Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 5. 2018,
15.38

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

hribi Naj planinska koča pohodništvo Andrejev dom na Slemenu

Torek, 1. 5. 2018, 15.38

5 let, 10 mesecev

Naj planinska koča

Andrejev dom na Slemenu (1096 m)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Predstavljamo Andrejev dom na Slemenu, ki je eden od kandidatov za naj planinsko kočo na Siol.net.

Andrejev dom na Slemenu | Foto: Dom stoji na prisojni jasi na severovzhodni strani vrha Sleme (1167 m) v slemenu, ki povezuje Uršljo goro s Smrekovcem. Sleme se imenuje tudi bližnji preval, kjer se regionalna cesta Šoštanj-Črna prevesi s Štajerskega na Koroško.

Dom so v letih 1951/52 zgradili na pobudo PD Šoštanj s prostovoljnim delom ljubiteljev gora in predvsem takratnih delavcev Tovarne usnja Šoštanj; slovesno so ga odprli 21. septembra 1952.

Poimenovali so ga po Andreju Stegnarju (1906-1981), pobudniku gradnje doma, takratnem predsedniku PD Šoštanj in direktorju Tovarne usnja Šoštanj.

Andrejev dom na Slemenu | Foto: Leta 1960 so začeli graditi depandanso, ki so jo odprli 16. julija 1961. Do leta 1975 je dom upravljalo PD Šoštanj, potem pa ga je prevzela Tovarna usnja, ki je dom obnovila in sodobno opremila, pozneje pa so uredili centralno ogrevanje, napeljali telefon in uredili okolico.

V dveh gostinskih prostorih je 84 sedežev, točilni pult; pri mizah pred domom je 52 sedežev; v 6 sobah je 25 ležišč, na skupnih ležiščih pa 8; WC, umivalnica in prha s toplo in mrzlo vodo; centralno ogrevanje, tekoča voda, elektrika, telefon.

Razgled

Razgled je odprt le proti vzhodu in jugu, proti zahodu ga v celoti zakriva gozd, na severni strani pa se med drevjem kaže le Uršlja gora. Proti vzhodu in jugovzhodu vidimo hribovje, ki se spušča proti Šaleški dolini in dimnike šoštanjske termoelektrarne, Ponikevsko planoto, Goro Oljko, Savinjsko dolino od Gomilskega do Celja, Posavsko hribovje s Kumom, proti jugu pa v bližini Bele Vode in Golte, če gremo nekaj korakov vzhodno od doma, pa se pokaže tudi Smrekovec.

Ne spreglejte