Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
5. 4. 2011,
13.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Maribor trener

Torek, 5. 4. 2011, 13.44

8 let

Anketa: Prvak bo Maribor

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
O položaju na vrhu lestvice 1. SNL smo se pogovarjali s tremi trenerji, ki se že lahko pohvalijo z državnim naslovom. Pavel Pinni in Bojan Prašnikar verjameta v moč Maribora, Nedžad Okčič malo manj.

Nedolgo nazaj je Ljudski vrt predstavljal trdnjavo nepremagljivih nogometašev, ki so imeli pred najbližjimi zasledovalci prednost, že izraženo z dvomestno številko. Ko se je zdelo, da jesenski prvaki drvijo nezadržno proti deveti zvezdici, pa je Milaničeva četa po zimskem premoru začela kazati trenutke slabosti. V tabor ''vijolic'' so se prikradle poškodbe, priložnosti so ostajale neizkoriščene, obramba je v kratkem spomladanskem obdobju prejela toliko zadetkov kot v jesenski polsezoni skupaj, rubrika porazov pa se je iz jesenske ničle povzpela na tri.

Tudi prednost pred zasledovalci je vedno manjša. Pred 26. krogom loči Maribor in Domžale le še pet točk. Dovoljšen temelj za naslov ali ne? O tem smo povprašali tri slovenske trenerje, ki so v preteklosti že izkusili, kaj vse mora ekipa prestati, da osvoji državno prvenstvo. Sodeč po mnenju večine bodo Mariborčani v zadnjih 11 krogih vendarle zadržali prednost in zmagovalni pokal preselili v mesto ob Dravi.

Pinni: Maribor prvi favorit

Dogajanje na prvoligaških zelenicah, čeprav je že dlje časa v vlogi nezaposlenega trenerja, budno spremlja tudi Pavel Pinni:

''Maribor ima veliko prednost, a se zna pri vrhu še zaplesti. A le v primeru, če Maribor ne bo igral bolje ter osvajal več točk. Padel je v manjšo krizo, kar me je presenetilo, a ima tako kakovost, da se lahko hitro iz nje tudi izvleče. To pa lahko le z zmagami, ki predstavljajo najboljše zdravilo. Domžale so močne, sploh v primeru, če se bodo vrnili še vsi poškodovani igralci. Takrat bodo res konkurenčne. Imajo močno zvezno vrsto, jim pa nekaj manjka še v fazi napada,'' sporoča nekdanji napadalec Novogoričanov, ki je v vlogi trenerja ''vrtnice'' do slovenske krone popeljal kar trikrat.

''Pet točk lahko hitro izgine, sploh če imaš opravka s krizo, a je Maribor klub z ogromno tradicijo, zvestim občinstvom in kakovostnim kadrom ter je tega že navajen, zato je zame prvi favorit. Nogomet je nepredvidljiv, a po mojem mnenju lahko Maribor izgubi naslov le po svoji krivdi. Vse je v njegovih nogah,'' je napovedal strokovnjak iz Vrtojbe, ki je z opravljanjem trenerskega poklica za zdaj v ''pat poziciji'', v Novi Gorici pa še naprej redno spremlja prvoligaške dogodke.

Okčič: Pet točk ni nič

Državni naslov branijo Koprčani, ki so se v minuli sezoni povzpeli na prestop pod vodstvom Nedžada Okčiča: ''Pet točk ni nič. Čutim, da bo o naslovu odločala tekma med Domžalami in Mariborom (na sporedu že v soboto, op.p.). Če bi Domžale znižale zaostanek, bi bile v psihološki prednosti.''

Maribor sem nazadnje spremljal v Kopru. Je ekipa, ki nima nekega koncepta igre proti bolj obrambno usmerjenim tekmecem, ki pretijo iz protinapadov. Pozna se odsotnost Mertelja, predvsem v tekalnem smislu. Maribor ni taka ekipa, ki bi superiorno prišla do naslova. Boj bo odprt do zadnjega kroga,'' razmišlja Primorec, ki skrbi za razvoj mladinskega nogometa v Kopru. Kaj pa meni o zasledovalcih iz Domžal?

''Vsi državni prvaki so imeli več izkušenih igralcev, Maribor pa tega nima. Tavares in Mejač sta stara 27 let, ostali so mlajši. Premalo je tistih, ki bi voz povlekli naprej. Domžale imajo več izkušenih igralcev, izkušnje pa pomagajo do mirnosti,'' meni Okčič, ki mu je v tej sezoni zelo žal za domača spodrsljaja Kopra proti Triglavu Gorenjski in Hitu Gorici. Če ju ne bi bilo, bi se po njegovem mnenju v boj za prvaka podali tudi ''kanarčki''.

Prašnikar: Maribor ni mlada ekipa

Največ lovorik na slovenskem prvoligaškem prostoru je zbral Bojan Prašnikar. Ogromno v obdobju, ko je sedel na mariborski klopi in z ''vijolicami'' okusil tudi igranje v ligi prvakov.

''Maribor izgleda na igrišču dokaj problematično. Pozimi je spremenil igralski kader, tarejo ga poškodbe, za okrepitve pa je potreben še dodaten čas za uskladitev. Kar pa se tiče Domžal, se poraja vprašanje, ali so dovolj stabilne in močne, da bi konstantno držale ritem in pozitivni trend rezultatov,'' se sprašuje nekdanji slovenski selektor, ki je najboljše nogometaše na sončni strani Alp vodil v treh različnih časovnih obdobjih.

Z oceno, da Mariboru zaradi mladosti primanjkuje izkušenj, se ne strinja: ''Maribor ni tako mlada ekipa. Ima precej izkušenj in kar nekaj prvoligaških sezon, tu so še reprezentanti, pa kakovostni tujci. Resda ima nekaj mlajših igralcev, kot jih ima praktično vsaka slovenska ekipa, kaj več pa ne. Domžale imajo po drugi strani izjemno močno zvezno vrsto, tudi v napadu so sanirale poškodbe in lahko sestavijo solidno ekipo,'' ocenjuje Prašnikar, ki posveča velik pomen psihološkemu dejavniku. Predstavil je tudi konkreten primer.

''Posledice končanega niza nepremagljivosti Maribora se vidijo na igrišču. Ne igra več tako neobremenjeno kot jeseni, ampak je prisoten strah, s tega vidika pa je pretočnost igre precej slabša. Vseeno mu dajem največ možnosti za naslov. Ima lepo prednost, praktično dve zmagi, pa tudi urejeno situacijo v klubu, ki mu bo omogočala zdržati ritem do konca. Maribor bo že prišel na svoje,'' je dodal donedavni strateg Rudarja, ki se je zelo razveselil zmagovitega niza njegovega naslednika Roberta Pevnika. Tudi po zaslugi rokopisa strokovnjaka iz Šmartnega ob Paki.

Ne spreglejte