Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 4. 2009,
11.01

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 29. 4. 2009, 11.01

8 let, 5 mesecev

Veliki grški derbi tokrat na evropskem odru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Panathinaikos ali Olympiacos? Večno grško vprašanje. Tokrat tudi z evroligaškim prizvokom, saj se bodo košarkarji iz Aten soočili v polfinalu zaključnega turnirja.

Čeprav je zadnje desetletje grško klubsko košarko zaznamovala absolutna prevlada Panathinaikosa, pa vroči atenski derbiji z Olympiacosom niso izgubili naboja. Predvsem v zadnjih sezonah se veliko rivalstvo zrcali tudi v razkazovanju mišic na igralski tržnici. Pred to sezono so bili pri vihtenju z zajetno finančno malho aktivni predvsem pri rdeče-belih iz atenskega pristanišča. Klub iz Pireja se je namreč lotil sestave zvezdniške ekipe pod vodstvom legendarnega Panagiotisa Giannakisa. Ekipa izjemnih posameznikov je na trenutke delovala kot dobro utečen stroj in se s štirinajstimi zmagami v dvajsetih tekmah dokaj zanesljivo prebila na berlinski ''final four''. Tudi Panathinaikos je bil pod vodstvom Željka Obradovića nadvse prepričljiv, srbski lovec na lovorike pa je dokaj uspešno krotil zvezdniške strasti grških prvakov, pri katerih po odhodu Jake Lakoviča in Sanija Bečiroviča ni več slovenskega prizvoka.

Dvoboj Panathinaikosa in Olympiacosa bo torej spopad dveh nadvse zvezdniških zasedb, hkrati pa tudi obračun dveh uglednih trenerskih ime. Medtem ko je Željko Obradović že prava zvezda stalnica zaključnih turnirjev in najbolj marljiv zbiralec naslovov evropskega klubskega prvaka, pa si Panagiotis Giannakis po zmagovitem vodenju grške reprezentance, s katero je bil evropski prvak in svetovni podprvak, šele utira pot do klubskega vrha. Potem ko je vodil Panionios, Maroussi in Ionikos, se s prestolom spogleduje na klopi pirejskega velikana. "Z velikim ponosom se bomo udeležili zaključnega turnirja. A naši cilji so dolgoročnejši. Ne želimo stopiti na vrh, nato pa se umakniti. Želimo ekipo, ki bo lahko stalno pri vrhu. A čez noč ne gre. Zato sem vesel, da smo storili prvi korak, a čaka nas še veliko dela," je previden Giannakis, ki je po četrtfinalnem zmagoslavju nad madridskim Realom v slačilnici prepovedal besedo "final four" in misli igralcev preusmeril v grško prvenstvo.

Če bo za Giannakisa marsikateri berlinski dogodek povsem unikaten, pa se bo s povsem drugačnimi občutki zadnjega poglavja evroligaške sezone lotil njegov tekmec Željko Obradović. Čeprav sta vrstnika, pa je bil temperamentni trener iz Čačka v zadnjih dveh desetletjih precej bolj "aktiven". Kot trener se je namreč uvrstil že na enajst zaključnih turnirjev, v svoji biografiji pa ima zapisanih tudi kar 6 naslovov prvaka, kar je največ med vsemi trenerji v več kot pet desetletij dolgi zgodovini evrolige. "Osebni dosežki me ne zanimajo. Vesel pa sem, da sem po stresni sezoni s Panathinaikosom znova med štirimi najboljšimi ekipami," pravi Obradović, ki sicer že desetletje vodi Panathinaikos, pred tem pa je bil evropski klubski prvak tudi s Partizanom ter z Realom in Joventutom. O sedmi kroni še ne razmišlja, saj ima v mislih predvsem Olympiacos. "Že lep čas je polfinale s tekmeci iz Pireja osrednja tema športnih pogovorov v grški prestolnici. Jasno, gre za velik dosežek atenske in grške košarke. A ne pozabimo, da sta za zaključnem turnirju še dve ekipi," opozarja nekdanji srbski selektor.


Olimpiacos

Pot do F4: Redni del: skupina A (2. mesto; 6 zmag, 4 porazi) TOP 16: skupina E (1. mesto; 5 zmag, 1 poraz) Četrtfinale: Real Madrid 3-1

Panathinaikos

Pot do F4: Redni del: skupina B (3. mesto; 7 zmag, 3 porazi) TOP 16: skupina G (1. mesto; 5 zmag, 1 poraz) Četrtfinale: Siena 3-1

Ne spreglejte