Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 5. 2018,
14.53

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Koča na Poreznu pohodništvo hribi Naj planinska koča

Torek, 1. 5. 2018, 14.53

5 let, 10 mesecev

Naj planinska koča

Koča na Poreznu (1585 m)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Koča na Poreznu

Predstavljamo Kočo na Poreznu, ki je ena od kandidatov za naj planinsko kočo na Siol.net.

Dom stoji na severni strani malo pod vrhom Porezna (1630 m). Prvo kočo, ki je stala na vrhu, je zgradila Cerkljanska podružnica SPD in jo odprla 11. avgusta 1907. Leta 1922 je kočo zasedla italijanska obmejna straža; od nje so leta 1945 ostale le ruševine. PD Cerkno je leta 1946 sklenilo, da ne bodo obnovili stare koče, temveč da bodo v planinsko postojanko preuredili italijansko vojašnico tik pod vrhom. Kočo so odprli 14. avgusta 1949.

Leta 1974 so kočo poimenovali po narodnem heroju Andreju Žvanu-Borisu (1915-1945), ki je padel v bojih z Nemci na Poreznu 24. marca 1945. Leta 1980 so se lotili obnove in dogradnje. Nad zidanim pritličjem so zgradili leseno drugo etažo, stare prostore pa obnovili. Povečano in posodobljeno postojanko so odprli 14. septembra 1986. Leta 1993 so vključili mobitel.

Koča na Poreznu | Foto:

V dveh gostinskih prostorih je 70 sedežev, točilni pult; pri mizah pred domom je 60 sedežev; v 7 sobah je 31 postelj, na skupnem ležišču pa 33 ležišč; WC, umivalnica in prha s toplo in mrzlo vodo; v prvem gostinskem prostoru lončena peč; voda kapnica, agregat za elektriko, mobitel. Leta 1998 so na koči montirali tudi fotovoltaični sistem za oskrbo koče z električno energije v okviru akcije ekološka sanacija planinskih koč.V objektu poleg koče je bivak oz. zimska soba s tremi zasilnimi ležišči.

Razgled

Razgled s Porezna je zelo lep. Na vzhodni strani je v bližini Davča, za njo Škofjeloško pogorje z Blegošem, še naprej Polhograjsko hribovje, Ljubljanska kotlina in Posavsko hribovje; na južni strani najprej vidimo strma pobočja Porezna z ozko dolino Zapoške s Počami in Cerknim, vrhove Idrijskega hribovja z Bevkovim vrhom in Kojco, zadaj pa Trnovski gozd, Nanos, Javornike in Snežnik; jugozahodno seže pogled prek Banjšic proti Furlanski nižini; proti zahodu padajo pobočja Porezna v Baško grapo, nad njo pa se zvrstijo vrhovi tolminskih gora in Matajur v ozadju, ob jasnem vremenu se kažejo za njim Dolomiti; na severu se dvigajo nad Baško grapo vrhovi Spodnjih Bohinjskih gora s Koblo, Črno prstjo, Rodico in Voglom, na južnih pobočjih vidimo vasici Stržišče in Rut, zadaj pa osrednji del Julijcev s Triglavom; desno so v ospredju Slatnik, Lajnar in Dravh nad Soriško planino ter Ratitovec, na obzorju pa Karavanke in Kamniške Alpe.

Zanimivejše ture:

  • Bolnica Franja 3 h.
Ne spreglejte