Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
17. 5. 2016,
12.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

1

Natisni članek

Euro 2016 Albanija Kliton Bozgo Gianni de Biasi Elseid Hysaj Lorik Cana

Torek, 17. 5. 2016, 12.34

6 let, 6 mesecev

Predstavitev udeleženca EP 2016: Albanija

Svetovni fenomen: brat proti bratu v areni, Bozgo pa na tribunah

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

1

Nogometaši Albanije so z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo v Franciji poskrbeli za najodmevnejši športni dosežek v zgodovini države. Priigrali so si prvi nastop na velikem tekmovanju. "Zasluženo smo napredovali," ponosno sporoča Kliton Bozgo, nekdanji albanski reprezentant, ki je nogometno in življenjsko srečo našel v Sloveniji.

Na Sportalu smo začeli odštevanje do začetka evropskega prvenstva v Franciji. Vsak dan bomo predstavili enega udeleženca. Zaradi upoštevanja abecednega vrstnega reda prvo predstavljamo reprezentanco Albanije.

Za nekdanjega albanskega napadalca Klitona Bozga, ki je v 1. SNL navduševal navijače Maribora in Olimpije, ni dileme. Za podvig stoletja, kot so ga opisali nekateri albanski ljubitelji nogometa, so najbolj zaslužni igralci in selektor Gianni de Biasi.

Kapetan Lorik Cana v pogovoru s selektorjem Giannijem de Biasijem, ki je Albanijo popeljal na nogometni vrhunec leta. | Foto: Kapetan Lorik Cana v pogovoru s selektorjem Giannijem de Biasijem, ki je Albanijo popeljal na nogometni vrhunec leta.

 

 

"Očitno je de Biasi kot Italijan dobro preučil zmožnosti albanskih igralcev, zlasti tistih, ki igrajo v Italiji. Teh pa ni malo. Mnogi igrajo v velikih klubih. De Biasi je selektor Albanije že četrto leto zapored. Svoje delo je nadgradil, igralcem pa vcepil zmagovalno miselnost. Prej je imela Albanija težave. Lahko je pripravila presenečenje in premagala favorita, na primer Grčijo, ko je bila aktualna evropska prvakinja, nato pa ni zmogla ugnati Gruzije ali Madžarske. Ni bilo stalnosti. Zdaj je drugače, kar je dokazala tudi v kvalifikacijah za EP 2016, ko je naletela na najtežjo skupino, a se izkazala. Biti v skupini s Portugalsko, Srbijo in Dansko, nato pa še napredovati res ni mačji kašelj," je pojasnil 44-letni Albanec s štajerskim srcem, ki je v 1. SNL dosegel kar 109 zadetkov in na večni lestvici zaseda visoko tretje mesto.

Največji uspehi Albanije:

Nastop na EP: 1x (2016)
Nastop na SP: /
Najvišja uvrstitev na lestvici Fife: 22. mesto (avgust 2015)

Odločilna je bila zmaga na Portugalskem

Albanski nogometaši so največji športni junaki države, ki bo letos priča prvemu nastopu na velikem  tekmovanju. | Foto: Albanski nogometaši so največji športni junaki države, ki bo letos priča prvemu nastopu na velikem tekmovanju.

 

 

Poudaril je, da je bila Albanija boljša od Danske na obeh tekmah, ki sta se končali z neodločenim rezultatom. Veliko smole je imela tudi na domačem srečanju s Portugalsko, ko je kljub dobri igri klonila z 0:1, zadetek pa prejela v zadnjih minutah.

"Kakorkoli obrneš in pri tem upoštevaš splet okoliščin s tisto zmago za zeleno mizo v Beogradu, si je Albanija zaslužila napredovanje," je ponosen na eno največjih senzacij v zadnjem kvalifikacijskem ciklusu, ki je Albancem omogočila krstni nastop na velikem tekmovanju. Kot odločilen trenutek je izpostavil gostujočo zmago na Portugalskem. Takrat so Albanci z 1:0 šokirali evropsko velesilo, za katero igra tudi veliki zvezdnik Cristiano Ronaldo. "Štart je zelo pomemben. Takrat smo si dvignili samozavest in prišli do spoznanja, da lahko premagamo prav vsakega."

