Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 12. 2007,
15.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 12. 2007, 15.48

8 let

Borbenost ni dovolj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska nogometna reprezentanca je v soboto v areni Petrol izgubila proti Romuniji z 1:2.

Na areni Petrol v Celju, kjer se je zbralo približno 7000 navijačev, od tega vsaj 500 Romunov, je moral domači selektor tekmo začeti brez Milenka Ačimoviča, katerega težave s tetivo so se izkazale za večje kot se je zdelo pred tekmo. Kapetana Slovenije ni bilo niti med osemnajsterico v zapisniku, obračun z Romuni si je ogledal s tribun. Zato pa je od prve minute zaigral Boštjan Cesar, ki si je v torek zvil gleženj, a je okreval. Priložnost namesto Ačimoviča je dobil Goran Šukalo, medtem ko je predvidenega Valterja Birso nadomestil nekoliko bolj defenzivni Andrej Komac.

V deveti minuti so prvi zapretili Slovenci. Kapetan Nastja Čeh je z desne strani izvajal prosti strel, v kazenski prostor Romunije poslal nizko žogo, ki je šla mimo vseh domačih in gostujočih nogometašev ter skorajda presenetila romunskega vratarja Bogdana Lobonta, ki jo je s težavo odbil. V isti akciji je do žoge prišel Klemen Lavrič, z roba kazenskega prostora poizkusil z močnim strelom, a je žoga zletela visoko nad vrata in ostalo je pri izidu 0:0.

Najdražji in najboljši

Šest minut za tem je sodnik pokazal prvi rumeni karton, ki si ga je prislužil Šukalo zaradi prekrška nad Laurentium Rosujem na gostujoči polovici igrišča. V 22. minuti si je po predložku Roberta Korena v kazenskem prostoru Romunov spretno žogo priboril Lavrič, iz obrata streljal, a spet meril visoko čez gol. Igra se je razživela in že v naslednji akciji je do strela v kazenskem prostoru Slovenije prišel najdražji igralec na igrišču, Adrian Mutu, a je tudi strel vezista Fiorentine zletel nad vrata Samirja Handanoviča. Kmalu za tem je ''porumenel'' še en Slovenec, Matej Mavrič, ki je v prodoru proti golu zrušil Mutuja in bil zasluženo kaznovan. V 33. minuti je imela ekipa Matjaža Keka novo priložnost. Z leve strani je kot izvajal Čeh, poslal uporaben predložek v kazenski prostor, v katerem je najvišje skočil Šukalo, dokaj spretno udaril žogo, ki pa je za malo zgrešila cilj. Že v naslednji akciji si je rumeno opozorilo prislužil še Cesar, ki tako na drugi tekmi obeh reprezentanc, ki bo v sredo v Temišvarju, ne bo smel igrati.

Festival kartonov

Minuto kasneje so spet zapretili domačini, borbeno je do žoge prišel Lavrič, a iz dokaj ugodnega položaja slabo streljal in zapravil novo priložnost. Kmalu za tem je zaradi prekrška nad Brankom Iličem, ki je do žoge prišel po odbitem strelu Čeha, rumeni karton prejel še gostujoči zvezdnik Mutu. Igra se je povsem razživela in že v naslednji minuti je po lepi akciji Mutuja in Paula Codrea slednji prišel sam pred slovenska vrata, obšel Handanoviča, nato pa zgrešil nemogoče in žogo poslal čez prazna vrata. Le boginji sreče Fortuni se Slovenci lahko zahvalijo, da po 40. minuti niso zaostajali za gol. V naslednjih minutah sta porumenela še Ermin Rakovič in Koren, ki na povratni tekmi podobno kot Cesar ne bo igral. Do konca polčasa se izid ni spremenil in ekipi sta na odmor odšli rezultatsko izenačeni. Več od igre in najlepšo priložnost v prvih 45 minutah so imeli gostje, a tudi Slovenci niso razočarali in si prislužili bučen aplavz s tribun.

