Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 8. 2017,
17.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Arsene Wenger Antonio Conte Wembley angleško prvenstvo Arsenal Chelsea

Nedelja, 6. 8. 2017, 17.20

6 let, 6 mesecev

Angleški superpokal 2017

Sladka lovorika Arsenala, ki ga je rešil Bosanec #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Victor Moses Arsenal Chelsea | Foto Reuters

Foto: Reuters

Uvodno angleško lovoriko v sezoni 2017/18 je osvojil Arsenal. Angleški pokalni zmagovalec je na znamenitem Wembleyju v superpokalnem srečanju po izvajanju kazenskih strelov premagal mestnega tekmeca Chelsea. Redni del se je končal brez zmagovalca (1:1). Angleške prvake je popeljal v vodstvo Victor Moses, a je v 82. minuti izenačil reprezentant BiH Sead Kolašinac.

Angleški superpokal:

Nedelja, 6. avgust:
Arsenal : Chelsea 5:2* (1:1, 0:0)
Kolašinac 82.; Moses 46.; R.K.: Pedro Rodriguez 80./Chelsea

* po izvajanju 11-metrovk

Z bele točke so zadeli v polno: Walcott, Monreal, Oxlade-Chamberlain, Giroud (vsi Arsenal) in Cahil (Chelsea). Kazenski strel sta zapravila Courtois in Morata (oba Chelsea).


Postava Arsenala: Čech; Holding, Mertesacker (od 32. Kolašinac), Monreal; Bellerin, Elneny, Xhaka, Oxlade-Chamberlain; Iwobi (od 67. Walcott), Welbeck (od 87. Nelson), Lacazette (od 66. Giroud);
Postava Chelseaja: Courtois; Cahill, Luiz, Azpilicueta; Alonso (od 79. Ruediger), Kante, Fabregas, Moses; Pedro Rodriguez, Willian (od 82. Musonda), Batshuayi (od 74. Morata)

Kakšna je bila loterija kazenskih strelov?

Izvajanje kazenskih strelov je bilo prvič v skladu z novim predlogom Evropske nogometne zveze (Uefa), po tako imenovanem sistemu ABBA, podobnem izvajanju servisov v podaljšani igri teniškega dvoboja. Najprej je kazenski strel izvajal Chelsea, nato dvakrat Arsenal, pa dvakrat Chelsea, pa dvakrat Arsenal ... Topničarji so zmagali s 4:1. Pri modrih je vratar Thibaut Courtois z bele točke zgrešil vrata, španski as Alvaro Morata pa je dovolil, da je izkušeni Petr Čech prebral njegovo namero in mu ustavil strel. Zmagoviti gol je dosegel rezervist Arsenala Olivier Giroud.

Kako je dosegel zadetek Sead Kolašinac?

Modrim se je nasmihala lovorika, saj so še deset minut pred koncem rednega dela vodili z 1:0. Nato pa je napadalec Pedro Rodriguez po nespametnem prekršku z obema nogama nad Mohamedom Elnenyjem prejel rdeči karton. Arsenal je hitro izkoristili prednost igralca več. Po predložku v kazenski prostor modrih je bil najvišji Sead Kolašinac in izenačil na 1:1. Na Wembleyju bodo tako o zmagovalcu odločali streli z bele točke.

Kako je dosegel zadetek Victor Moses?

Po prvem polčasu, ki se je na Wembleyju končal brez zadetkov, so v drugi del uspešneje vstopili nogometaši Chelseaja. Aktualne angleške prvake je v dobro voljo spravil Victor Moses. Nigerijec je premagal Petra Čecha in poskrbel za vodstvo. 

Kako je Lacazette v 22. minuti zatresel vratnico?

Ko sta se londonska tekmeca pomerila nazadnje, dvoboj je bil v pripravljalnem obdobju na Kitajskem, je imel več razlogov za zadovoljstvo Chelsea. Modri so se Arsenalu maščevali za poraz v finalu pokala FA (1:2) in nadigrali topničarje v Pekingu s 3:0. Na Wembleyju je dolgo časa kazalo, da bodo navijači modrih znova odpirali šampanjec, a jim je v zadnjih minutah srečanja prekrižal načrte nekdanji branilec Schalkeja.

Chelsea brez Belgijca in Francoza ...

Eden Hazard bo odsoten še nekaj časa. | Foto: Reuters Eden Hazard bo odsoten še nekaj časa. Foto: Reuters Chelsea je v superpokalnem dvoboju pogrešal Belgijca Edena Hazarda in Francoza Tiemouja Bakayoka (v prejšnji sezoni je navduševal pri Monacu), ki sta na seznamu poškodovanih igralcev.

Prvič je v angleškem superpokalnem srečanju zaigral Španec Alvaro Morata, ki je v zadnjih sezonah navajen osvajanja lovorik, saj je branil barve madridskega Reala in Juventusa. Tokrat je ostal brez nje, na igrišču pa prebil 16 minut in zapravil strel z 11 metrov.

... Arsenal brez Čilenca in Nemca

Alexis Sanchez je prejšnji mesec s Čilom ostal praznih rok v finalu pokala konfederacij. | Foto: Reuters Alexis Sanchez je prejšnji mesec s Čilom ostal praznih rok v finalu pokala konfederacij. Foto: Reuters Izbranci Arsena Wengerja, ki je po pokalni lovoriki podaljšal sodelovanje s klubom, so v srečanje vstopili brez najboljšega igralca Alexisa Sancheza. Čilenec, ki ga snubi kar nekaj evropskih velikanov, tako da je njegova prihodnost v dresu Arsenala še negotova, še ni v popolni telesni pripravljenosti.

Zaradi pomanjkanja fizične kondicije, saj se je treningom pridružil med zadnjimi, ga ni med kandidati za dvoboj. Podobno velja tudi za nemškega branilca Shkodrana Mustafija, še enega zvezdnika, ki je poleti nastopil na pokalu konfederacij v Rusiji.

V dresu Arsenala sta na prvi uradni tekmi pod okriljem angleške zveze FA, priljubljenem tekmovanju Community Shield, ki je uvod v prvenstveno sezono, debitirala nekdanji napadalec Lyona Alexandre Lacazette (v prvem polčasu je zatresel vratnico) in reprezentant BiH Sead Kolašinac, ki je vstopil v igro v 32. minuti in zamenjal poškodovanega Nemca Pera Mertesackerja.

Ne spreglejte