Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
29. 5. 2015,
11.04

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Gianluca Vialli Sampdoria Srečko Katanec Chelsea Juventus Barcelona

Petek, 29. 5. 2015, 11.04

5 let, 5 mesecev

Barcelono lahko v Berlinu ustavi le parkiran avtobus

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Italijan Gianluca Vialli, zadnji kapetan Juventusa, ki je osvojil ligo prvakov, je zdajšnjim igralcem stare dame pred finalom z Barcelono svetoval, naj pred kazenskim prostorom parkirajo avtobus.

Nekdanji strah in trepet branilcev Gianluca Vialli je legenda italijanskega nogometa. Lovorike je začel osvajati s Sampdorio, kjer si je slačilnico delil tudi s Srečkom Katancem in skoraj postal evropski klubski prvak. Ni manjkalo veliko. Leta 1992 je igral finale na starem Wembleyju, Barcelona pa je bila po izenačeni in zanimivi tekmi boljša šele po podaljških. Zmagala je z 1:0, odločil je izjemen strel Nizozemca Ronalda Koemana z razdalje.

Ko je prestopil k Juventusu, se mu je izpolnila želja

Po tisti sezoni se je pokal državnih prvakov preimenoval v ligo prvakov, sistem tekmovanja pa je doživel nekatere spremembe. Podobno je bilo z Viallijem, ljubljencem ženskih src na Apeninskem polotoku. Istega leta je nehal nastopati za italijansko izbrano vrsto, hkrati pa se je odločil, da iz Genove prestopi k Juventusu.

Štiri leta pozneje so se mu uresničile evropske sanje. Juventus je v Rimu po loteriji kazenskih strelov premagal Ajax, ki je takrat vladal na evropski nogometni sceni. Vialli po izjemnem uspehu ni skrival solza sreče, nato pa se je preselil v London in se pridružil Chelseaju. Leta 1999, ko je bil star 35 let, je končal kariero in se za kratek čas posvetil trenerskim izzivom.

Zdaj šteje 50 let, nogomet pa ostaja njegova velika ljubezen. Z njim je povezan tudi poslovno, saj opravlja vlogo strokovnega komentatorja na televizijski postaji Sky Sport Italia.

Prvi naslov na "krvavem" Heyselu

Juventus je v finalu najmočnejšega evropskega tekmovanja zaigral že sedemkrat, le dvakrat pa je šel do konca in osvojil lovoriko. Prvič je postal evropski prvak leta 1985 na "krvavem" štadionu Heysel v Bruslju, ko je premagal Liverpool. Dvoboj je potekal v groznih in mučnih okoliščinah, saj je tik pred srečanjem v neredih življenje izgubilo več kot 30 navijačev Juventusa.

Tekmo so vseeno odigrali, zmagovalca pa je odločil zadetek z bele točke. Dosegel ga je Francoz Michel Platini, zdajšnji predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) in kritik kontroverznega stanovskega kolega Josepha Blatterja pri Fifi. Takratni kapetan Juventusa je bil branilec Gaetano Scirea, navijači pa omenjenega naslova evropskega prvaka zaradi stresnih dogodkov na štadionu nikoli niso jemali za pravega.

Lippiju je dejal, da bi bil raje gledalec

Raje so čakali na še enega, osvojenega v običajnih nogometnih razmerah. Vialli je bil presrečen, ko se mu je leta 1996 v Rimu izpolnila dolgoletna želja. Na zadnji tekmi v dresu Juventusa je postal evropski prvak, ker je bil kapetan, pa je lahko kot prvi povzdignil v zrak veličastni pokal. Izkušeni napadalec je odigral vso tekmo, tudi oba podaljška, tako da je na igrišču prebil 120 minut, na seznamu izvajalcev strelov z bele točke pa ni bilo njegovega priimka.

"Trener Lippi (Marcelo Lippi je kot selektor leta 2006 popeljal Italijo do naslova svetovnega prvaka, op. p.) je po koncu podaljška iskal kandidate za izvajanje kazenskih udarcev. Najprej je pogledal mene in me vprašal, ali sem pripravljen. Dejal sem mu, da bi bil bolj srečen, če bi namesto mene našel pet drznih ljudi, ki bi prevzeli odgovornost, sam pa bi raje ostal gledalec. To sem želel zaradi grenke izkušnje iz finala proti Barceloni. Če bi zapravil strel z bele točke še proti Ajaxu in izgubil v finalu, bi me to psihološko strlo in bi ostal nemiren do konca življenja," se je pred leti prigode iz Rima spominjal tedanji kapetan Juventusa.

