Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
12. 3. 2013,
8.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Barcelona Lionel Messi Lionel Messi Massimiliano Allegri

Torek, 12. 3. 2013, 8.38

8 let

Bo mit o Barceloni končan?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Barcelona na čelu z Lionelom Messijem, ki velja za morda najboljšo nogometno ekipo vseh časov, je pred težko nalogo. Nadoknaditi mora zaostanek proti Milanu (0:2), kar bo vse prej kot lahko.

Barcelona, ki se je zdela še pred nekaj tedni nepremagljiva, je v velikih škripcih. V zadnjem času je izpadla iz pokala, v prvenstvu je izgubila derbi proti Realu, ki je igral v praktično rezervni zasedbi, največji šok pa doživela v Milanu, kjer jo je ta italijanski prvoligaš, ki v Evropi pred obračunom s Katalonci ni kotiral preveč visoko, premagal z 2:0 in povsem nadigral. Zdaj je pred zahtevno nalogo. Čeprav je v ne najbolj spodbudni formi, mora Milančane premagati z dvema goloma razlike in ne sme prejeti zadetka. Toliko bolj zahtevna naloga ob pogledu na statistiko zadnjih tekem. Sobotna prvenstvena, ko je Barcelona z 2:0 premagala Deportivo, je namreč edina izmed zadnjih štirinajstih, v katerih obramba vodilnega španskega prvoligaša ni kapitulirala. Zdi se, da je mit o nepremagljivi Barceloni, ki je najboljša na svetu, tik pred tem, da se razblini. Milančani so odločni, da bodo oni tisti, ki bodo to storili. Seveda Lionel Messi in soigralci menijo drugače in verjamejo v uspeh, a naloga bo zahtevna. Prav gotovo bo drevi v katalonski prestolnici zelo zanimivo.

Že 19 tekem zapored niso izgubili doma

Milančani so v dobri formi. V zadnjih desetih tekmah v vseh tekmovanjih niso izgubili in ob tem osemkrat zmagali. V prvenstvu so bili še pred časom pri sredini razpredelnice, zdaj se vse bolj približujejo drugemu mestu. Če ne bi sezone začeli izredno slabo, bi se z Juventusom bržčas borili za naslov, tako pa so Torinčani predaleč in zdi se, da bodo spet italijanski prvaki. Katalonci se hrabrijo z dejstvom, da v ligi prvakov pred domačimi navijači niso izgubili že 19 tekem zapored. Nazadnje je v Barceloni poln izkupiček osvojil ruski Rubin Kazan oktobra 2009. V zadnjih 19 tekmah na svojem štadionu v elitni evropski nogometni ligi so Španci zmagali kar 15-krat, a drevi bodo pred verjetno najtežjo nalogo do zdaj. Do zdaj so bili v Evropi, ko je šlo na izpadanje, nogometaši Barcelone že 24-krat v položaju, da so po prvi tekmi zaostajali. Enajstkrat so prišli do preobrata in napredovali v nadaljnje tekmovanje. Nekoliko bolj zaskrbljeni so navijači Barce, ko se soočijo z dejstvom, da v ligi prvakov do zdaj še nobeni ekipi ni uspelo nadoknaditi zaostanka z 0:2 s prve tekme. Bodo prav Messi in druščina tisti, ki jim bo uspelo kot prvim? Do zdaj so postavili že številne mejnike in večkrat rušili tabuje, vsekakor so sposobni, da podobno ponovijo tudi tokrat.

Misliti morajo le nase

"Verjamemo v napredovanje. Jasno je, da nam ne bo lahko, saj moramo zadevati in hkrati paziti, da ne bomo prejeli gola. Moramo najti pravo razmerje med željo, močjo in pametjo. Moramo biti zbrani vseh 90 minut ali še več. Ne smemo brezglavo napadati. Vsi skupaj smo že bili v podobnih situacijah, izkušnje s takšnimi tekmami imamo. Moramo se osredotočiti le na našo igro in verjeti v uspeh. Pred nami je res zelo pomemben dan. Ne le zame, tudi za celoten klub, navijače in ekipo. Milan me na prvi tekmi ni presenetil. Pred tekmo v Milanu sem vedel, da nam ne bo lahko. Ne vem, kako bodo Milančani igrali tokrat, a kot sem že rekel, me zanima predvsem moja ekipa. Mi imamo svoje želje in cilje. Želimo zadeti vsaj dvakrat in ne prejeti gola. Imamo možnost, da nam uspe," pred tekmo pravi trener Barcelone Jordi Roura, ki je nadomestil obolelega Tita Vilanovo, a se v njegovih čevljih ni najbolje znašel. Kaj pa pred povratno tekmo pravi trener, ki mu je v teh dneh veliko lažje?

"Vsi se zavedamo, kako pomembna tekma je pred nami. Verjamemo, da bomo mi tisti, ki bomo napredovali, a vam že zdaj povem, da Milana ne bo konec, če nam ne bo uspelo. Tudi če izpademo, bomo nadaljevali delo, ki smo ga začeli avgusta lani. Barcelona je najboljša ekipa na svetu, zato se ne slepimo, da nam bo lahko. Naša ekipa pa je zelo mlada in se še razvija. Paziti bomo morali predvsem, da nasprotnikovi nogometaši ne bodo pogosto prihajali v naš kazenski prostor. Če nam bo to uspelo, bomo bližje napredovanju. Pričakujem, da bo Barcelona od prve minute pritisnila na nas. Lahko se zgodi marsikaj, upam pa seveda na najboljše," je pred tekmo povedal trener Milana Massimiliano Allegri.

Ne spreglejte