V skupini so zbrali štiri zmage, dva remija in dva poraza. Po dramatični tekmi v Beogradu, ki je bila zaradi "afere dron" prekinjena pri rezultatu 0:0, nato pa za zeleno mizo odločena v prid Albanije (3:0), se je znašla pri vrhu skupine, na koncu pa zaostala le za Portugalsko. Dansko, ki je v dodatnih kvalifikacijah izpadla proti sosedi Švedski, je prehitela za dve točki. V zadnjem krogu je v Erevanu ugnala Armenijo (3:0), po zmagi pa se je v danskih in srbskih medijih pojavljala govorica, da naj bi Albanci zlata vredno zmago dosegli po predhodnem dogovoru z gostitelji. Trdnih dokazov ni bilo, tako da je ostalo pri zmagi reprezentantov, še kako ponosnih na deželo dvoglavega orla.

Pot Albanije na EP 2016:

Vse tekme:
Portugalska : Albanija 0:1, Albanija : Danska 1:1, Srbija : Albanija 0:3, Albanija : Armenija 2:1, Danska : Albanija 0:0, Albanija : Portugalska 0:1, Albanija : Srbija 0:2, Armenija : Albanija 0:3

Končna lestvica skupine I:
Portugalska 21 točk, 2. Albanija 14, 3. Danska 12, 4. Srbija 4, 5. Armenija 2

Nogometaši v državnih dresih so poskrbeli za največji dosežek v zgodovini albanskega športa. "Nogomet je pri nas že dolgo šport št. 1. Ko sem bil še aktiven igralec v albanskem prvenstvu, smo imeli večja plačila od zdravnikov, profesorjev … Govorim o 80. letih prejšnjega stoletja," je Bozgo spregovoril o veliki priljubljenosti nogometa v Albaniji. 

Srečni so, da imajo takšnega kapetana

Na igrišču drži niti skupaj 32-letni kapetan Lorik Cana. Premore ogromno izkušenj, igral je za številne vrhunske evropske klube, bil tudi kapetan Marseilla, trenutno pa brani barve francoskega prvoligaša iz Nantesa. "Lorika osebno poznam. Je živa legenda in pravi vodja. Srečni smo lahko, da ga imamo. Ekipi pomeni ogromno, zlasti mlajšim igralcem, ki jim zelo pomaga. Ima kar štiri potne liste. Poleg albanskega ima še švicarskega, francoskega in kosovskega. Vem, da so ga snubili v Švici, a se je odločil za Albanijo," je pohvalil nogometaša, ki je obrambni steber, rojenega pa je bil leta 1983 v Prištini.

Albanec Elsied Hysaj (Napoli) se je s Francozom Paulom Pogbajem (Juventus) v italijanskem prvenstvu boril za naslov prvaka, kmalu pa se bosta pomerila še na Euru 2016. | Foto: Albanec Elsied Hysaj (Napoli) se je s Francozom Paulom Pogbajem (Juventus) v italijanskem prvenstvu boril za naslov prvaka, kmalu pa se bosta pomerila še na Euru 2016.

Albanija bo na francoskih tleh deležna ogromne podpore. Vstopnice za sektor, namenjen njenim navijačev, so že davno pošle. "Blizu je Belgija, Nemčija, Italija … Nobeden štadion v Evropi nima take kapacitete, ki bi jo potrebovali, če bo hoteli sprejeti vse albanske navijače, ki si želijo ogledati Euro," je potrdil veliko zanimanje med privrženci Albanije, ki jih je ogromno tudi v ZDA.

