Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 5. 2018,
14.02

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Naj planinska koča hribi pohodništvo Koča na planini Kuhinja

Torek, 1. 5. 2018, 14.02

5 let, 11 mesecev

Naj planinska koča

Koča na planini Kuhinja (1002 m)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Koča na planini Kuhinja | Foto Zdenka Mihelič

Foto: Zdenka Mihelič

Predstavljamo Kočo na planini Kuhinja, ki je ena od kandidatov za naj planinsko kočo na Siol.net.

Koča stoji na spodnjem robu planine Kuhinja, ene od petih planin ob vznožju strmih južnih pobočij Krna nad razloženo gorsko vasico Krn. PD Kobarid se je že leta 1974 odločilo, da bo zgradilo planinsko postojanko v osrčju petih planin pod Krnom. Leta 1980 so na planino napeljali elektriko in začeli s pripravami za gradnjo, graditi pa so začeli leta 1982. Kočo so odprli 3. junija 1984. Leta 1987 so zgradili še prizidek za sanitarije. V kočo je 6. avgusta 1994 udarila strela in je do tal pogorela. Nova koča je že popolnoma obnovljena.  

Koča na planini Kuhinja | Foto: Koča nudi notranji gostinski prostor za 20 obiskovalcev. Pred samo kočo je več klopi in miz primernih tudi za večje skupine obiskovalcev. Koča nudi tudi 24 skupnih ležišč, WC, tekočo vodo, elektriko.

Razgled

Od koče je zelo lep razgled. Na vzhodni strani se razprostirata planini Kuhinja in Leskovica, nad slednjo se dvigajo Maselnik, Rdeči rob in Veliki Stador, desno vidimo planino Sleme in Visoč vrh (Čelo); na jugovzhodni strani je v bližini vasica Krn s cerkvico na hribčku, za njo pa vidimo hribovje proti Tolminu z Mrzlim vrhom, Šentviško in Šebreljsko planoto, Trnovski gozd in Banjšice; na južni strani se pogled ustavi na bližnjem slemenu Kolovrata na desnem bregu Soče z najvišjim vrhom Kuk, prevalu Livek ter vzhodnem grebenu in vrhu Matajurja; razgled proti zahodu zapirajo bližnji vrhovi Pleče, Planica in Kožljak, ki se dvigajo nad planinama Kuhinja in Zaslap; na severni strani so nad planinami strma in gola južna pobočja Krna s planinskim zavetiščem pod vrhom ter ostenja Batognice in Peskov. 

Zanimivejše ture:

  • Jezero v Lužnici - 2 h 45.
Ne spreglejte