Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
4. 8. 2013,
22.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slovenska košarkarska reprezentanca

Nedelja, 4. 8. 2013, 22.32

7 let, 12 mesecev

V celjskem kotlu so se skuhali še Turki

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nepremagljivi slovenski košarkarji so v petem obračunu premagali še Turke. Tekmo so zaznamovali številni dogodki: izključitev G. Dragića ter Balbaya, slabo sojenje, požrtvovalnost naših igralcev ...

Tudi proti Turkom so slovenski košarkarji začeli v ritmu prejšnjih tekem – agresivno v obrambi in s poizkusi hitrih protinapadov. Kaj kmalu so vodili s 5:0 in nato še s 6:2, ko je postalo v Zlatorogu že ob vsej neznosni vročini še bolj vroče. V lase sta si skočila Goran Dragić in Dogus Balbay. Slednji je sprva našega organizatorja igre nekoliko trše zaustavil pri enem izmed prodorov. "Gogi" se je nemudoma odzval in odrinil tekmeca v reklamni pano, ta pa mu ni ostal dolžan in mu zadal udarec v glavo. Tokrat je nastradalo njegovo desno oko. K sreči ga ni bilo treba šivati kot levega na tekmi z Ukrajino, čeprav ni veliko manjkalo, je poudaril reprezentančni zdravnik Slobodan Macura.

Oba igralca sta bila izključena, ta dogodek pa je nekako presekal slovensko igro. Turki so to s pridom izkoristili in pri zaostanku 4:9 naredili sprva delni izid 9:0, z najvišjo prednostjo pa so se lahko pohvalili pri rezultatu 30:22. Šele v zaključku prvega polčasa so "junaki" našli oprijem pod nogami in se po zabijanju Luke Lapornika uspeli približati na tri točke zaostanka (30:33).

Tokrat Maljković ni poslal v boj Uroša Slokarja, Domna Lorbka in Jako Lakoviča, Bogdan Tanjević pa se je na drugi strani odločil, da ne bo v ogenj poslal prvega zvezdnika Hidayeta Türkogluja, ki se je sicer ogreval pred tekmo.

Slabo sojenje dodatno ogrelo ozračje

Ogrela pa sta se tudi slovenska Turka Gašper Vidmar in Jure Balažič, ki sta zrežirala preobrat na začetku drugega dela in popeljala Slovenijo do prednosti štirih točk pri 39:35. Nekako v slogu prejšnjih tekem so tudi tokrat v ospredje po nepotrebnem stopili sodniki (Javor-Petek-Špendl), ki so naredili še nekoliko bolj vroče ozračje v Zlatorogu. Najprej je tehnično napako pri Turkih dobil center Oguz Savaa, kasneje pa zaradi preklinjanja v nam znanem jeziku še Emir Preldžić, ki si je tako ob koncu tretje četrtine prislužil že peto osebno napako. Slovenija je sodniško darilo sprejela z odprtimi rokami in pobegnila na +10 (50:40).

Vidmar užival proti znanim obrazom iz Turčije

Turki so bili takrat povsem povoženi. Vidmar je zacementiral prostor pod domačim obročem, soigralci pa so kot puščice leteli v protinapade in po koncu tretje četrtine je bilo že velikih petnajst točk razlike (58:43). Tudi slovenski center je dodal velik učinek v napadu, saj je tekmo končal kot najboljši posameznik s 16 točkami, osmimi skoki in dvema blokadama. Očitno je bil proti Turkom dodatno motiviran, saj že nekaj sezon igra v njihovi deželi. Po njegovem vnovičnem živalskem zabijanju je bilo dobrih šest minut pred koncem neulovljivih 20 točk (65:45) naskoka za slovensko izbrano vrsto, ki tako tudi po petem pripravljalnem obračunu ostaja neporažena. Edina slaba točka pri naših košarkarjih je bilo slabo izvajanje prostih metov. Znova so jih metali skromno: 12/24.

Ravno Turki bodo stali nasproti košarkarjem Božidarja Maljkovića v naslednjem obračunu. Tekmeca se bosta namreč pomerila prihodnjo soboto v Beogradu, kjer bo Slovenija odigrala edini tekmi na gostovanju v sklopu priprav na EuroBasket.

Ne spreglejte