SiolNET. Sportal Naj planinska koča
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Naj planinska koča

Koča pri Jelenovem studencu (850 m)

4

termometer

Koča pri Jelenovem studencu
Foto: Arhiv PD Kočevje

Predstavljamo Kočo pri Jelenovem studencu, ki je eden od kandidatov za Naj planinsko kočo na Siol.net.

Koča stoji na mali jasi za Mestnim vrhom v pogorju Stojne, ki se dviga na jugozahodni strani Kočevskega polja. V bližini koče je Jelenov studenec, v katerem voda nikoli ne usahne.

Tu je bilo poprej zavetišče gozdnih delavcev, le tega so leta 1952 prevzeli kočevski planinci, ga preuredili v planinsko postojanko in naslednje leto so že sprejeli prve obiskovalce.

Koča je skozi leta dobivala novo podobo, ostala pa je prvotna zasnova brunarice v kombinaciji z rezanim lesom.

Prva večja posodobitev in razširitev je bila leta 1982, nato v letu 2000, ko je koča dobila prizidek v velikosti 110 m2, narejena je bila tudi posodobitev starega dela. V prizidku so bili dodani spalni prostori in gostinska soba.

Razgled:

Od koče ni razgleda, ker obdaja jaso gozd. Razgledi pa so z bližnjih vrhov, kot so Mestni vrh, Fridrihštanj in Livoldski vrh. Z njih je lep pogled na Kočevsko polje s Kočevjem, proti severovzhodu na Kočevsko Malo goro in Kočevski Rog.

Koča pri Jelenovem studencu

Proti jugovzhodu in jugu na obronke Stojne in še naprej proti Gorskemu Kotarju, na Klek, vrhove Velike Kapele in Risnjak. Na jugozahodu se razprostirajo obsežni gozdovi Goteniške gore, nad katerimi se dviga najvišji vrh Goteniški Snežnik (1289 m), proti zahodu vidim o hrbet Kočevske gore proti Veliki gori, proti severu pa Malo goro nad Ribniškim poljem. Če je dobra vidljivost, se vidijo Gorjanci, Zasavsko pogorje ter daleč za Malo goro Kamniške Alpe ter levo od njih Julijci s Triglavom.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin