Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
19. 6. 2014,
12.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Anglija Urugvaj Italija Kostarika Francija Švica Ekvador Honduras

Četrtek, 19. 6. 2014, 12.45

8 let

Angleška srca danes obvezno bijejo za Italijo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Deveti dan SP 2014 bosta v središču pozornosti skupini D in E. Italija se bo udarila s Kostariko, ki želi pripraviti še drugo veliko senzacijo, v Salvadorju pa bo sosedski derbi med Francijo in Švico.

Favorit je znan. Štirikratni svetovni prvaki v vročem in soparnem Recifeju, ki bi lahko zaradi nehvaležnih igralnih razmer (dvoboj se bo začel že ob 13. uri po brazilskem času) bolj ustrezal Kostariki, ne bodo igrali le zase. Zmage nad srednjeameriškim palčkom, ki je v prvem nastopu šokiral Urugvaj, si želijo tudi navijači Anglije, saj bi tako trije levi ostali v boju za napredovanje vse do zadnjega igralnega kroga.

Italija bi si z zmago še bolj odprla vrata osmine finala. Prandellijeva četa bo v obrambi pozdravila dva izkušena povratnika. Med vratnici se vrača kapetan Gianluigi Buffon, v osrednjo branilsko vrsto pa njegov klubski soigralec Giorgio Chiellini. Sprememba se obeta tudi na krilnem položaju, kjer bo Ignazio Abate zamenjal Gabriela Paletto. Zaradi zdravstvenih težav, v zadnjem času ga je gripa prikovala na posteljo, bo odsoten Marco Verratti.

"Igramo proti svetovnim zvezdnikom. A tudi pred tekmo z Urugvajem nam ni nihče pripisoval možnosti," razmišlja Christian Bolanos, eden izmed junakov Kostarike pri zmagi nad Urugvajem. Če bo hotela Kostarika osvojiti vsaj točko, bo morala verjetno premagati Buffona, saj je Italija na zadnjih 15 nastopih na svetovnem prvenstvu vedno dosegla vsaj en zadetek. Statistika je zaveznica Los Ticosov, saj so proti evropskim tekmecem na največjem turnirju še vedno zadeli v polno. To bo že njihova sedma tekma z reprezentanco, ki prihaja iz Evrope.

Salvador bo gostil še tretji zaporedni evropski posladek. Najprej sta se na Areni Fonte Nova pomerili Nizozemska in Španija (5:1), nato je Nemčija na kolena spravila Portugalsko (4:0), zdaj se bosta udarili še sosedi Francija in Švica. Bo tudi tokrat veliko zadetkov? Galski petelini so v boljšem položaju, saj so v prvem nastopu premagali Honduras s 3:0, Švica, ki je na poti do SP 2014 ustavila slovensko izbrano vrsto, pa je stežka z 2:1 odpravila Ekvador. Vložek je ogromen, saj se bo zmagovalec skupine najverjetneje v osmini finala izognil močni Argentini, ki ji napovedujejo prvo mesto v sosednji skupini F. Zato velja danes v Salvadorju pričakovati zanimiv in odprt nogomet. "To bo veliko težja tekma od tiste s Hondurasom," poudarja Didier Deschamps, ki verjame, da bo Karim Benzema izjemno strelsko formo potrdil tudi na srečanju proti švicarskim branilcem. Francija je v zgodovini svetovnih prvenstev dosegla že 99 zadetkov, tako da velja danes pričakovati jubilej. Kdo bo srečnež?

Z Benzemajem se bo poigral izkušeni Johan Djourou, njegovi soigralci v zvezni vrsti in napadu, kjer ne manjka igralcev, katerih korenine segajo na območje nekdanje Jugoslavije, pa načrtujejo, da bi pod taktirko Ottmarja Hitzfelda dokazali, zakaj je bila Švica na žrebu za SP 2014 uvrščena v prvo jakostno skupino, Francija pa ne. Švica ni ugnala zahodnih sosedov že 22 let, njen selektor pa pravi: "Zelo težko je najti slabosti v igri francoske reprezentance." S tem je dal Nemec Hitzfeld tekmecu ogromen kompliment.

Dvoboj poražencev v skupini E ponuja le eno. Boj za tri točke, ki bi zmagovalca ohranil v igri za napredovanje. Vloga favoritov pripada Ekvadorju. Igra na svoji celini, v prvem nastopu je pošteno namučil Švico in še vedno razmišlja o napredovanju.

Nogometni svet je majhen, pred dvobojem v Curitibi pa velja opozoriti na neverjetno naključje. Zanimivo je, da na klopi Hondurasa sedi Kolumbijec Luis Fernando Suarez, ki je pred osmimi leti Ekvador popeljal med 16 najboljših na SP v Nemčiji, zdaj pa vodi Ekvador njegov rojak Reinaldo Rueda, ki je pred štirimi leti na jugu Afrike sedel na selektorskem stolčku Hondurasa.

Zaradi rdečega kartona, ki ga je prejel na tekmi s Francijo (0:3), bo pri Ekvadorju manjkal izkušeni Wilson Palacios. Osman Chavez bo v obrambi zamenjal poškodovanega Victorja Bernandeza.

Ne spreglejte