SiolNET. Sportal Volkswagen Ljubljanski maraton
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Deset razlogov, zakaj izbrati tek

4

termometer

Tek je eden najpopularnejših rekreativnih športov, tudi pri nas. Delež tekačev se iz leta v leto povečuje. Poglejmo deset razlogov, zakaj izbrati tek?

1. Tek je eden izmed najučinkovitejših športov za razvoj kardiovaskularnega zdravja. Ker gre pri teku za vadbo visoke intenzitete, odlično vpliva na delovanje srca.

2. Tek je dostopen vsem, skorajda v vseh vremenskih pogojih, tudi pozimi. Vse kar potrebujete je primerno obutev.

3. Tek je eden najcenejših športov in se ga je enostavno naučiti, saj je informacij o načinu ter načrtu teka na spletu na pretek.

4. Raziskave so potrdile, da tek blagodejno vpliva na stres. Samo s pol urnim tekom dnevno se bomo počutili bistveno bolje, prav tako pa pozitivno vpliva tudi na depresijo.

5. Tek je zelo pomemben del shujševalnega programa, saj le pri malo katerem športu porabimo toliko kalorij kot pri teku.

6. Za tek je značilno, da je izredno fleksibilna metoda treninga. Sami si namreč določite ritem in količino treninga, poleg tega si sami izberemo tudi čas, kdaj bomo tekli.

7. Tek je najverjetneje eden izmed tistih športov, ki vam lahko v razmeroma kratkem času dvigne samozavest in pozitivno razpoloženje.

8. Tek je primeren za vsakogar, za vse starostne skupine. Je individualen šport, kjer se človek bori s samim seboj in si sam postavlja svoje meje. Ni se potrebno primerjati s komerkoli , saj ima vsak tekač svoje individualne načrte in cilje, ki so neodvisne od drugih.

9. Pri teku lahko najbolj spremljamo svoj napredek – vsak dan lahko čutite, koliko zmore lahko vaše telo, ali ste sposobni teči dlje oziroma hitreje kot na zadnjem treningu.

10. Veliko preostalih športov se odvija v zaprtih prostorih, medtem ko ste pri teku vselej na svežem zraku in dihate s polnimi pljuči, kar samo povečuje zdravstveni učinek treninga.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin