Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
5. 6. 2016,
15.41

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Srečko Katanec Slaviša Stojanović Matjaž Kek Zlatko Dedić

Nedelja, 5. 6. 2016, 15.41

6 let, 7 mesecev

Statistika prijateljskih tekem Slovenije v Stožicah

Bo Srečku Katancu v tretje uspelo?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Danes zvečer slovenske nogometaše čaka prijateljska tekma proti udeleženki letošnjega evropskega prvenstva v Franciji, Turčiji. V Stožicah je do zdaj odigrala šest prijateljskih tekem. Kako uspešna je bila?

Na največjem slovenskem štadionu, ki je bil zgrajen leta 2010, je slovenska nogometna reprezentanca do zdaj odigrala kar nekaj tekem. Takšnih, kot bo današnja, je bilo do zdaj šest. Slovenija ima v Stožicah, vsaj na prijateljskih tekmah, negativno statistiko.

Prvič je v Stožicah igrala avgusta 2010, ko je po prihodu s svetovnega prvenstva odprla največji štadion v Sloveniji, ki sprejme nekaj več kot 16 tisoč navijačev. Na tekmi proti Avstraliji jih je bilo prav toliko, praznih sedežev skorajda ni bilo. Slovenci, s klopi jih je takrat še vodil Matjaž Kek, so se za podporo oddolžili z zanesljivo zmago z 2:0. Za zgodovinski prvi gol Slovenije v Stožicah je poskrbel Dedić Zlatko, končni izid pa postavil Zlatan Ljubijankić.

Drugič je Slovenija prijateljsko tekmo v Stožicah, tudi takrat jo je vodil zdajšnji trener hrvaškega prvoligaša Rijeke Kek, skoraj natanko leto pozneje, ko se je pred nekaj manj kot 16 tisoč gledalci pomerila z Belgijo in remizirala brez zadetkov.

Pod vodstvom Slaviše Stojanovića na dveh tekmah zabili šest golov

Slovenija je v Stožicah v megli izgubila proti ZDA. | Foto: Slovenija je v Stožicah v megli izgubila proti ZDA. Tretja tekma prijateljskega značaja Slovenije na osrednjem državnem štadionu je bila tista, na kateri je na klopi reprezentance debitiral Slaviša Stojanović. Novembra 2011 je proti ZDA pred osem tisoč gledalci izgubil z 2:3. Oba gola za domače je zabil Tim Matavž.

Stojanović je na klopi Slovenije sedel tudi manj kot leto pozneje, ko se je ta, spet v avgustovskem terminu, pomerila še proti Romuniji. To je bila zadnja izmed pripravljalnih tekem zdaj že nekdanjega selektorja pred začetkom kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014. Čeprav se je zbralo le nekaj več kot štiri tisoč navijačev, so lahko v tekmi uživali. Slovenija je gostom nasula kar štiri gole in zmagala s 4:3. Spet je blestel Dedić, ki je zabil dva gola, po enega sta pristavila Boštjan Cesar in Andraž Kirm.

Grd poraz Srečka Katanca na začetku drugega mandata

Ko je slovenska reprezentanca v Stožicah februarja 2013 igrala naslednjo prijateljsko tekmo, Stojanovića ni bilo več na njeni klopi. Zaradi slabih rezultatov v kvalifikacijah je moral oditi, nasledil ga je povratnik Srečko Katanec in debitiral prav na tekmi proti Bosni in Hercegovini, na kateri je bil štadion skoraj poln, a so na njem prevladovali pristaši gostov. Podobno je bilo tudi na igrišču. Bosna je zmagala s 3:0.

Srečko Katanec je v prijateljskih tekmah v Stožicah dvakrat izgubil. Kako uspešen bo tokrat? | Foto: Srečko Katanec je v prijateljskih tekmah v Stožicah dvakrat izgubil. Kako uspešen bo tokrat?

Nazadnje je Slovenija, tudi takrat seveda pod vodstvom zdajšnjega selektorja, v Stožicah prijateljsko tekmo odigrala novembra 2014, ko jo je z 1:0 premagala zvezdniška Kolumbija, ki je nekaj mesecev pred tem navdušila na svetovnem prvenstvu v Braziliji. Pred več kot 15 tisoč navijači so gostje poskrbeli, da je Slovenija spet izgubila in zdajšnjega selektorja postavili v položaj, v katerem je zdaj.

V Stožicah je Slovenijo na prijateljskih tekmah izbrano vrsto vodil dvakrat in obakrat izgubil. Je danes naposled napočil čas, da Katanca osreči tudi največji slovenski štadion?

Vse prijateljske tekme Slovenije v Stožicah:

11. avgust 2010 (selektor Matjaž Kek):
Slovenija : Avstralija 2:0 (0:0)
Dedić 78., Ljubijankić 90.

10. avgust 2011 (selektor Matjaž Kek):
Slovenija : Belgija 0:0

15. november 2011 (selektor Slaviša Stojanović):
Slovenija : ZDA 2:3 (1:2)
Matavž 26., 61.; Buddle 9., Dempsey 41., Altidore 43.

15. avgust 2012 (selektor Slaviša Stojanović):
Slovenija : Romunija 4:3 (1:0)
Cesar 4., Dedić 51., 60., Kirm 70.; Papp 56., Torje 68., Grozav 79.

6. februar 2013 (selektor Srečko Katanec):
Slovenija : Bosna in Hercegovina 0:3 (0:2)
Ibišević 33., Pjanić 41., Svraka 80.

18. november 2014 (selektor Srečko Katanec):
Slovenija : Kolumbija 0:1 (0:0)
Ramos 42.

Ne spreglejte