Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 5. 2018,
21.16

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Družinam prijazne koče Naj planinska koča Planinski dom na Boču pohodništvo

Torek, 1. 5. 2018, 21.16

11 mesecev

Naj planinska koča

Planinski dom na Boču (658 m)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Planinski dom na Boču | Foto PD Poljčane

Foto: PD Poljčane

Predstavljamo Planinski dom na Boču, ki je eden od kandidatov za naj planinsko kočo na Siol.net.

Dom stoji na prostrani planoti Na Ravni na zahodnem pobočju Boča, zraven cerkvice sv. Miklavža iz začetka 16. stoletja. Prvo skromno kočo je na vrhu Boča postavila in 18. septembra 1899 odprla Savinjska podružnica SPD, leta 1904 pa jo je predala Podravski podružnici SPD v Rušah; po 1. svetovni vojni jo je prevzela podružnica SPD v Mariboru.

Nova Poljčanska podružnica SPD je v bližini cerkvice sv. Miklavža zgradila novo planinsko kočo, ki so jo odprli 17. avgusta 1930, na vrhu Boča pa lesen razglednik. Okupator je onesposobil kočo in uničil razglednik. PD Poljčane je leta 1946 zgradilo nov razglednik in začelo obnavljati postojanko, ki so jo dvignili za nadstropje; novi dom so odprli 13. julija 1952. Leta 1955 so napeljali elektriko, leta 1962 pa so namesto lesenega postavili jekleni razglednik, ki pa so ga leta 1983 prestavili na sosednji vrh. Dom so temeljito obnovili in posodobili leta 1979. Jeseni 1989 je v domu zazvonil telefon. Cesta iz Poljčan do doma je bila asfaltirana leta 1999.

Planinski dom na Boču | Foto: Razgled

Od doma je lep pogled na vrh Boča s telekomunikacijskim stolpom. Z 20 metrov visokega jeklenega razglednika na vrhu pa je razgled na vse strani. Proti severu in severovzhodu vidimo Dravsko polje, ki ga na zahodu oklepa Pohorje, severovzhodno pa se dvigujejo Slovenske gorice.

Na vzhodu vidimo najprej Haloško gričevje in bližnjo Donačko goro ter Macelj, zadaj pa Ravno goro, Ivanščico in Strahinščico ter proti jugovzhodu Medvednico; na jugu je obširno Kozjansko gričevje, za njim pa Posavsko hribovje z Bohorjem in Lisco ter Gorjanci, ob dobri vidljivosti pa vidimo tudi vrh Snežnika; proti zahodu je v bližini Konjiška gora, za njo Paški Kozjak, ob jasnem vremenu pa seže pogled do Julijcev in Savinjskih Alp; severozahodno in severno se razprostira Pohorje, kjer so lepo vidna južna in vzhodna pobočja ter Rogla.

Ne spreglejte