Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
12. 9. 2013,
23.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

EuroBasket Slovenija Italija Zoran Dragić Goran Dragić Goran Dragić

Četrtek, 12. 9. 2013, 23.51

8 let

Zdaj se lažje diha. Slovenci so se junaško dvignili

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Izjemno pomembno je, da so se slovenski košarkarji po slabšem zaključku v Celju pobrali v Stožicah in kot prvi zadali poraz Italijanom. Četrtfinale EuroBasketa je na vidiku, a še ni zagotovljen

Slovenski selektor Božidar Maljković je nekoliko premešal karte v dvoboju z Italijo. V prvi peterki so se znašli Nebojša Joksimović, Domen Lorbek in Boštjan Nachbar, ki so sicer prihajali s klopi. Zadnji je prebil na parketu kar uvodnih trinajst minut nepretrgoma, ko ga je zamenjal slavljenec Jure Balažič – praznoval je 33. rojstni dan. Ob Goranu Dragiću je bil sprva protagonist slovenske igre v napadu. Dosegla sta uvodnih enajst točk, ko je naša izbrana vrsta zaostajal z 11:14. Ob koncu prve četrtine, ki se je končala z 18:21, se jima je z zabijanjema priključil Gašper Vidmar.

Pričakovano so Italijani igrali izjemno hitro v napadu, s čimer so želeli ustvariti višek igralca. Njihova igra bazira na napadu, medtem ko so v obrambi dokaj luknjičasti, ko morajo zaustavljati prodore pod koš. Slovenski košarkarji so izkoriščali italijansko hibo in veliko točk dosegli pod obročem – razigrala sta se tudi Mirza Begić in Zoran Dragić. Po košu slednjega je Slovenija vodila s 25:21.

Najbolj pomembno je bilo, da je bil razpoložen tisti pravi dirigent igre starejši od bratov Dragić. S trinajstimi točkami je bil najboljši strelec (na koncu 22) kakor tudi s štirimi podajami najboljši pri razigravanju soigralcev. Prav on je imel zadnjo besedo ob koncu prvega dela, ko je zadel za 45:39.

Največja težava so bile pričakovane italijanske trojke. Luigi Datome, ki na prijateljski tekmi v Kopru ni igral, jih je dosegel kar tri (7/11 so metali Italijani v prvih dvajsetih minutah). Izjemno težko je pokrivati 203 cm visokega italijanskega košarkarja, saj je zelo gibljiv in lahko igra tudi na mestu visokega branilca.

Neumnost in neizkušenost Jake Blažiča je botrovala, da so se Italijani po četrti trojki Datomeja vrnili v igro pri 48:48, potem ko je Slovenija po košu razigranega Nachbarja vodila že z 48:41. Novi član Crvene zvezde je namreč po uspešno dobljenem skoku v napadu zgrešil met, nato pa v obrambi naredil nešportno osebno napako. Kmalu je stvari na svoje mesto postavil Boki, ki je v hipu razbil poizkus italijanske cone. Po uspešno izvedenem protinapadu znova vročih bratov Dragić je bilo plus šest pri 54:48, ko je minuto odmora zahteval italijanski selektor Simone Pianigiani. Ta ni zaustavil slovenskega naleta, ki se je končal pri 58:48 po košu Begića – slednji je dobesedno zaprl pot do slovenskega koša (štiri blokade). Dobrodošlo je bilo, da je bil vroč centrski dvojec Begić-Vidmar in da je Slovenija občutno dobivala skok (po treh četrtinah kar 35:22), pri katerem je prednjačil mlajši od bratov Dragić (15 točk in 10 skokov). Ravno skok je bil ključnega pomena, ko se je met malce zaustavil. Takrat je v napadu skakal Edo Murić, ki pa je nato zadel še trojko za 67:57.

So pa slovenski košarkarji odlično zaustavili prvega zvezdnika Marca Belinellija, ki je ob začetku zadnje četrtine dosegel vsega pet točk (1/11 met iz igre), a je bil razpoložen Alessandro Gentile (20 točk), ki je v 36. minuti znižal na vsega štiri točke zaostanka pri 65:69. Četa Božidarja Maljkovića je hitro našla pravi urok za italijansko obrambo in po košu Gorana Dragića ter trojke Domna Lorbka 3:28 pred koncem vodila s 74:65. Brata Dragić sta zadala zadnji udar našim zahodnim sosedom in prišla do pomembne zmage v boju za četrtfinale (84:77).

Ne spreglejte