SiolNET. Sportal Košarka
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V NBA bodo poskusili s posrednikom

3

termometer

Ker so dogovori med lastniki košarkarskih klubov v ligi NBA in sindikatom igralcev še vedno na mrtvi točki, bo zdaj v pogovorih pomagal posrednik.

Pravnik George Cohen že ima izkušnje s pravicami delavcev v poklicnih ligah, rešitev zato ni nemogoča.

Cohen je doslej že uspešno posredoval v nogometni (MLS) in baseballski (MLB) ligi ter ligi ameriškega nogometa (NFL). Zdaj se bo skupaj s predstavniki 30 klubov in igralci sestal prihodnji torek v New Yorku.

"Že nekaj mesecev sem se neformalno pogovarjal s predstavniki obeh strani. Ti sta se strinjali, da bosta z mojim posredovanjem nadaljevali pogovore," je dejal Cohen.

V ligi NBA so še vedno prekinjene vse aktivnosti, obe strani pa sta še vedno razdeljeni zaradi strukture plač. Lastniki ekip se zavzemajo za omejitev plač, saj zatrjujejo, da je kar 22 ekip od 30 v lanski sezoni vknjižilo izgubo v višini 300 milijonov dolarjev.

Drugo težavo predstavlja delitev dobička. Igralcem je bilo po stari pogodbi zagotovljenih 57 odstotkov dobička, ponudili so jim zmanjšanje na 54,3 odstotka, česar pa lastniki niso sprejeli in vse skupaj je vodilo v prekinitev vseh aktivnosti, t.i. lockout. Igralci so zdaj vendarle sprejeli drugačno delitev dobička in zmanjšanje na 54 odstotkov, kar so najprej želeli lastniki, slednji pa po novem želijo še občutnejše zmanjšanje.

V ligi NBA so zaradi lockouta prestavili vse pripravljalne tabore in odpovedali vseh 43 tekem pred pričetkom sezone ter uvodna dva tedna rednega dela. Številni košarkarji v ligi NBA so zaradi tega že poiskali nove delodajalce v Evropi in Aziji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin