Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
3. 5. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Diego Simeone Josep Guardiola Atletico Madrid Bayern München

Torek, 3. 5. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Oblaka razveselil zvesti sodelavec, Guardiola se poslavlja

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Bayern München – Atletico Madrid /prva tekma 0:1/

Začetek ob 20.45, štadion Allianz Arena v Münchnu, sodnik: Cüneyt Çakır (Turčija)

Verjetni začetni enajsterici:
Bayern: Neuer; Lahm, Martínez, Boateng, Alaba; Alonso, Vidal; Costa, Ribéry; Müller, Lewandowski.
Manjkata: Robben, Badstuber

Atletico:  Oblak; Juanfran, Giménez, Godín, Filipe Luís; Saúl, Gabi, Augusto, Koke; Griezmann, Ferando Torres.
Manjka: Tiago

Zvečer se bosta na povratni polfinalni tekmi lige prvakov v Münchnu pomerila Bayern in Atletico, ki si je prejšnji teden v Madridu s pomočjo Jana Oblaka zagotovil tesno prednost (1:0). To bo zadnja domača evropska tekma Josepa Guardiole v vlogi stratega Bavarcev.

Zvečer bo šlo zares. Ker se bo igrala povratna tekma polfinala lige prvakov, za Bayern oziroma Atletico ni več mogoč popravni izpit. Prejšnji teden so se veselili navijači madridskega kluba in doma pozdravili zmago z 1:0. Slovenski vratarski čudodelec Jan Oblak, ki je v tej sezoni ostal nepremagan na kar 31 srečanjih, je spravljal v obup zvezdnike bavarskega velikana in pomagal soigralcem do imenitne popotnice.

Guardiola: V Nemčiji sem se naučil veliko lepega

Bayern danes za napredovanje v finale nujno potrebuje zadetek ali več. "Ne smemo razmišljati le o tem, koliko zadetkov moramo doseči. Najprej moramo pomisliti na to, da se bomo dobro branili in nadzorovali dvoboj. Želimo veliko posest žoge in naše zadetke. Prepričan sem, da bomo dobivali priložnosti, jih pa morda res ne bo veliko, saj je Atletico izrazito neugoden tekmec," pred dvobojem poudarja Josep Guardiola.

Nogometaši Atletica (v ozadju Jan Oblak) na ponedeljkovem treningu v Münchnu niso skrivali dobre volje. | Foto: Nogometaši Atletica (v ozadju Jan Oblak) na ponedeljkovem treningu v Münchnu niso skrivali dobre volje.

Za Katalonca bo to poseben dvoboj, saj bo to njegov zadnji v ligi prvakov, ki ga bo kot trener Bayerna preživel na Allianz Areni. "Res je. To bo moja zadnja evropska tekma v Münchnu, kjer so ves čas lepo skrbeli zame. V Nemčiji sem se naučil veliko novega, saj se tu igra nekoliko drugače kot v Španiji. Z Bayernom smo dosegli veliko lepega, je pa vedno zelo težko priti v finale lige prvakov," se zaveda, da bo stežka izpolnil veliki cilj, naslov evropskega prvaka z Bayernom. Dvakrat se je poslovil v polfinalu. Izpadel je proti Realu in Barceloni, zdaj mu grozi nevarnost, da bo doživel podobno usodo še proti tretjemu španskemu predstavniku, Oblakovemu delodajalcu.

Ribery se vrača, Neuer opozarja na pomoč navijačev

V dobro voljo ga je spravila vsaj vrnitev 33-letnega francoskega zvezdnika Francka Riberyja, ki je odpravil poškodbo hrbta in bo kandidiral za srečanje. "To je dobro za nas, saj je odličen igralec. Ponuja nam dodatno možnost," je vesel trener, ki je Barcelono dvakrat popeljal na evropski prestol.

"Vemo, da je zelo težko zatresti mrežo Atletica, a imamo v svoji ekipi nekatere izmed najboljših napadalcev v Evropi. Računamo tudi na pomoč navijačev. Prepričan sem o naši zmagi," je optimist španski reprezentant pri Bayernu Javi Martinez, ki odlično pozna Atletico, s katerim se je pogosto srečeval v španskem prvenstvu.

