Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 1. 2012,
11.25

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 11. 1. 2012, 11.25

5 let, 6 mesecev

Ste dovolj hidrirani?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Dovolj tekočine ni samo pomembno za dobro počutje in boljši trening temveč tudi za boljši videz, saj zadostna tekočina vlaži našo kožo.

V nadaljevanju preberite nasvet osebnega trenerja Gašperja Predaniča o tem, kako »nadzorujemo« hidriranost.

Najbolj pogost in uporaben kazalec hidriranosti organizma je barva urina. Če je le ta svetel oziroma prozoren, pomeni, da ste dovolj hidrirani. Sam imam z barvo urina kar nekaj izkušenj. Še posebej v primeru, če sem v času napornih treningov užival tudi multivitaminske tablete. In ravno te, znajo včasih zavajati. Vsaj, kar se tiče hidracije. Saj, ko sem šel na malo potrebo ( in sem kljub temu dnevno zaužil dovolj tekočine), je bila barva mojega urina rumena. Vendar ne ustrašite se. Rumena je bila samo na račun vitaminov, ki so se skozi urin, odvajali iz telesa. Poleg omenjenega kazalca je pokazateljev še kar nekaj. Imate suha usta, razpokane ustnice? Morda vam primanjkuje vode!

Izmerite si izgubo vode Za tiste, ki ste športno aktivni pa nasvet, kako si izmeriti izgubo vode? Stehtajte se pred aktivnostjo in po njem. In za vsak izgubljeni kilogram zaužijte vsaj 0,7 litra dodatne tekočine. Voda je ključ do dobrega zdravja. Saj iz telesa odvaja vse odpadne produkte, ki nastanejo pri prebavi hrane in pri vnosu takšnih in drugačni zdravih in manj zdravih živil.

Vodo imejte vedno pri »roki« Da boste dnevno dobro hidrirani, poskrbite, da boste imeli ob sebi vedno stekleničko napolnjeno z vodo. Prav tako se izogibajte prevelikemu uživanju pijačam, kot denimo kavi, alkoholu, črnem čaju, gaziranim pijačam ipd! Omenjene pijače so iz vidika hidracije organizma skorajda nične. Saj na eni strani vsebujejo veliko preveč sladkorja, (tudi alkohola – le ta je znan, da pospešuje odvajanje vode) kot kofeina, za katerega pa zopet velja enako – je diuretik. To sicer ne pomeni, da bi se morali sedaj čisto odpovedati pitju vaših priljubljenih dnevnih pijač. Vendar poskrbite, da bo vaše razmerje med omenjeni pijačami in navadno vodo v korist slednje.

Ne spreglejte