Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 6. 2016,
7.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Copa America ZDA Argentina

Nedelja, 19. 6. 2016, 7.55

6 let, 7 mesecev

45. COPA AMERICA, ČETRTFINALE

Mehika ponižana, kot že dolgo ne. Argentina z Messijem korak bližje sanjam.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
David Ospina | Foto Reuters

Foto: Reuters

Argentina si je zagotovila polfinale Cope, potem ko je v četrtfinalu s 4:1 premagala Venezuelo. V boju za finale se bo pomerila z gostitelji. Branilec naslova Čile je s 7:0 zmlel Mehiko. V polfinalu se bo udaril s Kolumbijo.

Branilci južnoameriškega naslova Čilenci so se v četrtfinalnem srečanju nepričakovano znesli nad Mehiko in jo premagali kar s 7:0. Blestel je Eduardo Vargas, ki je v izjemni strelski formi. Mehiško mrežo je zatresel kar štirikrat. Dvakrat je bil uspešen Edson Puch, na seznam strelcev pa se je ponovno vpisal tudi prvi čilenski zvezdnik Alexis Sanchez. Mehičani so doživeli prvi poraz po 22 srečanjih. V drugem polčasu so prejeli kar pet zadetkov in razočarali številne navijače na tribunah.

Izjemno učinkovitost v napadu so pokazali tudi Argentinci. V četrtfinalu so zlahka preskočili oviro iz Venezuele (4:1) in upravičili vlogo favorita. Če bi osvojili lovoriko, bi navijače po 23 letih obdarili z zmago na velikem tekmovanju. Dva zadetka je dosegel zvezdnik Napolija Gonzalo Higuain. V polno je zadel tudi kapetan Lionel Messi.

Kolumbiji loterija kazenskih strelov

Četrtfinale Cope med Kolumbijo in krvnikom Brazilcev Perujem se je končal šele po izvajanju najstrožjih kazni. Eden od junakov kolumbijskega napredovanja v polfinale je bil vratar David Ospina

Dolgo so gledalci na drugem četrtfinalnem obračunu Cope čakali na prvi zadetek in ga dočakali šele ob izvajanju 11-metrovk. James Rodriguez, Juan Cuadrado in Dayro Moreno so uspešno izvedli prve tri za Kolumbijo in premagali Pedra Gallesa, na drugi strani pa sta Raul Ruidiaz in Renato Tapia pretentala Ospino. Miguel Trauco je kot tretji mož Peruja iskal izenačenje, a naletel na izjemno razpoloženega Ospino, ki je mojstrsko zaustavil njegov poskus.

Ko je Sebastian Perez unovčil še četrto 11-metrovko za Kolumbijce, so nasprotniki nujno potrebovali zadetek, da bi ostali v igri za napredovanje. V ogenj so poslali Christiana Cuevo, a 24-letni vezist ni bil dovolj mirnih živcev. Žogo je poslal prek gola in Kolumbija se je lahko veselila uvrstitve v polfinale. Eden od glavnih junakov je bil vratar Ospina, ki se je z eno od boljših obramb izkazal na začetku drugega polčasa, ko je po kotu preprečil vodstvo Christiana Ramosa.

Zmagovita obramba Ospine:

Kolumbijci bodo pot proti drugemu naslovu prvakov (prvega so osvojili doma leta 2001) poskušali nadaljevati v sredo, ko bo njihov polfinalni nasprotnik branilec naslova Čile.

Američani strli Ekvador

Že v četrtek so se v polfinale uvrstili izbranci nekdanjega nemškega zvezdnika Jürgena Klinsmanna. Na štadionu CenturyLink Field v Seattlu so izločili Ekvador, junak srečanja pa je postal 33-letni Clint Dempsey, ki je prispeval zadetek in podajo. Dempsey je dosegel že 52. zadetek v državnem dresu. Več od njega jih je zbral le nekdanji ameriški as Landon Donovan (57).

Clint Dempsey je Američane popeljal v vodstvo v 22. minuti. | Foto: Clint Dempsey je Američane popeljal v vodstvo v 22. minuti.

Jenkiji so vodili že z 2:0, gostje iz južnoameriške države, znane po širnih plantažah banan, pa so v 74. minuti prispevali častni zadetek in omilili poraz na 1:2. V polno je zadel Michael Arroyo. Kolumbijski sodnik Wilmar Roldan je v drugem polčasu izključil Američana Jermaina Jonesa in Ekvadorca Antonia Valencio, v zadnji minuti pa je na tribune poslal še nezadovoljnega ekvadorskega selektorja.

Američani se bodo v polfinalu pomerili z Argentino. Gavči, ki na reprezentančno lovoriko čakajo že 23 let, veljajo za izrazitega favorita.

45. Copa America, četrtfinale:

Petek, 17. junij:
ZDA : Ekvador 2:1 (1:0)
Dempsey 22., Zardes 65.; Arroyo 74.

Sobota, 18. junij:

Peru : Kolumbija 2:4* (0:0, 0:0)
*Po 11-metrovkah

Nedelja, 19. junij
Argentina : Venezuela 4:1 (2:0)
Higuain 8., 28., Messi 60., Lamela 71.; Rondon 70.

Čile : Mehika 7:0 (2:0)
Puch 16., 87., Vargas 44., 52., 57., 74., Sanchez 49.

Ne spreglejte