Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
18. 9. 2017,
0.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38

6

Natisni članek

Milan Mačvan Aleksandar Đorđević Saša Dončić Igor Kokoškov Klemen Prepelič EuroBasket 2017 Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić Bogdan Bogdanović

Ponedeljek, 18. 9. 2017, 0.50

6 let, 7 mesecev

Tuji mediji o uspehu slovenskih košarkarjev

Hrvati čestitali prvakom: Janezi se veselijo, briljantna Slovenija

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38

6

srbija slovenija evropski prvak | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Zgodovinski uspeh slovenske košarkarske reprezentance, ki je v finalu evropskega prvenstva premagala Srbijo in postala evropski prvak, je odmeval po svetu! Kako so se tuji mediji razpisali o eni največjih senzacij, kar jih je prinesla evropska košarka v zadnjih desetletjih?

Slovenska košarkarska reprezentanca je v finalu EP 2017 premagala Srbijo s 93:85 in osvojila evropski naslov. V ponedeljek se bo vrnila v domovino. Slavnostni sprejem na Kongresnem trgu v Ljubljani se bo začel ob 18. uri.

Pojdimo za začetek k sosedom Hrvatom. Košarkarsko medaljo z največjih prvenstev pogrešajo že 22 let. Letos so se po novem razočaranju, porazu Petrovićeve čete v osmini finala, hitro poslovili od tekmovanja, nato pa spremljali divji zmagovalni ples zahodnih sosedov.

Prvi evropski naslov za slovensko košarkarsko reprezentanco je odmeval po svetu. | Foto: Prvi evropski naslov za slovensko košarkarsko reprezentanco je odmeval po svetu.

Kako so se zmotili!

Goran Dragić je najboljši igralec turnirja. | Foto: Jaka Lopatič Goran Dragić je najboljši igralec turnirja. Foto: Jaka Lopatič Slovenija je dobila vseh devet srečanj, sanjske tedne na Eurobasketu pa kronala z nedeljsko zmago v Istanbulu. "Slovenija je prvak Evrope. V norem in dramatičnem finalu je premagala Srbijo," je naslov osrednje novice na hrvaškem portalu Index, v kateri so izpostavili zanimivo misel.

"Zaradi odpovedi in izostankov so številni košarkarski strokovnjaki menili, da bo to najslabše evropsko prvenstvo vseh časov. Kako so se zmotili! Spremljali smo neverjetno košarko. To je bilo čudovito tekmovanje, ki je pokazalo, da je košarka morda celo najlepši šport, če se le igra na takšni ravni. Slovenija in Srbija sta odigrali finale tako kot celoten turnir, fenomenalno," so zapisali in dodali, da je bil to najbolj nor Eurobasket do zdaj.

"Goran Dragić je z neverjetno predstavo dokazal, da je zasluženo najboljši košarkar prvenstva," menijo pri Indexu, izpostavili so tudi silovito zabijanje Luke Dončića v prvem polčasu in ga naslovili s stavkom: "Srbi so ga lahko pospremili le s pogledom."

Semafor že pred tekmo pokazal, za koliko bo zmagala Slovenija

"Čudežni Dragić je torpediral Srbe s 35 točkami in popeljal Slovenijo do zlata," sporoča časnik Večernji list in navaja tudi zanimivost.

Ko se je Saša Dončić pred tekmo pogovarjal s srbskim novinarjem, je bil na semaforju že izpisan pravilen rezultat finala! | Foto: Sport Klub Ko se je Saša Dončić pred tekmo pogovarjal s srbskim novinarjem, je bil na semaforju že izpisan pravilen rezultat finala! Foto: Sport Klub

"Pred tekmo Slovenije in Srbije se je zgodila neverjetna stvar. Ko je Saša Dončić, Lukov oče, pred srečanjem dal izjavo za srbski SportKlub, je na semaforju za njim že pisal rezultat 93:85 v korist Slovenije. To se je na koncu tudi zgodilo," so navedli prigodo, ko se je Saša Dončić pred finalom pogovarjal s srbskim novinarjem.

Rezultat v ozadju ne spada v področje nerazložljivih pojavov. Semafor ga je verjetno beležil zaradi tega, ker je tudi Španija v dvoboju za tretje mesto premagala Rusijo z rezultatom 93:85.

Evropski košarkarski prvaki na Brniku ob 18.45

Letalo z zelo dragocenim tovorom, kompletom zlatih medalj, bo danes na brniškem letališču predvidoma pristal ob 18.45. Slovenska košarkarska reprezentanca, ki je v nedeljo osvojila naslov evropskega prvaka, se bo nato odpravila v Ljubljano, kjer bo slavnostni sprejem na Kongresnem trgu. Na oder bo stopila okrog 20. ure.

