Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
4. 5. 2017,
10.45

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

UEFA liga prvakov Gianluigi Buffon Juventus Massimiliano Allegri Monaco

Četrtek, 4. 5. 2017, 10.45

1 leto

Evropski jubilej Gianluigija Buffona

Junak Buffon bi najraje videl, da bi bili žalostni

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
Gianluigi Buffon Juventus | Foto Reuters

Foto: Reuters

Dolgoletnemu kapetanu Juventusa Gianluigiju Buffonu bi se lahko pri 39 letih izpolnila otroška želja. V bogati karieri je osvojil že marsikaj, še vedno pa čaka na prvi naslov v ligi prvakov. V sredo je v Monaku (2:0) blestel na jubilejnem stotem nastopu v elitnem tekmovanju in naznanil, kaj bi si želel, ko se bo poslovil.

Juventus ima ogromno kakovostnih nogometašev, srca navijačev pa najbolj strastno bijejo za kapetana. Za klubsko ikono, priljubljeno in spoštovano po vsem svetu. Gianluigi Buffon, prvi čuvaj mreže, bo kmalu vstopil v peto desetletje, a še vedno pleni pozornost z vrhunskimi predstavami. Je živa legenda najuspešnejšega italijanskega kluba.

Letos v Evropi še nepremagan!

V Evropi ni prejel zadetka že 531 minut. | Foto: Reuters V Evropi ni prejel zadetka že 531 minut. Foto: Reuters V sredo je vknjižil jubilejni stoti nastop v ligi prvakov in ga zaznamoval z odlično predstavo. Zbral je pet obramb, znova zaklenil svoja vrata in ostal nepremagan proti napadu Monaca, ki je v tej sezoni strup za obrambe tako v Franciji kot tudi v Evropi.

Njegovi nogometaši so v tej sezoni dosegli že 146 zadetkov, proti Juventusu pa so podobno kot zvezdniški trojček Barcelone MSN (Lionel Messi, Luis Suarez in Neymar) naleteli na neprebojen obrambni zid Juventusa, ki mu med vratnicama poveljuje mladosti veteran. Juventus je zmagal z 2:0, oba zadetka pa je prispeval Gonzalo Higuain.

Buffon v tem letu, odkar poteka izločilni del lige prvakov, sploh še ni prejel zadetka. Čeprav se je v osmini finala dvakrat pomeril s Portom, v četrtfinalu z Barcelono, ki je Parižanom na Camp Nouu nasula kar šest zadetkov, v polfinalu pa se je udaril z vodilnim francoskim klubom, ki je spravil v slabo voljo navijače Manchester Cityja in Borussie Dortmund.

Mreža Juventusa se v ligi prvakov ni zatresla že 621 minut. Nedotaknjena je ostala že na šestih zaporednih tekmah, kar je nov klubski rekord. Zadnji nogometaš, ki je v Evropi premagal Buffona, je argentinski branilec Nicolas Pareja. Igra za Sevillo, mrežo Juventusa pa je zatresel v petem krogu skupinskega dela.

Obrambna vrsta Juventusa je sestavljena iz prekaljenih mačkov. Buffon odlično sodeluje z Leonardom Bonuccijem. | Foto: Reuters Obrambna vrsta Juventusa je sestavljena iz prekaljenih mačkov. Buffon odlično sodeluje z Leonardom Bonuccijem. Foto: Reuters

Nato je napočil čas za klubski rekord in najdaljši niz nepremaganosti, ki ga je načel rezervni vratar Juventusa Neto (v zadnjem krogu skupinskega dela proti zagrebškemu Dinamu), nadaljeval pa Buffon (proti Portu, Barceloni in Monacu).

Buffon in liga prvakov v številkah:

100 nastopov: 93 prejetih zadetkov, 44-krat je zadržal mrežo nedotaknjeno
100 nastopov: 47 zmag, 28 remijev in 25 porazov Juventusa

Bilo bi naivno, če se ne bi še naprej trudili

Tako je ubranil nevaren strel Germaina. | Foto: Reuters Tako je ubranil nevaren strel Germaina. Foto: Reuters V sredo je Buffon ustavil vse strele gostiteljev, tudi najbolj nevarnega v drugem polčasu, ko je z glavo poskušal rezervist Valere Germain. Juventus je zmagal z 2:0 in si na široko odprl vrata finala, kjer bi se lahko 3. junija v Cardiffu, kot kaže, pomeril z branilcem naslova Realom.

