Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
28. 4. 2008,
9.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 4. 2008, 9.11

8 let

Vujošević za spremembo tekmovalnega sistema

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dušku Vujoševiću se je ob koncu tedna od srca odvalil velik kamen. Z osvojeno ligo NLB so namreč košarkarji Partzizana kronali premoč v jadranski druščini.

Preprosto najboljši. Refren in naslov pesmi legendarne Tine Turner, ki spremlja prvake, zrcali podobo beograjskega Partizana v pravkar končani sezoni lige NLB. Tudi na zaključnem turnirju najboljše četverice v Ljubljani so branilci naslova jadranske lovorike preprečili kakršnokoli presenečenje in z dvema zmagama postavili piko na i. "Srečen sem, da smo zadržali pravi ritem in sezono končali na prvem mestu. Za nami je namreč izjemno naporna tekmovalna sezona, zato bi bila prava škoda, če bi zaradi enega poraza izgubili tisto, kar smo dolgo gradili. Opozoril bi, da smo vse od začetka lige do finala igrala z vsemi razpoložljivimi močmi. Nismo bili preračunljivi, popuščali pa nismo niti tedaj, ko je že postalo jasno, da bomo sezono končali na prvem mestu rednega dela. Bili smo pošteni. Prav zato sem vesel, da smo odlične predstave v rednem delu, težki četrtfinalni tekmi s Cibono, polfinalni podvig proti Olimpiji naposled kronali s finalno zmago proti Hemofarmu in potrdili, da smo najboljši v tem okolju," je bil po težki zmagi proti Olimpiji in veliki premoči proti Hemofarmu zadovoljen trener črno-belih Duško Vujošević, za katerega velja, da nima dlake na jeziku. Tudi v Ljubljani je ni imel. Tokrat je sodniške teme sicer pustil pri miru, zato pa se je dotaknil tekmovalnega sistema in zahteval spremembe. "Tekmovalni sistem bo treba spremeniti, saj je bila letošnja sezona kombinacija lige in pokalnega tekmovanja. Rednemu delu bi morala slediti zgolj končnica ali pa zaključni turnir. A prednost pri organizaciji sklepnega dejanja bi moral imeti klub, ki si je zagotovil prvo mesto. Druga možnost je razglasitev nevtralnega prireditelja že pred sezono. Letos pa smo bili kaznovani zaradi osvojenega prvega mesta. Kar poglejte, najprej nas je čakala Cibona. Nato pa so turnir dodelili Ljubljani, mi pa smo se soočili z Olimpijo. Poleg tega menim, da bi morali zmanjšati število klubov in posledično tekem," je dejal 49-letni strokovnjak, ki je večji del trenerske kariere presedel na klopi Partizana.

Moti ga "prehodni dom"

Partizan je z odličnimi predstavami v evroligi, v kateri so se Beograjčani znašli na pragu zaključnega turnirja, in premočjo v ligi NLB marsikoga presenetili. Odlični rezultati in kakovost srbskim prvakom sicer niso tuji, a le malokdo je pričakoval, da bo ekipa, ki je ostala brez Koste Perovića, Predraga Drobnjaka in Vonteega Cummingsa, šokirala Evropo in iz boja za evroligaško krono izločila celo Panathinaikos. "Žal nas ekonomski položaj države in posledično kluba sili v politiko prodajanja najboljših igralcev. Z odškodninami lahko nato plačujemo košarkarje, kar pa je zgolj kratkoročen ukrep. Na ta način namreč preprečujemo kontinuirano delo. Zaradi izjemnih igralcev, ki so čakali na svojo priložnost, smo v zadnjih letih odhode nosilcev znali nadomestiti, kmalu pa bomo prišli na tanek led in plačali davek," pravi Vujošević, ki se bo bržkone tudi po tej sezoni moral posloviti od prvega moža. Izjemni Nikola Peković, ki je blestel tudi ob koncu minulega tedna, ima namreč na mizi bogato ponudbo Panathinaikosa, dogovor pa naj bi bil že sklenjen.

"Obdržite Džikića"

Sicer pa je bil zaključni turnir lige NLB za Vujoševića zanimiv tudi zavoljo soočenja s prijateljem in nekdanjim pomočnikom Aleksandrom Džikićem, ki danes poveljuje ljubljanski Olimpiji. "Džikić je izjemno nadarjen trener, na katerega velja biti pozoren. To je človek z izjemno širokim znanjem. Jasno, čez noč trener ne postane izkušen. A prepričan sem, da si bo izkušnje še pridobil. Menim pa, da so pri Olimpiji tvegali, ko so trenersko taktirko zaupali strokovnjaku z relativno majhnimi izkušnjami. V kratkem času si je pridobil zaupanje, okrepil samozavest, poskrbel za igralski napredek in si pridobil nekaj izkušenj. Zato bi pri Olimpiji ravnali narobe, če bi mu po koncu sezone pokazali izhodna vrata," je prepričan Vujošević, medtem ko pa je trener Olimpije potrdil, da je spoštovanje vzajemno. "Najino sodelovanje je bilo zelo interaktivno. Rad se spominjam teh let, predvsem pa vem, da sem se veliko naučil. Sedaj je sicer zanimiv položaj, ko sva si s trenerjem Vujoševićem tekmeca. A to je košarka. Priznam, pa da so na takih tekmah čustva nekoliko bolj izrazita," se beograjske koalicije z uradno najboljšim trenerjem lige NLB spominja Džikić.

Ne spreglejte