Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
31. 5. 2018,
13.29

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,36

2

Natisni članek

Zinedine Zidane Real Madrid Florentino Perez

Četrtek, 31. 5. 2018, 13.29

5 let, 10 mesecev

Zinedine Zidane

Bomba iz Madrida: Zidane zapušča Real

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,36

2

Zinedine Zidane | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Evropski prvak Real Madrid išče novega trenerja. Zinedine Zidane, ki je bele baletnike popeljal do treh zaporednih naslovov evropskega prvaka, se je odločil za spremembo. Predsednik Florentino Perez je zelo šokiran, saj je po nedavni zmagi nad Liverpoolom pričakoval drugačen razplet dogodkov.

"Po treh letih sem se odločil za spremembo. V prihodnji sezoni ne bom vodil Reala," je dejal Zinedine Zidane in s tem pregnal vse dvome. "Vem, da se zdi vsem nenavadno, a mislim, da sem sprejel pravilno odločitev. Po treh letih je težko zadržati tako visok standard," je na izredni novinarski konferenci v španski prestolnici dejal Zizou, ki bo prihodnji mesec dopolnil 46 let.

Prepričan je, da bo Real lažje zadržal zmagovalni niz, če se bo zgodila sprememba na trenerskem mestu. "To je odločitev v dobro igralcev, kluba, a tudi mene. Ta ekipa potrebuje po treh letih novega trenerja z drugačnim glasom in načinom dela."

Skupaj z Ronaldom sta v različnih tekmovanjih nastopila v osmih finalih in dobila vseh osem! | Foto: Reuters Skupaj z Ronaldom sta v različnih tekmovanjih nastopila v osmih finalih in dobila vseh osem! Foto: Reuters

Odločitev je že sporočil kapetanu Sergiu Ramosu in dodal, da je izkušeni španski branilec spoštoval njegovo odločitev.

Kandidati za novega trenerja Reala

V španskih medijih se že omenjajo imena kandidatov, ki bi lahko na klopi Reala nasledili Zidana. To so Arsene Wenger, Antonio Conte, Maurizio Sarri, Luis Enrique, Joachim Löw, Mauricio Pocchettino, Guti, Maximilliano Allegri …

"Šokiran sem. Nihče ne more biti pripravljen na takšno novico," predsednik Reala Florentino Perez ni skrival začudenja, ko ga je trener Zidane postavil pred dejstvo, da bo moral poiskati njegovega naslednika. Perez je skušal prepričati karizmatičnega Francoza, da bi si premislil, a njegov trud ni obrodil sadov.

Odločitev Zidana o spremembi je neomajna. "Po evropskem naslovu resnično nisem pričakoval česa takšnega. Ve, da ga obožujem bolj kot kateregakoli igralca ali trenerja. Vedno sem ga podpiral."

Sanjski izkupiček v ligi prvakov

Real je pod vodstvom Francoza trikrat zapored osvojil ligo prvakov. | Foto: Reuters Real je pod vodstvom Francoza trikrat zapored osvojil ligo prvakov. Foto: Reuters Eden najboljših francoskih nogometašev vseh časov, ki je z galskimi petelini osvojil tako evropsko (2000) kot tudi svetovno (1998) prvenstvo, izjemne uspehe pa dosegal tudi z Juventusom in madridskim Realom, je prvič sedel na trenerski stolček leta 2016. Pri belih baletnikih je vskočil namesto Rafaela Beniteza, ki mu ni šlo vse po načrtih.

Čeprav je Zinedinu Zidanu primanjkovalo izkušenj, je hitro našel skupni jezik z igralci, s katerimi je tesneje sodeloval že kot pomočnik Carla Ancelottija. Real je pod njegovim vodstvom dosegal izvrstne rezultate. Ligo prvakov je osvojil kar trikrat zapored in na krilih portugalskega zvezdnika Cristiana Ronalda zaznamoval obdobje, ki bo v bogati klubski zgodovini kraljevega kluba zapisano kot eno najbolj bleščečih. V ligi prvakov ni z Realom niti enkrat izpadel, ampak šel vedno do konca. Trikrat zapored! Nazadnje je v velikem finalu v Kijevu premagal Liverpool s 3:1.

Francoski nogometni zvezdnik je Real popeljal do številnih lovorik. | Foto: Reuters Francoski nogometni zvezdnik je Real popeljal do številnih lovorik. Foto: Reuters

Po rezultatski krizi v španskem prvenstvu, zaradi katere je v tej sezoni krepko zaostal za Barcelono, na koncu pa tudi za Oblakovim Atleticom, je med spomladanskim delom občutil ogromen pritisk. Večkrat je potožil, da je zelo izčrpan. Februarja je priznal, da bo v tistem trenutku, ko bo začutil, da ne more več ničesar dati Realu, zapustil Real. To je pojasnil z besedami, da je voditi Real najtežje trenersko delo na svetu. Je po koncu sezone spoznal, da potrebuje počitek?

Kako se bosta odločila Ronaldo in Bale?

Pred madridskim Realom je burno poletje. Kraljevi klub bo dobil novega trenerja, še vedno pa je negotova prihodnost prvega asa Ronalda, ki je po finalu lige prvakov v Ukrajini namignil, da bi lahko v tem prestopnem roku zamenjal klubsko okolje. Podobno je pri Valižanu Garethu Balu, junaku velike zmage nad Liverpoolom, ki je bil v zadnjem času nezadovoljen s ponujeno minutažo pod taktirko Zidana. Zdaj že nekdanji trener Reala je na izrednem srečanju s sedmo silo dejal, da njegov odhod ni povezan z nejasno usodo Ronalda.

Ne spreglejte