V Nemčijo je pripotoval tudi prestižni pokal, ki ga bo 28. maja v zrak dvignil kapetan evropskega prvaka.  | Foto: V Nemčijo je pripotoval tudi prestižni pokal, ki ga bo 28. maja v zrak dvignil kapetan evropskega prvaka.

Prvi vratar nemške izbrane vrste Manuel Neuer je prejšnjo sredo v Madridu prejel zadetek, ki je zadoščal za poraz Bayerna. "Atletico ne pozna našega štadiona in vzdušja, ki vlada na njem. To bo naša prednost," je opozoril na pomoč občinstva, ki na povratnih srečanjih v izločilnem delu evropskih tekmovanj večkrat pride do izraza.

"Naša motivacija je na višku. Na vsak način želimo priti v Milano," cenjeni vratar ne skriva želje, da bi se z Bayernom 28. maja v Milanu, kjer se bo igral finale, potegoval za evropsko lovoriko.

Simeone: Želimo zmagati

"Nogomet je fantastičen šport. Lahko ga igraš na različne načine, odvisno od tega, kdo so tvoji igralci. Naše trdo delo, opravljeno v zadnjih letih, je obrodilo sadove," poudarja Diego Simeone. Ekipo je sestavil iz mešanice izkušenih in mlajših obetavnih igralcev, ki se dokazujejo iz tedna v teden, pri delu pa jih spremlja vsa Evropa.

Kakšne napotke je dal Diego Simeone izbrancem na zadnjem treningu pred srečanjem v Münchnu? | Foto: Kakšne napotke je dal Diego Simeone izbrancem na zadnjem treningu pred srečanjem v Münchnu?

"Vsak dan izvem kaj novega od mlajših soigralcev," je dodal izkušeni napadalec Fernando Torres, ki je v četrtfinalu lige prvakov z zadetkom na Camp Nouu tlakoval pot Atleticu med štiri najboljše.

"Želimo zmagati. To je naš načrt. Želimo igrati dobro in uživati v uspehu, najbolj od vsega pa želimo zaigrati v finalu," je Argentinec namignil javnosti, da bi se lahko v želji po uresničitvi cilja odločil tudi za čezmerna obrambna sredstva, kar ne bi bilo všeč nogometnim sladokuscem, ki si želijo atraktivnih spektaklov na zelenicah, bi pa prineslo nastop v finalu.

Jan Oblak lahko uresniči otroške sanje

Obramba Atletica je v tej evropski sezoni zelo jeklena. Prejela je le pet zadetkov, poleg mestnega tekmeca Reala najmanj od vseh. Da bi bila še trdnejša, lahko poskrbi vrnitev Diega Godina, prvega obrambnega stebra rdeče-belih, ki je odpravil poškodbo, zaradi katere je izpustil zadnje tri dvoboje.

Vrača se tesni sodelavec Jana Oblaka, ki ga zvečer čaka največji dvoboj v karieri, saj si lahko zagotovi prvi nastop v finalu lige prvakov in uresniči sanje vsakega nogometaša.

Rdeče-beli se lahko drugič v zadnjih treh sezonah uvrstijo v finale lige prvakov. Leta 2014 so nesrečno klonili pred Realom. | Foto: Rdeče-beli se lahko drugič v zadnjih treh sezonah uvrstijo v finale lige prvakov. Leta 2014 so nesrečno klonili pred Realom.

V ekipo se vrača tudi Belgijec Yannick Carasco, tako da bo imel Simeone sladke težave pri izbiri udarne enajsterice. "Vsi se borimo drug za drugega. To je naša največja kakovost, ki nas je pripeljala tako daleč. Vemo, kdo smo. Vemo tudi, da smo nemočni, če si ne pomagamo med sabo. Imamo močno obrambo, a znamo tudi dosegati zadetke," recept uspešnosti Atletica razkriva svetlolasi ljubljenec navijačev, "El Nino" Torres.

Dvoboj, v katerem bo Atletico branil prednost zadetka in ki ga bo z velikim zanimanjem spremljala nogometna Slovenija, se bo začel ob 20.45.

Ne spreglejte