Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2013,
18.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

San Antonio Spurs Miami Heat

Četrtek, 13. 6. 2013, 18.47

8 let

VIDEO: Miami prvak, Ginobili objokuje šesto tekmo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pa ga imamo. Prvaka lige NBA. Šampionski prstan so si po sedmih finalnih tekmah zagotovili košarkarji Miamija, s tem ubranili naslov in preprečili San Antoniu, da bi se petič povzpel na prestol.

Junak sedmega srečanja je postal LeBron James. Zvezdnik ameriške košarke, ki je ostal z nekaterimi predstavami v finalni seriji dolžnik navijačem ekipe Miami Heat, nato pa zaigral najboljše takrat, ko je bilo to najbolj potrebno. Soigralce je s 37 točkami (od tega petimi trojkami), 12 skoki ter odlični obrambni igri na Tonyju Parkerju popeljal do drugega zaporednega naslova, skupno pa tretjega za Miami. "Trdo sem garal, da sem izboljšal mojo igro. In dosegel največ, kar sem sploh lahko. Sem brez besed," se je po srečanju smejalo junaku Jamesu, ki je prejel tudi mikavni naziv MVP igralca končnice lige NBA. S tem je zvezdniška trojka James-Wade-Bosh (slednji je na odločilni tekmi presenetljivo ostal brez točk) dokazala, da lahko tudi ubrani naslov. In to v prvem finalu lige prvakov, ki se je po letu 2010 zavlekel do sedme tekme. San Antonio se je še vedno, ko se je uvrstil v finale, dokopal lovorike. Tokrat pa je prvič naletel na boljšega. Najlepšo priložnost za naslov je zapravil pred domačim občinstvom na šesti tekmi, ko je gostom v izdihljajih srečanja dovolil, da so s trojko ujeli podaljšek, čeprav bi se lahko odločil tudi za drugačen pristop (prekršek). A se ni, saj "ponosni" strateg Tony Popovich ni navajen zmagovati na takšen način. "Težko je preboleti poraz, ko veš, da si bil tako blizu naslovu. V moji glavi še vedno odmeva šesta tekma," je priznal Manu Ginobili, ki je dosegel 18 točk. Ni bil najboljši strelec v svoji ekipi, saj se je večkrat med strelce vpisal Tim Duncan (24 točk in 12 skokov): "Da smo prispeli tako daleč, čeprav nam javnost vsako leto pripisuje manj možnosti, je velik dosežek," je izkušeni center iskal svetle točke po izjemni sezoni, ki pa se ni zaključila z naslovom prvaka.

Če bi San Antonio ugnal Miami, bi postal prvi NBA prvak po letu 1978 (in Washingtonu), ki se je v sedmi tekmi veselil naslova na gostovanju. Zadnjo možnost za priključek so ostroge zapravile 50 sekund pred koncem, ko je Duncan pri zaostanku za dve točki dvakrat zgrešil iz igre, na drugi strani pa je nepostavljeno obrambo moštva iz Teksasa hitro kaznoval razpoloženi James. Nato je v naslednjem napadu ukradel žogo, dodal še dva prosta mesta, prednost +6 pa je zadoščala za sproščen zaključek, v katerem San Antonio ni več našel načina, kako se še približati Miamiju. "Sedma tekma me bo vedno preganjala," je priznal 37-letni Duncan. LeBron se je tako maščeval izkušenemu San Antoniu, ki je leta 2007 v finalu opravil z njegovim takratnim klubom Cleveland Cavaliers. "Čestitke San Antoniu, so neverjetno moštvo. To je bila najtežja končnica, ki smo jo kdajkoli igrali," je priznal Dwayne Wade in polaskal poražencem. Zgolj Parker, Duncan in Manu Ginobili so v končnici lige NBA dočakali več kot sto zmag. V noči na petek po slovenskem času tiste z največjim vložkom niso. Naslov ostaja na Floridi.

Ne spreglejte