Na Policijski upravi Kranj tiste, ki bi se morda odločili športnike pričakati že na letališču na Brniku, opominjajo na pravila za gibanje in zadrževanje na območju letališča ter spoštovanje pravil cestnega prometa.

Igrali najlepšo košarko na tekmovanju

Na hrvaškem Maxportalu so zapisali: "Janezi se veselijo. Briljantni Slovenci zlomili odpor Srbije in osvojili Eurobasket!" nato pa v nadaljevanju pojasnili, da je to eden največjih športnih uspehov v zgodovini njihovih zahodnih sosedov.

V Istanbulu je odmevalo slavje slovenskih košarkarjev in na tisoče navijačev. | Foto: Vid Ponikvar V Istanbulu je odmevalo slavje slovenskih košarkarjev in na tisoče navijačev. Foto: Vid Ponikvar

Glas Slavonije je dodal, da je zlato medaljo osvojila ekipa, ki je igrala najlepšo košarko na turnirju. Časnik Jutarnji list je malce zaspal, saj še krepko uro po finalu ni bilo na spletni strani zaslediti nobene novice o tem, da je Slovenija evropski prvak.

Solze Bogdana Bogdanovića, kapetan jezen na sodnike

Srbija je slabih pet minut pred koncem povedla z 78:77, a nato ostala praznih rok. | Foto: Vid Ponikvar Srbija je slabih pet minut pred koncem povedla z 78:77, a nato ostala praznih rok. Foto: Vid Ponikvar Kako pa je bilo v deželi poražencev velikega finala? Srbski portal Mondo je poudaril: "Srbija ustavljena korak do naslova. Slovenija je nov evropski prvak, v odličnem finalu je premagala Srbijo z 93:85," evropskim podprvakom pa sporočil, naj dvignejo glave.

Izpostavili so solze najboljšega srbskega košarkarja na tem prvenstvu, prvega strelca Bogdana Bogdanovića. "Žal mi je, da sem na koncu ostal brez moči in energije. Čestitke Slovencem na odličnem turnirju," je dejal strelec 22 točk.

Priljubljeni B92 je zapisal: "Slovenija slavi Dragića, orli (tak je vzdevek srbske izbrane vrste, op. p.) po dramatični tekmi brez zlata," a tudi postregel z izjavo selektorja Aleksandra Đorđevića, ki je izrazil željo in odločenost, da ostane na odgovornem položaju. Če bo takšna tudi želja vodstva zveze.

Srbski kapetan Milan Mačvan ni bil zadovoljen s sodniškimi odločitvami. | Foto: Vid Ponikvar Srbski kapetan Milan Mačvan ni bil zadovoljen s sodniškimi odločitvami. Foto: Vid Ponikvar

Kapetan Milan Mačvan je iskal krivce za poraz v sodnikih: "Kot najboljša evropska reprezentanca v tem trenutku si nismo zaslužili takšnega statusa. To se nam je v Istanbulu zgodilo že leta 2010. Nemogoče je, da so nam piskali štiri prekrške pri metu za tri točke, dve tehnični napaki, prekršek v napadu na Miciću, ko so mu prisodili tehnično napako …" je bil nezadovoljen, a tudi čestital Sloveniji za zgodovinski naslov evropskih prvakov.

Dodal je, da je pri tem, da je Srbija najboljša evropska reprezentanca, mislil na trojna druga mesta na zadnjem svetovnem prvenstvu, olimpijskih igrah in zdaj še Eurobasketu.

Veliko srce Gorana Dragića

Goran Dragić je bil s 35 točkami prvi strelec finala. | Foto: Vid Ponikvar Goran Dragić je bil s 35 točkami prvi strelec finala. Foto: Vid Ponikvar Tudi Blic Sport ni pozabil izpostaviti solza Bogdanovića in nezadovoljstvo kapetana Mačvana, v pozitivnem smislu se je načudil ogromnemu številu slovenskih navijačev v turškem velemestu, na koncu pa dodal, da so si srbski košarkarji za drugo mesto zaslužili veličasten sprejem v Beogradu. Podobno kot Slovenci, ki se bodo v ponedeljek predstavili na ljubljanskem Kongresnem trgu.

Srbski Kurir se je razpisal o igralcu tekme Goranu Dragiću: "Legendarni Srb razbil Srbijo, nato pa naredil nekaj, kar je navdušilo številne. Goran Dragić je prišel na zmagovalni oder s pravoslavnim križem," so izpostavili "dodatek" pri slovenskem kapetanu.