Seznam tekem Albanije v skupinskem delu EP 2016:

Skupina A:
11. junij (Lens): Albanija - Švica
15. junij (Marseille): Francija - Albanija
19. junij (Lyon): Romunija - Albanija 

Obeta se svetovni fenomen: brat proti bratu

Taulant Xhaka, soigralec Andraža Šporarja pri Baslu, se bo na Euru pomeril z bratom Granitom, ki brani švicarske barve. | Foto: Taulant Xhaka, soigralec Andraža Šporarja pri Baslu, se bo na Euru pomeril z bratom Granitom, ki brani švicarske barve.

 

 

Od prve tekme bo veliko odvisno. To bo zelo zanimivo srečanje, saj za Švico igra dosti Albancev, videli pa bomo tudi svetovni fenomen, saj bosta brata Xhaka zaigrala drug proti drugemu (švicarski reprezentant Granit Xhaka igra za Borussio Mönchengladbach, njegov mlajši brat Taulant Xhaka pa za Basel). A tak je profesionalizem. Tako sta se odločila, zdaj pa se bosta spopadla drug z drugim.

Največje ime v reprezentanci Albanije je po mnenju Bozga Elsied Hysaj, desni bočni branilec Napolija. Poleg kapetana Cane je opozoril še na izkušenega vratarja Etrita Berisho, ki si služi kruh pri rimskem Laziu. "Veliko Albancev igra v svojih klubih s slovenskimi nogometaši (Basel - Andraž Šporar in Taulant Xhaka, PAS Giannina - Andi Lila in Andraž Struna, Köln - Mergim Mavraj in Dominic Maroh, Rijeka - Roman Bezjak in Miral Samardžić ter Odise Roshi in Bekim Belaj, Istanbul Basaksehir - Sokol Cikalleshi in Rajko Rotman, op. p.). Dobri prijatelji so, poznam zgodbo Šporarja in Xhake. Taulant mu v Švici veliko pomaga," je vesel, da med Albanci in Slovenci vlada veliko prijateljstvo. Če kdo to dobro ve, je to prav on.

Najdražji reprezentanti Albanije:

Elseid Hysaj (Napoli, Ita) – devet milijonov evrov, Taulant Xhaka (Basel, Švi) in Etrit Berisha (Lazio, Ita) – oba štiri milijone evrov, Ergys Kace (PAOK Solun, Grč) – tri milijone evrov ...

Po podatkih transfermarkt.de

Albanija bo na letošnjem spektaklu v Franciji nastopila v skupini s Francijo, Romunijo, Albanijo in Švico. "Zelo pomembna bo prva tekma s Švico. Če zmagaš, si s tem naredil veliko stvar, bližje pa je tudi napredovanje. Francija ni favorit le v naši skupini, ampak favorit za evropski naslov. Res je močna, lahko bi sestavila dve odlični enajsterici. Ima zelo široko klop," napoveduje Bozgo.

Rojake bo obiskal v Avstriji in jim zaželel srečo

Kilton Bozgo bo poleti z vsem srcem navijal za svoje rojake. | Foto: Kilton Bozgo bo poleti z vsem srcem navijal za svoje rojake.

 

 

Nekdanji zvezdnik 1. SNL si bo v živo ogledal vsaj eno tekmo evropskega prvenstva. Albanska nogometna zveza ga je povabila, da bi bil njen gost na uvodni tekmi Eura proti Švici. ''To je res lepa gesta. Vsak, ki je v karieri odigral vsaj minuto za albansko reprezentanco, je prejel vabilo. Vse stroške krije zveza,'' se 13-kratni albanski reprezrentant veseli, da si bo ogledal tekmo v Lensu in stiskal pesti za Albance.

Reprezentančni tabor bo obiskal že prej. Konec maja se bodo na izzive v Franciji pripravljali v Bad Waltersdorfu, ki je od Maribora oddaljen le 150 kilometrov. V znanem avstrijskem letovišču se v zadnjih letih pogosto na sezono pripravlja londonski Arsenal. ''V albanski reprezentanci imam veliko prijateljev. Prišel jih bom pozdraviti in jim zaželeli veliko sreče na tekmovanju.''

Ne spreglejte