezentance Jan Oblak, se še ni pomeril z vzhodnimi sosedi. Morda bo Škofjeločana, ki je od njega mlajši 15 let, spoznal prav v polfinalu lige prvakov.

Ni verjel, da bo v Barceloni nepremagan

V ligi prvakov je z Juventusom na zadnjih petih srečanjih zadržal mrežo nedotaknjeno. To mu je uspelo tudi proti Barceloni, ki je na povratnem srečanju osmine finala doma odpihnila močni PSG kar s 6:1 in nakazala, da bi lahko na krilih zvezdniškega napadalnega trojčka MSN izločila tudi Juventus. Tega filma ni dočakala, pomembne zasluge za to pa ima tudi poveljnik obrambe italijanskega prvaka, izkušeni Buffon.

Po remiju v Kataloniji je dejal, da je Juventus izločil verjetno najboljšo ekipo na svetu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Po remiju v Kataloniji je dejal, da je Juventus izločil verjetno najboljšo ekipo na svetu. Foto: Guliverimage/Getty Images

"Vedel sem, da imamo po zmagi na prvi tekmi s 3:0 dobre možnosti za napredovanje, a iskreno povedano nisem verjel, da jo bomo na povratnem srečanju odnesli z nedotaknjeno mrežo. Ne le rezultat, navdušili smo tudi s pristopom in zaupanjem v svoje sposobnosti. Izločili smo verjetno najboljšo ekipo na svetu, kar nam lahko le okrepi samozavest," je prepričan priljubljeni Gigi, ki mu zaradi vsega, kar je podaril nogometu, evropskega naslova ne bi privoščili le navijači Juventusa, ampak tudi marsikdo drug.

Kdo bo letos osvojil ligo prvakov?

  • Atletico Madrid
    22,76 %
    257 glasov
  • Juventus
    46,15 %
    521 glasov
  • Monaco
    6,73 %
    76 glasov
  • Real Madrid
    24,36 %
    275 glasov
Oddanih 1129 glasov

Žreb polfinala lige prvakov bo v petek ob 12. uri v Nyonu.

Ne spreglejte