Na njegovo srečo so se soigralci pri loteriji kazenskih strelov izkazali. Zadeli so vsi štirje (Pessotto, Ferrara, Jugović in Padovano), zadnjemu, ki je bil predviden za izvedbo, Alessandru Del Pieru, pa sploh ni bilo treba stopiti pred vratarja Ajaxa.

"Ko sem dvignil pokal, je bil to eden najbolj čustvenih trenutkov v moji karieri. Lahko sem si oddahnil in pozabil na veliko razočaranje, ki sem ga s Sampdorio doživel leta 1992," je Vialli čutil olajšanje, po katerem se mu je smejalo še nekaj časa.

Dobro ve, kako je izgubiti finale proti Barceloni

Stara dama je na drugi veliki evropski naslov, ki je bil prvič osvojen v "novodobni" ligi prvakov, čakala 11 let. Po njem je Juventus v finalu lige prvakov zaigral še trikrat, a vedno ostal brez nagrade. Boljši so bili Borussia Dortmund, Real Madrid in Milan. Juve je zadnjič v finalu zaigral 2003, čez dober teden pa se mu ponuja nova priložnost.

Če bo najboljši italijanski klub želel še tretjič stopiti na vrh Evrope, bo moral najti najprimernejši in najučinkovitejši način, kako ustaviti razigrani Barcelonin trojček Messi – Suarez – Neymar (MSN). Vialli se dobro zaveda, kako boleč je lahko poraz v velikem finalu proti Kataloncem. Upa, da bo Allegrijeva četa ostala neporažena in presenetila Barcelono, ki zaradi odlične forme in zadnjih predstav velja za izrazitega favorita.

Vialli je v pogovoru za angleški časnik DailyMail strnil nekaj misli o tem, s kako zahtevno nalogo se bo spopadel italijanski prvak. Juventus je v polfinalu lige prvakov presenetil madridski Real, v sklepnem dejanju pa želi prekrižati načrte še katalonskemu ponosu, ki pleni pozornost z najbolj razigranim napadalnim trojčkom v tej sezoni.

Mourinho je ustavil Barcelono leta 2010, Di Matteo dve leti pozneje

Vialli ima idejo. "Nogometaši Juventusa bodo morali stati za žogo v liniji z največjim mogočim številom igralcev. Morali bodo parkirati avtobus, če se lahko tako izrazim, in ponoviti to, kar sta proti Barceloni naredila Mourinho in Di Matteo."

V mislih je imel predstavi Interja iz leta 2010, ko je Jose Mourinho v polfinalu izločil Barcelono z izrazito obrambno naravnano igro, ki je prišla do izraza predvsem na povratnem srečanju v Kataloniji, dve leti pozneje pa se je Barcelona spotaknila ob oviro Chelseaja, ki ga je vodil Roberto Di Matteo. Italijan, ki je lani pokvaril evropske sanje Maribora, pred dnevi pa prejel nogo pri Schalkeju, je leta 2012 s podobno taktično zamislijo izločil Barcelono. Pred kazenski prostor modrih je parkiral "avtobus", nato pa v finalu presenetil še Bayern in postal evropski prvak.

"Barcelona je močnejša, tega ne smemo pozabiti. Če imaš na voljo napadalce, kot so Messi, Suarez in Neymar, lahko vsakomur prizadeneš ogromno škodo. Barcelono pa je vseeno na eni tekmi lažje presenetiti, kot bi bilo to mogoče na dveh," 50-letni Italijan spoštuje največje orožje Barcelone. Ve, katera bo največja nevarnost za obrambo Juventusa, ki ji med vratnicama dirigira izkušeni ljubljenec navijačev Gianluigi Buffon. Je eden redkih evropskih nogometnih velikanov, ki še ni osvojil lige prvakov. Star je 37 let in si bo prizadeval, da zbirko dopolni 6. junija. Takrat bo morda pred svojimi vrati spremljal parkiran "avtobus". Tako mu svetuje Vialli, zadnji kapetan Juventusa, ki je v roke prejel priljubljeni pokal za najboljšega v ligi prvakov. Buffon želi postati tretji.

Ne spreglejte