Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
6. 7. 2017,
4.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

Jurica Golemac Walter Jeklin Primorska

Četrtek, 6. 7. 2017, 4.01

6 let, 6 mesecev

Vse močnejši primorski košarkarski veter

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Medtem ko se v Ljubljani Tomaž Berločnik loteva novega in predvsem svetlejšega poglavja Olimpije kot najmočnejšega slovenskega košarkarskega kolektiva, na drugem kocu države, natančneje v Kopru, vse čvrstejše temelje dobiva primorska košarkarska zgodba.

Jurica Golemac in Goran Jagodnik: nekdaj reprezentančna soigralca (na fotografiji v družbi Gorana Dragića) bosta od zdaj sodelovala v Primorski. | Foto: Sportida Jurica Golemac in Goran Jagodnik: nekdaj reprezentančna soigralca (na fotografiji v družbi Gorana Dragića) bosta od zdaj sodelovala v Primorski. Foto: Sportida

Potem ko je Sixt Primorska, klub, ki je nastal z združitvijo domžalske Lastovke in koprskega Koša, v prvi sezoni za las zgrešil uvrstitev v ligo za prvaka, so se na Obali že lotili nadgradnje projekta s še višjimi cilji. O tem poleg turnirja na Kitajskem, s katerim je ekipa podaljšala sezono, priča predvsem poletno kadrovanje.

Primorski prvoligaš je na igralski ravni ob podaljšanju pogodbe s kosovskim reprezentantom Gezimom Morino zdaj v svoje vrste pripeljal nekdanjega reprezentanta in rojenega Koprčana Nebojšo Joksimovića, otroka Koša Alena Hodžiča iz Hopsov, izkušenega popotnika Daniela Vujasinovića in novinca na hrvaškem reprezentančnem seznamu Marijana Čakaruna, ki je v pretekli sezoni igral pri Manresi, v Sloveniji pa pečat pustil kot Heliosov MVP finala 2015/16.

A še nekoliko bolj odločni in jasni so bili pri Sixt Primorski na ravni strokovnega kadrovanja. O tem ne pričajo le novi trener Jurica Golemac ter njegova pomočnika Sebastjan Krašovec in Filip Ujaković, temveč tudi angažiranje Gorana Jagodnika za vodjo članske ekipe in ambasadorja kluba ter šefa mladinskega pogona Mira Alilovića, ki se ga drži sloves strokovnjaka za delo z mladimi.

Walter Jeklin napoveduje višje cilje. | Foto: Sportida Walter Jeklin napoveduje višje cilje. Foto: Sportida Walter Jeklin: Dolgoročna usmeritev

"Zgodbe so na začetku v očeh ljudi vedno vprašljive. Porajajo se vprašanja o stabilnosti in idejah. Verjamem, da bo minilo še nekaj časa, preden bodo ljudje prepoznali dolgoročno naravnanost Sixt Primorske. Cilj te je ustvariti dobre pogoje za mlade, ki bi bili primerljivi tudi s tujino, in s tem omejiti odhod mladih v tujino v najobčutljivejših letih. Jasno, članska ekipa se želi približati vrhu slovenske košarke in se prebiti v Evropo, bodisi na ravni Fibe bodisi na ravni lige ABA," pojasnjuje generalni direktor Walter Jeklin. Dodaja, da s sodelavci zavestno ustvarja tudi klubski vrednostni sistem.

Nekdanji slovenski reprezentant, pred leti tudi športni direktor izbrane vrste, se je po pisani mednarodni karieri dokazal predvsem kot trener in funkcionar na Poljskem. Po devetnajstih letih je sledil primorski klic. "Tudi to, da so me lastniki Sixta Gregor Vuga, Miha Debevc in Klemen Pur prepričali, dokazuje vztrajnost in odločnost," pravi Jeklin, ki bo prihodnje leto dobil še eno kadrovsko okrepitev – Mateja Avanza, zdaj še direktorja rokometašev Gorenja.

Nebojša Joksimović bo eden od nosilcev ekipe, ki bo resen kandidat za slovenski košarkarski vrh. | Foto: Sportida Nebojša Joksimović bo eden od nosilcev ekipe, ki bo resen kandidat za slovenski košarkarski vrh. Foto: Sportida

Regijski klub

Kaj pa konkretni rezultatski cilji? "V športu želi vsak doseči čim več. V pretekli sezoni smo bili sedmi, v novi nas zanima napredek. Pogledujemo vsaj proti polfinalu, nato pa … Zgodi se lahko marsikaj. Za uspeh se mora poklopiti veliko stvari. V našem primeru morda še nekoliko več, saj smo novi na sceni," je odgovoril direktor Primorske in ob tem potrdil, da kadrovanje še ni končano, zato tudi še noče govoriti o višini proračuna. "Verjamem, da bomo o tem lahko govorili, ko se bo kadrovanje končalo," je dodal.

Ni skrivnost, da se želi klub z okoljem zliti kot primorski, ne le kot koprski klub. Prvi signal je vzpostavljeno sodelovanje s Portorožem. "Naše ime Sixt Primorska ni naključno. Želimo sodelovati, želimo iskati sinergije, pri katerih bi bili vsi deležniki zadovoljni. Ambicije so velike, se pa zavedamo, kje so naše meje. Želimo izkoristiti svoj potencial," je pogovor sklenil Jeklin.

Ne spreglejte