Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
1. 5. 2016,
9.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

Natisni članek

Atletico Madrid Jan Oblak Jan Oblak nemško prvenstvo Josep Guardiola Bayern München Arjen Robben Franck Ribery

Nedelja, 1. 5. 2016, 9.35

6 let, 7 mesecev

Moža z brazgotino skrbi, da ne bo izzval Oblaka

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73
Jan oblak | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Izkušeni francoski nogometni zvezdnik Franck Ribery je zaradi poškodbe hrbta vprašljiv za torkovo povratno polfinalno srečanje lige prvakov. Bayern bo skušal doma nadoknaditi zaostanek s prve tekme v Madridu, kjer je izgubil proti Oblakovemu Atleticu.

Nogometaše Bayerna čaka v torek najpomembnejša evropska naloga sezone, v katero bi se lahko podali brez dveh velikih orožij. Zagotovo bo manjkal  Nizozemec Arjen Robben, pod velikim vprašajem pa je nastop Francoza Francka Riberyja. Omenjena zvezdnika sta v zadnjih sezonah kot krilna napadalca simbolizirala moč bavarskega velikana, navijači pa so ju radi povezovali v udarni dvojec Robbery.

V tej sezoni nista imela veliko priložnosti, da bi jo družno zagodla tekmecem, saj sta imela preveč opravka z zdravstvenimi težavami. Robben je zaradi poškodbe stegenske mišice odsoten že dva meseca. Manjkal bo tudi v torek, ko se bo v Münchnu mudil Atletico, še vedno pa upa, da bi lahko v tej sezoni še odigral kakšno tekmo.

"Delam na tem in se trudim, da bi se vrnil še v tej sezoni," je odločen nizozemski reprezentant, ki ga letos čakajo nenadejano dolge poletne počitnice, saj se tulipani niso uvrstili na evropsko prvenstvo v Franciji.

Nekaj najhujšega, kar se lahko pripeti nogometašu

Robben se je poškodoval pred dvema mesecema na nemškem derbiju z Dortmundom. "Biti gledalec je nekaj najhujšega, kar se lahko pripeti nogometašu," je 32-letni Nizozemec potožil, da pogreša adrenalin, ki se sprošča ob igranju na zelenici. V tej sezoni je v nemškem prvenstvu odigral le 15 tekem in na njih dosegel štiri zadetke.

Arjen Robben  | Foto: Arjen Robben

Bayern bo do konca sezone 2016/17, ki jo lahko začini s trojno krono, odigral vsaj še štiri tekme. Dve v nemškem prvenstvu, kjer potrebuje za dokončno zagotovitev četrtega zaporednega državnega naslova (klubski rekord) le še točko, eno v nemškem pokalnem tekmovanju, kjer se bo 21. maja v finalu v Berlinu pomeril z Borussio Dortmund in eno v Evropi. Če bo v torek izločil Atletico, si bo priigral še vozovnico za evropski finale, ki bo 28. maja v Milanu.

Francoski zvezdnik manjkal na zadnji tekmi

Robben tako še ni vrgel puške v koruzo, podobno razmišlja tudi njegov dolgoletni soigralec Ribery, ki še ni povsem odpisan za torkovo srečanje. Zaradi poškodbe hrbta je izpustil zadnji dvoboj v bundesligi, v katerem je Bayern doma le remiziral z Borussio Mönchengladbach (1:1) in zapravil priložnost, da bi si naslov najboljšega kluba v Nemčiji zagotovil že v soboto.

Mož z brazgotino na obrazu, posledico prometne nesreče, ki jo je doživel še kot otrok, je pred leti spadal med najboljše nogometaše na svetu. V zadnjih sezonah je plačal krut davek neprestanim zdravstvenim težavam, poslovil se je tudi od igranja v državnem dresu, tako da je njegova nogometna zvezda na nebu vedno bolj bleda.

Prvi polfinalni dvoboj med Atleticom in Bayernom je v korist španskega kluba odločil Saul Niguez (1:0). | Foto: Prvi polfinalni dvoboj med Atleticom in Bayernom je v korist španskega kluba odločil Saul Niguez (1:0).

