Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
1. 2. 2012,
14.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 2. 2012, 14.36

7 let, 12 mesecev

Zdovcu štetje Rusov še povzroča težave

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Letalo, letališče, hotel, dvorana ... Vseskozi, vseskozi," svojo rusko izkušnjo opisuje trener Spartaka iz St. Petersbruga Jure Zdovc.

Spartak v evropskem pokalu tudi po devetih tekmah še ne pozna poraza. Tudi izkupiček v močni regionalni ligi VTB vzbuja spoštovanje. Nekoliko manj prepričljivi so košarkarji iz St. Petersburga v ruskem prvenstvu, a kaj ko klubsko vodstvo veliko pričakuje prav v slednjem. Tega se zaveda tudi slovenski trener na klopi Spartaka Jure Zdovc. "Imamo ekipo, ki je bolj primerna za evropski pokal. V državnem prvenstvu imamo kar nekaj težav. Gre za specifično tekmovanje, za katerega so značilni tudi zelo slabi sodniki, brez pravih evropskih izkušenj. Vse to je zame nekaj novega. Če mi bo uspelo 'preživeti' sezono, bom prihodnje leto zanesljivo bolj modro ravnal," pripoveduje Zdovc, ki ima tudi kar nekaj težav z zanimivim pravilom, ki od trenerja zahteva, da ima na tekmah DP na parketu vselej vsaj dva ruska košarkarja. "V vsaj treh ali štirih situacijah me je osebje s klopi opozorilo, da nimam ustrezne peterke. Takšno pravilo je zelo težko vključiti v trenerske zamisli. Najboljša rešitev je, če imaš Ruse na določenem položaju. Meni pa se je denimo že večkrat primerilo, da sem moral na položaj krilnega centra postaviti branilca. Tudi na tej ravni pri kadrovanju nismo bili najbolj pametni," pripoveduje nekdanji slovenski selektor, ki v svoji karieri še nikoli ni prepotoval toliko kilometrov. Liga VTB, rusko prvenstvo, evropski pokal …"Naporno je. S tem imamo kar nekaj težav. Potovanja in časovna razlika. Stalno smo na poti," pravi, a vseeno dodaja, da je s St. Petersburgom zadovoljen. Nekoliko ga motijo le mraz, ki te dni vse bolj pritiska, in pa delovni pogoji. A tudi slednji naj bi se v kratkem popravili, saj se Spartak poleti seli v svojo dvorano. Če jo bo Zdovc seveda dočakal … "Imam triletno pogodbo, hkrati pa se zavedam, kakšna je narava trenerskega dela," pravi 45-letni trener.

Čeprav Rusija slovi po izjemno dolgih sezonah, pa se Zdovc zaveda, da na več frontah njegova ekipa prihaja v ključne dele. "Pri določanju ciljev vselej presežem tiste, ki mi jih postavi delodajalec. Naš klub v resnici nima prav velikega proračuna. Verjamem pa, da bi ob preboju v evroligo v ekipo vložili večja sredstva," pravi Zdovc in ob tem upa tudi na košarkarsko-miselni preskok. Moti ga namreč slab obisk domačih tekem, saj se na tribunah v najboljšem primeru zbere 4000 gledalcev, neustrezen pa je tudi marketing. "Žal mi je, da se to zanemarja. Mi bomo to spremenili le z dobrimi igrami," poudarja Zdovc, ki ima v svojem kadru tudi slovenskega reprezentanta Miho Zupana. Slednji je s svojim statusom v ekipi zadovoljen, čeprav v ruskem prvenstvu pogosto plača davek slovenskega potnega lista. "Skušam izkoristiti vsako minuto. Vem, kakšna je moja naloga. V igro prihajam s klopi. Ustreza mi tudi, da sodelujem s trenerjem Zdovcem, ki me je vodil že pri Slovanu in Olimpiji. Imava dober odnos. Prav zato bi rad ostal v St. Petersburgu, a zadnjo besedo bo imel klub," o svojem statusu razmišlja Zupan, ki je imel ob nedavnem gostovanju v Novem mestu na tribunah tudi številčno podporo svojih prijateljev in soigralcev iz reprezentance gluhih košarkarjev.

Ne spreglejte