Romun zadel neubranljivo

Ob polčasu trenerja nista menjala, spremenilo pa se ni niti dejstvo, da je bil najbolj nevaren na igrišču Romun Mutu, ki je v 49. minuti kreiral napad, iz katerega je padel prvi gol. Najprej je Handanovič čudežno obranil strel s petih metrov, ki se je odbil v glavo Korena, ki je stal na golovi črti, do žoge pa je prišel Gabriel Tamas in z desne strani s šestih metrov neubranljivo zadel za 0:1. Gostje so zasluženo prešli v vodstvo, domači selektor pa je takoj reagiral in namesto Korena v igro poslal mladega Valterja Birso. V 55. minut ni manjkalo veliko in na semaforju bi pisalo 0:2. Mutu je na levi strani lepo izigral Iliča, prišel v kazenskem prostoru neoviran do strela, a se je Handanovič izkazal in preprečil gol. V 60. minuti je v postavi Slovenije prišlo do nove spremembe, Rakoviča je zamenjal Milivoje Novakovič, ki je v nemški drugi ligi v dresu Kölna v zadnjem času redno tresel mreže. Kmalu za tem je menjal tudi Victor Piturca in v igro namesto Rosuija poslal Iannisa Zicuja.

Velika napaka vprašljivega

V 69. minuti je bilo 0:2. Romuni se za gol lahko zahvalijo Cesarju, ki je v kazenskem prostoru naredil nerazumljivo napako, podal na nogo Banezu Nicoliti, ki je z razširjenimi rokami sprejel ''darilo'' in žogo poslal pod Handanovičem ter Romunom zagotovil zmago. Pa tej akciji sodeč bi bilo morda bolje, če Cesar ne bi okreval po poškodbi in v soboto sploh ne bi nastopil. Dve minuti kasneje bi lahko bilo 1:2, saj je Lavrič prišel sam pred gol Lobonta, a ni meril natančno in nekdanji vratar Ajaxa je žogo izbil v kot. Še pred izvajanjem kota so gledalci v Celju videli drugo menjavo v gostujoči vrsti, Cipriana Marico je zamenjal Daniel Niculae. Po kotu Čeha je do strela s 15 metrov neoviran prišel Komac, a priložnosti ni izkoristil in streljal mimo gola. Minuto za tem so gostje vnovič zgrešili prazen gol, po lepi akciji je sam pred slovenskega vratarja prišel Razvan Rat, šel mimo člana Riminija, a nato streljal mimo desne vratnice.

Gol ob debiju

Izid je ostal nespremenjen, prav tako pa se ni spremenil niti kriterij glavnega sodnika, ki je še naprej mahal s kartoni. Najprej je zaradi medsebojnega prerivanja izključil Cesarja in Niculaea, ki je na igrišče prišel nekaj minut pred tem, nato pa rumeni karton pokazal še Nicoliti. V 82. minuti je zadnjo menjavo opravil Kek in namesto Šukala v igro postavil Dareta Vršiča, za katerega je bil to debi v izbrani vrsti. V sodnikovem podaljšku je upravičil zaupanje in po kotu Čeha prišel do žoge v kazenskem prostoru ter z natančnim strelom zadel za 0:1.

Sterilnost v napadu ne prinaša točk

Do konca tekme se izid ni spremenil in tri točke so zasluženo odšle v Romunijo, ki se je z novo zmago povzpela na vrh kvalifikacijske skupine G, medtem ko so Slovenci padli na šesto mesto. Gostje so dokazali, da bodo v sredo pred domačimi navijači velik favorit, toliko bolj, ker Kek ne bo mogel računati na Cesarja, Korena, morda Ačimoviča in morda še koga. Slovenci so pod vodstvom novega selektorja znova pokazali zavidljivo mero borbenosti, ki pa ob sterilnosti v napadu, toliko bolj proti tako kakovostnim tekmecem, ne more biti dovolj. Selektor Kek bo moral dobro delati na učinkovitosti napada, saj je dejstvo, da je Slovenija v treh kvalifikacijskih tekmah pod njegovim vodstvom zabila le en gol, zelo zaskrbljujoče.

Ne spreglejte