''Odigrali smo izjemno, ravno tako, da smo preživeli gostovanje pri Monacu, ki ima odlične napadalce. Po zmagi nad Barcelono smo napovedali, da želimo še napredovati. Vsaj dan želimo biti še boljši. Zdaj smo zelo blizu našemu cilju, zato bi bilo naivno, če se ne bi še naprej trudili z enako vnemo kot smo se do zdaj,'' je bil kapetan italijanskega prvaka, ki bi lahko sezono 2016/17 končal s trojno krono (še naslov italijanskega prvaka in pokalnega zmagovalca), ponosen na predstavo na štadionu Louis II.

Po tekmi je prejemal iskrene čestitke. Soigralci so poveličevali njegov prispevek, trener Massimiliano Allegri ga je opisal kot najboljšega vratarja na svetu, ko napoči čas za najpomembnejše tekme, kapetan pa je po tekmi poudarjal, da naloga še ni opravljena in da čaka Juventus še zahtevna preizkušnja na povratni tekmi v Torinu.

Dokler bo zmožen tega, bo zadovoljen

Monaco ni znal spraviti žoge izza njegovega hrbta. Prvi vratar italijanske reprezentance, ki si je v 39 letih pridobil številne izkušnje, se je izkazal za nepremagljivega. Po srečanju je spregovoril o motivaciji, s pomočjo katere je zadržal stik s svetovno elito.

Želi se posloviti na vrhuncu. Dvakrat je že zaigral v finalu lige prvakov, a ostal praznih rok proti Milanu in Barceloni. | Foto: Reuters Želi se posloviti na vrhuncu. Dvakrat je že zaigral v finalu lige prvakov, a ostal praznih rok proti Milanu in Barceloni. Foto: Reuters

''Na vsakem srečanju želim dokazati, da si kljub moji starosti še zaslužim igrati na takšni ravni. V to vlagam veliko truda, trdo delam vsak dan. Želim si, da bi bili ljudje žalostni, ko bom sporočil, da ne bom več branil,'' je zaupal željo. Posloviti se želi na vrhuncu, nikakor pa živeti od stare slave.

''Nisem povsem prepričan, ali mi to uspeva ali ne, a igranje v takšni ekipi, kot je Juventus, mi nedvomno pomaga. Najbolj pomembno je, da sem v trenutkih, ko me ekipa potrebuje, pripravljen na pomoč. Dokler bom zmožen tega, bom zadovoljen in srečen,'' je pojasnil vratar, ki je v Evropi nepremagan že 531 minut.

Bo pomahal v slovo Ibrahimoviću in Ronaldu?

Tudi Zlatan Ibrahimović, pred katerim je dolgo okrevanje zaradi poškodbe kolena, še ni postal evropski prvak. | Foto: Reuters Tudi Zlatan Ibrahimović, pred katerim je dolgo okrevanje zaradi poškodbe kolena, še ni postal evropski prvak. Foto: Reuters Eden redkih svetovnih nogometnih asov, ki se lahko pohvalijo z imenitno in dolgo kariero, v kateri pa se niso podali na evropski prestol. Na svetu jih je še nekaj, ki podoživljajo njegovo usodo. Med njimi so tudi takšni velemojstri kot Šved Zlatan Ibrahimović, Brazilec Ronaldo, Italijan Roberto Baggio

Obstaja možnost, da bo ime Buffona po 3. juniju na seznamu, vedno znova aktualnem v obdobju, ko Juventus napada evropski naslov, dokončno izbrisano. Če bi mu to uspelo, pri 39-letnemu vratarju kot tudi milijonih navijačev Juventusa ne bi bilo videti konca sreče.

Znani nogometaši, ki niso nikoli osvojili lige prvakov:

Gianluigi Buffon (Ita), Zlatan Ibrahimović (Špa), Ronaldo (Bra), Francesco Totti (Ita), Ruud van Nistelrooy (Niz), Gonzalo Higuain (Arg), Roberto Baggio (Ita), Lothar Matthäus (Nem), Gabriel Batistuta (Arg), Dennis Bergkamp (Niz), Hernan Crespo (Arg), Pavel Nedved (Češ), Fabio Cannavaro (Ita), Laurent Blanc (Fra), Michael Ballack (Nem), Patrick Vieira (Fra), Michael Owen (Ang), Lilian Thuram (Fra), Eric Cantona (Fra), George Weah (Lib) …

Ne spreglejte