Pohvalili so njegovo veliko srce. "Fant, kapo dol! Goran Dragić je na igrišču pokazal športno, zunaj njega pa človeško veličino," so zapisali, ko je najboljši košarkar evropskega prvenstva po izjemni zmagi odšel do srbske klopi in skušal potolažiti objokanega srbskega reprezentanta Vladimirja Lučiča, ki ni skrival razočaranja po porazu.

"Slovenija je osvojila prvo mesto po infarktni končnici in škandaloznem sojenju," je strnil vtise poročevalec Kurirja iz Istanbula.

Luka Dončić se bo kmalu vrnil

Luka Dončić je moral zaradi zvina levega gležnja sredi tretje četrtine prisilno na klop. | Foto: Vid Ponikvar Luka Dončić je moral zaradi zvina levega gležnja sredi tretje četrtine prisilno na klop. Foto: Vid Ponikvar Kako je bilo v domovini bronastih košarkarjev, Španiji? Furija je osvojila tretje mesto in nadaljevala niz medalj na evropskih prvenstvih, ki traja že 12 let.

Sloviti športni dnevnik Marca se je v nedeljo pričakovano najbolj ukvarjal s klubskim nogometom, nekaj prostora pa je namenil tudi košarki. Tudi Sloveniji, o kateri veliko poroča že zaradi zvezdnika Reala Dončića.

"Dragić se je pridružil Dončiću in katapultiral Slovenijo na evropski prestol. Branilec Miamija je dosegel 35 točk," so zapisal novinarji Marce.

Posebno skrb so namenili poškodovanemu Dončiću, ki ga je pustil na cedilu levi gleženj, zaradi katerega bo moral preskočiti španski klubski superpokal. "Vrnil se bom v tednu ali dveh," je po zmagi nad Srbijo vendarle pomiril navijače Reala.

Selektor Igor Kokoškov s svojim vodenjem finala ni navdušil le Slovencev, ampak vso košarkarsko Evropo. | Foto: Vid Ponikvar Selektor Igor Kokoškov s svojim vodenjem finala ni navdušil le Slovencev, ampak vso košarkarsko Evropo. Foto: Vid Ponikvar

Katalonski športni časnik Mundo Deportivo je Slovence proglasili za velike junake evropskega prvenstva. "Majhna dežela, ki ima le nekaj več kot dva milijona prebivalcev, pod selektorjem Igorjem Kokoškovom sploh ni izgubila, niti v kvalifikacijah. V finalu je tekmecu dala učno uro v karakterju, ponosu in pogumu, zlasti v najbolj odločilnih trenutkih," so zapisali in dodali, kako so Slovenci dobili zadnje minute brez dveh najboljših igralcev, Dončića in Dragića, ki sta bila takrat na klopi.

"Tudi šok zaradi poškodbe Dončića in njegove solze na klopi niso prekrižali načrtov Sloveniji. Pripetila se ji je manjša zgodovinska pravica. Slovenija, ki živi za košarko, a ni nikoli prej osvojila medalje, si je s svojo strastjo do košarke zaslužila nekaj več. Zdaj je to dočakala," so zapisali Katalonci.

Francozi pohvalili "svojega" Prepelića

Italijanski športni dnevnik La Gazzetta Dello Sport je naslovil novico o novem evropskem prvaku: "Dragićev podpis na prvem zlatu." Dodal je tudi, da je Slovenija sploh prva samostojna država, nastala na pogorišču nekdanje Jugoslavije, ki je osvojila naslov članskega evropskega prvaka.

Eden izmed junakov finala je bil tudi Štajerec Klemen Prepelić. | Foto: Vid Ponikvar Eden izmed junakov finala je bil tudi Štajerec Klemen Prepelić. Foto: Vid Ponikvar

Italijani so izpadli v četrtfinalu proti Srbiji, tako da se na tem prvenstvu niso pomerili z vzhodnimi sosedi, novopečenimi evropskimi prvaki, so pa slovensko moč v skupinskem delu okusili Francozi.

L'Equipe poroča o tem, kako je Slovenija postala prvak po sanjski predstavi Dragića, ki je prejel priznanje za MVP igralca turnirja. Zelo so pohvalili Klemna Prepelića, igralca Levalloisa, ki je ob Dragiću in Dončiću pripomogel k velikemu uspehu. Zadel je štiri od osmih trojk in prispeval 21 točk.

Takšni in podobni hvalospevi slovenske izbrane vrste so se vrstili in množili na naslovnicah medijev po Evropi. Slovenska košarkarska reprezentanca je poskrbela za senzacijo, o kateri se bo govorilo še dolga leta. Bravo, #mojtim!

Ne spreglejte