Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 5. 2018,
21.25

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Družinam prijazne koče Naj planinska koča pohodništvo Planinski dom na Jančah

Torek, 1. 5. 2018, 21.25

11 mesecev

NAJ PLANINSKA KOČA

Planinski dom na Jančah (792 m)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Planinski dom na Jančah | Foto PD Litija

Foto: PD Litija

Predstavljamo Planinski dom na Jančah, ki je eden od kandidatov za naj planinsko kočo na Siol.net.

Dom stoji na kopastem Janškem hribu, najvišjem vrhu Janškega hribovja, na katerem je pri bližnji cerkvi tudi jedro razložene vasice enakega imena. Leta 1953 je PD Litija odprlo v domačiji pri Mahkovcu planinsko zavetišče, ki ga je leta 1954 premestilo v sosednjo domačijo pri Galetu.

Medtem so začeli postopoma graditi planinski dom, v katerem so najprej, 1. maja 1957, odprli zavetišče, 11. oktobra 1959 pa celotni dom. Dom so večkrat obnavljali in posodabljali; leta 1982 so napeljali telefon, leta 1988 pa so zgradili velik zbiralnik za vodo kapnico.

Planinski dom na Jančah | Foto:

Razgled

Proti vzhodu vidimo Posavsko hribovje s Kumom, pred njim Ostrež z vasico Polšnik, proti jugovzhodu pa Dolenjsko gričevje, v ozadju Gorjance ter v smeri proti jugu Kočevski Rog, Goteniški Snežnik in Veliki Snežnik, v tej smeri so v bližini vasice Javorje, Pristava in Obolno ter vrh Kuclja, pred njim pa še vas Prežganje s cerkvijo; proti zahodu je v ospredju Ljubljanska kotlina z Ljubljano, proti jugozahodu Kurešček, Mokrec in Krim, zadaj pa Javorniki in Nanos; zahodno se za Ljubljansko kotlino dvigajo Polhograjsko hribovje, Šmarna gora in Rašica, zadaj je Škofjeloško pogorje in na obzorju Julijci s Triglavom; severozahodno vidimo zahodni greben Karavank s Kepo, Golico, Stolom, Vrtačo, Begunjščico in Košuto, pred njim Dobrčo, Kriško goro in Storžič; na severnem obzorju so Kamniške Alpe, pred njimi Krvavec, Velika planina, Lepenatka, Veliki Rogac, Menina planina in Dobrovlje, povsem v ospredju so gore in vrhovi Posavskega hribovja severno od Save: Murovica, Cicelj, Miklavž, Slivna in proti severozahodu Zasavska sveta gora, Čemšeniška planina, Sveta planina in Mrzlica.

 

Ne spreglejte