Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
21. 11. 2016,
9.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

Mats Hummels Ralf Rangnick RB Leipzig Borussia Dortmund Bayern München Philipp Lahm nemško prvenstvo

Ponedeljek, 21. 11. 2016, 9.00

6 let, 6 mesecev

Bavarci po 425 dneh zapustili prestol

Bayern padel, kapetan Lahm sarkastičen

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85
Bayern | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nogometaši Bayerna so po prvem porazu v tej sezoni, na derbiju nemškega prvenstva jih je v Dortmundu premagala Borussia (1:0), na lestvici zdrsnili na drugo mesto. Prehitel jih je RB Leipzig, ki predstavlja vedno večjo grožnjo v boju za naslov.

Preverite, katere nogometne vsebine si lahko ogledate na Siol TV.

Na vrhu nemškega prvenstva že dolgo ni vladala takšna gneča. Da je pogled na lestvico še bolj nenavaden, je poskrbel prvi prvenstveni poraz Bayerna v tej sezoni (pred tem je v ligi prvakov že priznal premoč Atleticu), ki je bavarske velikane pahnil na drugo mesto.

V Leipzigu (še) ne razmišljajo o naslovu

Veselje nogometašev vodilnega Leipziga po petkovi zmagi v Leverkusnu. | Foto: Reuters Veselje nogometašev vodilnega Leipziga po petkovi zmagi v Leverkusnu. Foto: Reuters Na vodilni položaj so se izstrelili rdeči biki iz Leipziga, ki so v petek po velikem preobratu s 3:2 osvojili Leverkusen. Domačemu Bayerju ni pomagal niti hitri zadetek slovenskega povratnika na igrišča, nesojenega reprezentanta Kevina Kampla.

Bogati klub iz Leipziga, ki je bil ustanovljen šele pred sedmimi leti, je v tej sezoni nerešljiva uganka za tekmece. Še vedno je neporažen, točke pa zbira tako marljivo in pogosto, da si je pred najbližjim zasledovalcem Bayernom priboril tri točke prednosti.

''Ne razmišljamo o naslovu. Verjetnost, da bi nam lahko uspelo, je zelo majhna,'' skuša ostati pri tleh športni direktor vodilnega bundesligaša Ralf Rangnick, ki je pred leti v Salzburgu sodeloval tudi s Kamplom.

Po 425 dneh niso več najboljši

Razočaranje vratarja Bayerna Manuela Neuerja po porazu v Dortmundu. | Foto: Reuters Razočaranje vratarja Bayerna Manuela Neuerja po porazu v Dortmundu. Foto: Reuters Bavarci so po 14 mesecih v bundesligi sestopili s prvega mesta. Kar 39 krogov zapored oziroma 425 dni so bili najboljši na lestvici, po sobotnem porazu na Westfalnu pa gledajo v hrbet Leipzigu, sestavljenemu iz mladih nogometašev, ki radi mešajo štrene favoritom.

Čeprav jih preostala Nemčija sovraži, navijači tekmecev pa njihovim nogometašem vztrajno dopovedujejo, da so klub brez tradicije in umeten projekt premožnega avstrijskega lastnika Dietricha Mateschitza, lastnika koncerna Red Bull, ki je poskrbel za bogato blagajno in v mesto v vzhodnem delu Nemčije privabil številne obetavne zvezdnike, to rdečih bikov iz Leipziga ni zmotilo do novega mejnika.

''Seveda ne moremo biti zadovoljni, če izgubljamo točke in nismo več vodilni. A to je nekaj dobrega za ligo. Uresničilo se je tisto, kar ste si vsi želeli,'' je bil po porazu v Dortmundu sarkastičen kapetan Bayerna Philipp Lahm.

Kdo bo v tej sezoni osvojil naslov nemškega prvaka?

  • Bayern München.
    52,82 %
    103 glasov
  • Borussia Dortmund.
    21,54 %
    42 glasov
  • RB Leipzig.
    23,59 %
    46 glasov
  • Nekdo drug.
    2,05 %
    4 glasov
Oddanih 195 glasov

Trener Borussie opozarja: Leipzig ni muha enodnevnica

Rumeno-črni so zaostanek za branilci naslova iz Münchna znižali na tri točke. Za Leipzigom zaostajajo dvakrat več. | Foto: Reuters Rumeno-črni so zaostanek za branilci naslova iz Münchna znižali na tri točke. Za Leipzigom zaostajajo dvakrat več. Foto: Reuters Borussia se je z zmago nad Bavarci vrnila v igro za naslov. Za vodilnim Leipzigom zaostaja šest točk, Bayern ji beži le še tri. ''Nismo več tako prepričljivi kot v preteklosti. Bayern proti preostalim ni več tako superioren,'' je s cmokom v grlu priznal branilec Bavarcev, nekdanji kapetan Borussie Mats Hummels. ''Leipzig je nevaren, na koncu pa bosta o naslovu odločala Bayern in Borussia,'' je dodal obrambni steber nemške reprezentance.

Bayern se je na zadnjih šestih srečanjih razveselil le dveh zmag, poraz v Dortmundu pa je bil prvi v bundesligi po osmih mesecih.

Da boj za naslov v tej sezoni ne bo rezerviran le za dva velikana (Bayern in Borussia Dortmund), kot je bila navada v prejšnjih sezonah, je prepričan tudi trener rumeno-črnih Thomas Tuchel. Strateg, ki je na vročem stolčku v Porurju nasledil Jürgena Kloppa, zdajšnjega trenerja Liverpoola, uvršča Leipzig med osrednje kandidate za lovoriko.

Še v prejšnji sezoni so igrali v drugi nemški ligi, zdaj so najboljši v elitni bundesligi. RB Leipzig. | Foto: Reuters Še v prejšnji sezoni so igrali v drugi nemški ligi, zdaj so najboljši v elitni bundesligi. RB Leipzig. Foto: Reuters

''Leipzig ni muha enodnevnica. Lahko bi ubral podobno pot, kot jo je v Angliji Leicester City,'' je primerjal RB Leipzig z angleškim prvakom, ki je v prejšnji sezoni senzacionalno prehitel vse favorite in osvojil angleški naslov.

Še boljši kot Kaiserslautern

Branilec naslova Bayerna v tej sezoni lovi peto zaporedno državno lovoriko. Leipzig je novi rekord nemškega prvenstva. Po 11 krogih ima kar 27 točk, največ izmed vseh novincev po prihodu iz druge nemške lige. Kaiserslauter, ki je leta 1998 senzacionalno osvojil naslov najboljše po vrnitvi med najboljše, jih je takrat zbral 26. Bi se lahko po 18 letih ponovila zgodovina, nemška bundesliga pa dobila novega prvaka?

Lestvica:

  1. Leipzig 11 tekem – 27 točk
  2. Bayern München 11 – 24
  3. Borussia Dortmund 11 – 21
  4. Köln 11 - 21
  5. Hoffenheim 11 - 21
  6. Hertha Berlin 11 – 21
  7. Eintracht Frankfurt 11 – 21
  8. Mainz 11 – 17
  9. Bayer Leverkusen 11 – 16
  10. Freiburg 11 – 15
  11. Schalke 11 – 14
  12. Augsburg 11 – 12
  13. Borussia Mönchengladbach 10 – 12
  14. Wolfsburg 11 - 9
  15. Darmstadt 11 – 8
  16. Werder Bremen 11 – 7
  17. Ingolstadt 11 – 5
  18. Hamburger SV 11 - 3
Ne spreglejte