Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 3. 2012,
11.26

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 8. 3. 2012, 11.26

5 let, 6 mesecev

Ko te zasvoji ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Čeprav je redna fizična aktivnost priporočljiva, pa se ob pretiravanju lahko sprevrže tudi v zasvojenost, ki je podobna tisti z drogami, alkoholom in drugimi običajno škodljivimi substancami.

Pretiravanje ima na splošno negativen prizvok in podobno je tudi pri rekreiranju, pa čeprav gre za aktivnost, ki je sicer zelo priporočljiva. Žal več ne pomeni vedno bolje. Čeprav odvisnost ponavadi povezujemo z drogo in alkoholom, pa obstaja tudi zasvojenost z vadbo, ki lahko pomeni tudi zdravstvene težave.

Telo postane preobremenjeno Ljudje, ki so odvisni od vadbe, slednjo potrebujejo vsak dan ali celo večkrat na dan, njihovo telo pa po določenem času teh naporov preprosto ne zdrži več. Kosti, vezi, kite in mišice postanejo preobremenjene, sledi porušen imunski sistem, kar pomeni, da telo postane bolj dovzetno za bolezni. Pri dekletih se lahko pojavijo težave z menstruacijo. Priporočljiva aktivnost bi morala imeti prav nasprotni učinek – morala bi krepiti odpornost in nam pomagati, da smo manj občutljivi na bolezni. Poleg fizičnih težav so tu še emocionalne. Zasvojeni ljudje mislijo le še na trening, kalorije, svoje kilograme … Izpuščeni treningi zbujajo slabo vest, zato se na treninge odpravljajo tudi bolni ali poškodovani. Trening jim pomeni prioriteto v življenju, zato trpi šola ali služba, pa tudi medosebni odnosi, razmerje s partnerjem, družino …

Nenehna utrujenost Najpogostejši simptomi odvisnosti nenehna utrujenost, bolečine v mišicah in sklepih, težave s spanjem, povečana telesna temperatura in srčni utrip … Ob ugotovljeni zasvojenosti je priporočljivo količino vadbe postopoma manjšati, dnevi za počitek pa naj bodo vse bolj pogosti. Slednje lahko zapolnite z kakšnimi drugimi aktivnostmi. O svoji težavi se je pametno pogovarjati, kakšen nasvet boste dobili že od prijateljev, če pa ste zabredli v hudo odvisnost bo potreben pogovor s strokovnjakom.

Ne spreglejte