Prejšnji teden je poln motivacije zaigral na prvi polfinalni tekmi lige prvakov in skušal pomagati ekipi z bogatimi izkušnjami. Čeprav je bil 33-letni Francoz pred dvobojem v Madridu napovedan v začetni postavi, se je soigralcem na igrišču pridružil šele v drugem polčasu in na zelenici prebil slabe pol ure. V igro je vstopil namesto mlajšega rojaka Kingsleyja Comana, se trudil po najboljših močeh, a je izostal preobrat, s katerim bi si Bayern v španski prestolnici zagotovil boljše izhodišče od poraza z 0:1.  

Načrt z rezervisti se mu ni posrečil

"Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da bi se Franck vrnil in nam pomagal v torek," je po sobotni tekmi v Münchnu priznal Josep Guardiola, ki mu ni lahko.

Josep Guardiola se bo po tej sezoni poslovil od Bavarske. | Foto: Josep Guardiola se bo po tej sezoni poslovil od Bavarske.

Trener Bayerna, ki bo v prihodnji sezoni vodil Manchester City, je želel v soboto že postati nemški prvak, a se mu je načrt na tekmi, na kateri zaradi pomembnega torkovega evropskega izziva ni poslal v ogenj vseh najboljših (Xabi Alonso in Javi Martinez nista kandidirala za dvoboj, Philipp Lahm, Arturo Vidal, Douglas Costa in Robert Lewandowski so ostali na klopi, David Alaba in Thiago pa sta vstopila v igro šele v nadaljevanju srečanja), izjalovil. Proslava naslova je prestavljena na prihodnji konec tedna.

Müller pozdravil jubilejni 20. zadetek

V boljšo voljo sta ga spravila Jerome Boateng in Thomas Müller. Branilec z ganskimi koreninami je zaigral prvič po večmesečni odsotnosti zaradi poškodbe, nemški reprezentant pa je z 20. ligaškim zadetkom v tej sezoni dokazal, da se vrača v formo, s katero bi lahko pokvaril načrte obrambi Atletica.

Veselje Thomasa Müllerja in soigralcev po zadetku na tekmi z Borussio Mönchengladbach. | Foto: Veselje Thomasa Müllerja in soigralcev po zadetku na tekmi z Borussio Mönchengladbach.

Katalonec ga na prvi tekmi v Madridu presenetljivo ni uvrstil v udarno enajsterico. S tem si je pri nemških novinarjih nakopal silovite kritike, v petek pa se je branil, da je bila to le taktična odločitev, saj ima na določenih tekmah raje igro zgolj z enim izpostavljenim napadalcem. Dodal je tudi zanimivo opazko, da še ni mrtev, saj ima Bayern realne možnosti, da v torek nadoknadi zaostanek proti Madridčanom.

"Če ne bomo izločili Atletica, me lahko ubijete," je s pesniškim navdihom poslal sporočilo nemškim predstavnikom sedme sile, ki niso skrivali nezadovoljstva zaradi slabe minutaže Müllerja na srečanju v Madridu.

Oblak podira rekorde

Njegovi izbranci bodo morali v torek, če želijo razmišljati o napredovanju v finalu, nujno zatresti mrežo 23-letnega Slovenca, ki ga je v tej sezoni izjemno težko premagati.

Slovenski vratar Jan Oblak je v tej evropski sezoni prejel le pet zadetkov. | Foto: Slovenski vratar Jan Oblak je v tej evropski sezoni prejel le pet zadetkov.

V ligi prvakov je v enajstih nastopih prejel le pet zadetkov, v španskem prvenstvu pa v 36 tekmah le 16. Podrl je tudi lastni rekord, saj je v tej sezoni zbral že 31 srečanj brez prejetega gola. V španskem prvenstvu mu je to uspelo na 23, v ligi prvakov pa na osmih tekmah. Če bo v torek dopolnil zbirko in prišel do številke 32, bo to pomenilo, da je Atletico na Bavarskem ubranil prednost in se uvrstil v veliki finale.

Ne spreglejte