SiolNET. Sportal Naj planinska koča
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Naj planinska koča

Koča na Planini nad Vrhniko (735 m)

3

termometer

Zavetišče na Planini nad Vrhniko |  | Foto: Manca Čujež
Foto: Manca Čujež

Predstavljamo Kočo na Planini nad Vrhniko, ki je ena od kandidatk za naj planinsko kočo na Siol.net.

Zavetišče na Planini | Foto: Novozgrajeno zavetišče stoji na Planini v neposredni bližini vrha Planine (735 m) v hribovju nad Vrhniko, Staro Vrhniko in Podlipsko dolino v skrajnem zahodnem delu Ljubljanske kotline.

Poleg so vrhniški planinci 10. maja 2008 slovesno odprli nov, 22 m visok, razgledni stolp, ki je nadomestil starejšega ki je segal do višine 16 m. Slednjega je leta 1955 postavilo Turistično društvo Vrhnika. Tudi ta stolp pa ni bil prvi na tem mestu.

Prvega, 20 m visokega, je postavilo Olepševalno društvo Vrhnika leta 1934. Leta 1960 so planinci začeli graditi zavetišče. Pozneje so ga povečali in obnovili, leta 2017 pa podrli in zgradili novo. Odprli so ga maja 2018.

Razgled

Z razglednega stolpa je obširen razgled. Proti vzhodu vidimo Barje z gričevnatimi osamelci, Vrhniko na jugozahodnem in Ljubljano na severnem koncu Ljubljanske kotline ter Krim, ki se dviga nad jugovzhodnim robom Barja; na južni strani se razprostira notranjsko hribovje, potem pa seže pogled do Javornika, Nanosa, Hrušice, Javornikov, Snežnika in Slivnice; proti zahodu je v bližini Idrijsko hribovje in južni del Škofjeloškega pogorja, na obzorju pa so Julijci s Triglavom; na severni strani je pred nami Polhograjsko hribovje z Grmado in Toščem ter severni del Škofjeloškega pogorja z Blegošem in Lubnikom, pogled pa se ustavi na Karavankah, Kamniških Alpah, Menini planini in Posavskem hribovju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin