Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 6. 2011,
18.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 6. 2011, 18.21

8 let

Blatter ostal na čelu Fife

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Švicar Joseph Sepp Blatter je ostal predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa). Na burnem volilnem kongresu, ki so ga zaznamovali sumi o korupciji in velik škandal, je bil 75-letnik edini kandidat.

Blatter je za naslednji in svoj četrti štiriletni mandat obljubil korenite reforme in več moči ter vpliva 208 članicam Fife. V tajnem glasovanju 203 delegatov članic Fife je Blatter prejel 186 glasov. "Z veseljem sprejemam ta izziv. Če bo bog dal, bom Fifino barko obdržal nad površjem in jo popeljal v čiste in transparentne vode," je dejal Švicar takoj po vnovični izvolitvi. Blatter je že desetletja na najvplivnejših mestih Fife; generalni sekretar je postal leta 1981, ko je bil predsednik Brazilec Joao Havelange. Slednjega je na čelu Fife nasledil leta 1998, leta 2007 pa je tretjič zapored postal predsednik. Tudi pred štirimi leti ni imel tekmeca.

Tudi sponzorji kritizirali Fifo

Blatter je prvo zmago na tokratnih volitvah doživel že dopoldne, ko je velika večina delegatov zavrnila predlog Angleške nogometne zveze (FA), da bi zaradi korupcijskega škandala, ki pretresa Fifo, prestavili volitve. Le 17 delegatov je podprlo angleško zvezo, 172 pa jih je bilo proti. Angleži so predlagali preložitev volitev zaradi največjega korupcijskega škandala v zvezi z obtožbami, da je Katar kupil svetovno prvenstvo leta 2022. Obenem je etična komisija Fife v nedeljo, 29. maja, zaradi suma o kupovanju glasov za predsedniške volitve suspendirala Katarca Mohameda bin Hamama, dotlej edinega Blatterjevega tekmeca, in Jacka Warnerja, Blatterja pa oprostila obtožb.

To je sprožilo plaz dogodkov, ki so se nakazovali že v prejšnjih dnevih in tednih, ko je postajal boj za predsednika med Blatterjem in Bin Hamamom vse ostrejši. Hamam je dan pred volitvami pozval člane Azijske nogometne zveze (AFC), ki jo vodi, naj ne bojkotirajo kongresa. Številne azijske delegacije so pred tem zagrozile, da ne bodo sodelovale na kongresu in so predčasno zapustile Zürich. "Pozval sem azijske delegate, naj ne bojkotirajo kongresa. Sedaj smo zelo močna konfederacija in v povsem drugačnem položaju, kot leta 1999, ko smo bili v Los Angelesu na kongresu šibki in smo ga bojkotirali. Sedaj se lahko z vsemi enakopravno pogovarjamo. Sedaj lahko povzdignemo glas in spremenimo Fifo," je menil Bin Hamam.

Nad škandalom, ki pretresa Fifo, so nezadovoljstvo izrazili tudi pokrovitelji. Dva glavna Fifina sponzorja, Coca-cola in Adidas, sta že glasno kritizirala nastali položaj in ga označila za slabega za šport. Dogodke v Fifi so obsodili tudi pri Adidasu in dejali, da niso dobro ne za ugled nogometa ne za Fifo ne za njene partnerje.

Ne spreglejte