SiolNET. Sportal Naj planinska koča
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger
NAJ PLANINSKA KOČA 2016

Koča na Kopitniku (865 m)

0

termometer

Koča na Kopitniku |  | Foto:

Predstavljamo Kočo na Kopitniku, ki je eden od kandidatov za naj planinsko kočo 2017.

Koča stoji nad malo kotlinico na jasi temena Kopitnika, nagnjenega proti vzhodu oziroma Savinji. PD Rimske Toplice je takoj po svoji ustanovitvi, 11. avgusta 1953, sklenilo, da bo uredilo na Kopitniku planinsko postojanko. Leta 1955 jim je občina Hrastnik dala v najem Trbežnikovo domačijo. Ker je bila glavna stavba zasedena, so prvo planinsko zavetišče uredili v manjši stavbi poleg domačije. Leta 1958, ko so se stanovalci preselili, so zavetišče uredili v glavni stavbi, v kateri so tudi povečali zmogljivosti. Leta 1962 so napeljali elektriko, v letih 1964/65 pa obnovili spodnje prostore.

Koča na Kopitniku | Foto: Po letu 1970 so se zagnano lotili dokončne obnove, pravzaprav so zgradili novo postojanko, odkupili nepremičnine, zgradili vodni zbiralnik, obnovili električno in vodovodno napeljavo, uredili okolico itd. Obnovljeno planinsko postojanko - kočo - so svečano odprli 21. septembra 1975. Leta 1990 so porušili staro malo kočo zraven glavnega poslopja in namesto nje pozidali gospodarsko poslopje; gradnjo so dokončali oktobra 1991. Leta 1992 je bila koča priključena na javno vodovodno omrežje.

Koča je ob sobotah odprta med 8. in 18. uro, ob nedeljah pa med 8. in 16. uro. Ob praznikih velja nedeljski delovni čas. V treh gostinskih prostorih je 120 sedežev, točilni pult; pri mizah pred kočo je 100 sedežev; v 6 sobah je 24 postelj, skupnih ležišč ni; WC, umivalnica z mrzlo vodo; gostinske prostore ogrevajo s pečmi, sobe pa po potrebi z električnimi radiatorji; tekoča voda, elektrika.

Razgled

Z jase pri koči vidimo proti vzhodu dolino Savinje proti Laškemu ter severno obrobje Posavskega hribovja proti Celjski kotlini s Tolstim vrhom; na severni strani vidimo Šmohor in Malič, na obzorju pa Pohorje. Če pa se povzpnemo na skalni vrh Kopitnika, vidimo pod seboj dolino Savinje proti Zidanemu Mostu in nad njo Veliko Kozje, pogled pa seže proti vzhodu in jugovzhodu do Medvednice in Gorjancev. Na zahodu vidimo Kum.

Zanimivejše ture:

   
Veliko Kozje (993 m), čez Zidani Most in mimo Gašperjeve koče - 5 h.
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin