Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
24. 10. 2014,
15.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Real Madrid Barcelona Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Lionel Messi Lionel Messi James Rodriguez Ivan Rakitić Luis Suarez Carlo Ancelotti Luis Enrique

Petek, 24. 10. 2014, 15.24

8 let

Bo šel Messi po poti Maradone in Ronaldinha?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V soboto zvečer se bo nogometni svet za dobro uro in pol ustavil. Na Santiagu Bernabeu v Madridu bo na sporedu prvi obračun Reala in Barcelone v tej sezoni, veličastni el clasico.

Vanj Real vstopa po seriji osmih zaporednih zmag v vseh tekmovanjih, nazadnje je med tednom v ligi prvakov suvereno dobil derbi v Liverpoolu s 3:0, a tudi s kar štirimi točkami zaostanka za velikim rivalom, ta je trenutno vodilni in je v osmih prvenstvenih krogih oddal le dve točki.

Katalonci, v njihovih vratih v tej sezoni stoji Čilenec Claudio Bravo, v prvenstvu še sploh niso prejeli gola (dali so jih 22), medtem ko so jih Madridčani, v napadu so sicer nekoliko učinkovitejši (30), že kar devet. Za evropske prvake je bil usoden začetek sezone, v prvih treh krogih so izgubili kar trikrat. V gosteh pri Real Sociedadu in doma proti mestnemu tekmecu Atleticu.

Takrat se je celo tresel trenerski stolček Carla Ancelottija, zdaj je zgodba povsem drugačna. Madridčani so v izjemni formi in prepričani, da bodo to potrdili tudi v soboto zvečer. Če jim ne bo uspelo, se bodo seveda spet vrnili na začetek. Pri klubu, ki ima verjetno najzahtevnejše navijače na svetu, je pač vedno tako.

Vse oči pri Realu, ki bo še kako pogrešal Valižana Garetha Bala, ki je aprila letos v finalu kraljevega pokala odločil zadnji el clasico (Real je zmagal z 2:1), bodo uprte predvsem v Cristiana Ronalda. Ta je v prvih osmih prvenstvenih krogih zabil kar 15 golov, skorajda enkrat več kot njegov najbližji zasledovalec na lestvici najboljših strelcev in več kot enkrat več od Lionela Messija, ta je pri sijajnih, a zanj zelo skromnih sedmih golih.

A če Portugalec, uradno najboljši nogometaš na svetu ta hip, tokrat ne bo zadel, na drugi strani pa se bo med strelce vpisal Messi, bo, toliko bolj v primeru zmage gostov, njegov sijajen niz hitro pozabljen, reflektorji pa se bodo v hipu preusmerili na Argentinca. Predvsem zato, ker bi Messi, če bo zadel tudi v Madridu, izenačil rekord Telma Zarra po številu golov v prvi španski ligi.

Ikona Kataloncev je pri številki 250, za mejnikom nekdanjega, že pokojnega asa Athletic Bilbaa, ki je mreže nasprotnikovih vrat tresel v 40. in 50. letih preteklega stoletja, zaostaja le za gol. Hkrati bi bil to zanj že 15. gol na el clasicih, kar bi pomenilo, da bi za en gol prehitel ikono Reala, letos umrlega Alfreda Di Stefana, s katerim si zdaj delita prvo mesto.

Navijači Reala se bojijo, da se bo tak scenarij v soboto zvečer zgodil na njihovem nogometnem svetišču. Prvič zato, ker bi to pomenilo, da bi bila Barcelona bližje zmagi. Še bolj pa zato, ker bi, če premorejo dovolj športne kulture, morali vstati na noge in se z aplavzom pokloniti dosežku najboljšega strelca največjega rivala.

Novembra 2005 so spontano zaploskali Brazilcu Ronaldinhu, ko je ta na Santiagu Bernabeu pri zmagi Barcelone s 3:0 zadel dvakrat in uprizoril eno najbolj veličastnih individualnih predstav na el clasicih. Pred tem je bil takšne časti navijačev največjega rivala deležen le še Messijev rojak Diego Maradona.

Veliko je bilo v dneh pred sobotnim derbijem vseh derbijev govora tudi o Luisu Suarezu. Bilo je tudi nekaj dvomov v povezavi z datumom, ko naj bi Urugvajcu potekla kazen, a zdaj je dokončno jasno – napadalec, za katerega so Katalonci Liverpoolu odšteli kar 88 milijonov evrov, bo v Madridu lahko igral. Prvič na uradni tekmi po štirimesečnem suspenzu, ki si ga je prislužil zaradi kanibalskega vedenja na svetovnem prvenstvu v Braziliji, kjer je med tekmo ugriznil italijanskega branilca Giorgia Chiellinija, in prvič v majici novega kluba.

Napadalec, ki je v pretekli sezoni za Liverpool na 33 prvenstvenih tekmah zadel 31-krat, bo po vesteh, ki prihajajo s Pirenejskega polotoka, zaigral kar od prve minute. Nogometni svet bo tako dočakal trenutek, ko bo na delu prvič videl ubijalski trojček Messi – Neymar – Suarez v napadu Barcelone. Če bo prednost pred Urugvajcem dobil Pedro, pa se bo to skorajda zagotovo zgodilo v drugem polčasu.

Večjih težav trener Barcelone Luis Enrique s sestavo klasične formacije 4-3-3 nima, medtem ko se bo trener Reala Ancelotti v odsotnosti Bala zatekel k sistemu 4-4-2 z Ronaldom in Karimom Benzemajem v napadu.

Debitanta komaj čakata, da se začne

V zvezni vrsti navijači Madridčanov veliko pričakujejo predvsem od Jamesa Rodrigueza, za katerega je Real letos odštel kar 80 milijonov evrov.

"Čaka me zahtevna tekma. Sem povsem miren, a hkrati vzburjen. Počutim se zelo dobro, tako kot se počuti tudi preostanek ekipe. Odlično nam gre in verjamem, da bomo osvojili tri točke," pravi 23-letni Kolumbijec – zanj bo to seveda prvi el clasico –, ki naj bi ga že čez manj kot mesec dni spremljali na prijateljski tekmi med Slovenijo in Kolumbijo v Stožicah.

Podobnega mnenja je še en debitant v tekmah vseh tekem, Ivan Rakitić na strani Barcelone. "Leta in leta sem sanjal o el clasicu, zdaj ga bom doživel. To je velika odgovornost, a hkrati se želim z dobro igro in zmago v Madridu oddolžiti ljudem pri Barceloni in navijačem za zaupanje, ki ga uživam," je sporočil hrvaški reprezentant.

Tokratni bo 228., statistika na strani Reala

Takšne so torej vesti iz Madrida in Barcelone dan pred el clasicom, ki ga bo v soboto zvečer spremljal vsak, ki ga vsaj malce zanima nogomet. Status največjega nogometnega derbija na svetu je pridobil skozi več kot osem desetletij derbijev v prvenstvu, pokalu, Evropi in še kje (prvi je bil odigran leta 1929), v katerih se je nabralo kar 227 obračunov Reala in Barcelone. Boljši so Madridčani, zmagali so 91-krat, 48-krat remizirali in 89-krat izgubili, a to tokrat ne bo pomenilo ničesar. Kdor bo zmagal v soboto zvečer, bo junak, poraženec bo odšteval dneve do naslednjega derbija in koval maščevanje.

Ne spreglejte