Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
19. 10. 2017,
19.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

EuroBasket 2017 KZS svetovno prvenstvo Evroliga Fiba

Četrtek, 19. 10. 2017, 19.11

6 let, 6 mesecev

Koalicija velikih zvez sporoča:

To je napad na reprezentance

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Vojna med Mednarodno košarkarsko zvezo in evroligo se nadaljuje. Predvsem na dopisniški ravni. Možnosti za nastop evroligaških igralcev v prvem delu kvalifikacij za svetovno prvenstvo pa so vse manjše.

Slovenija Španija Eurobasket | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Tudi slovenski selektor Rado Trifunović je sledil zgledu številnih evropskih reprezentančnih dirigentov in na seznam kandidatov za nastop v prvem ciklu kvalifikacij za nastop na SP 2019 na Kitajskem uvrstil evroligaške košarkarje. Kljub vsemu pa se tudi on dobro zaveda, da bo lahko na najboljše računal le v primeru uradnega dogovora med evroligo in Fibo, ki nista našla skupnega jezika o tekmovalnih oknih. Zdi se, da je možnosti za dogovor vse manj.

Zveze odločno: To je napad na reprezentančno košarko

Potem ko so pri evroligi zavrnili dvodnevni zamik igralnih terminov 9. in 23. kroga najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja, so se v švicarski vasici Mies sestali vodilni možje košarkarskih zvez Nemčije, Grčije, Izraela, Italije, Litve, Rusije, Srbije, Španije in Turčije. Gre za države, ki imajo svoje evroligaške klube. Zbrana druščina je ob koncu zasedanja postregla s sporočilom za javnost, ki pa ne prinaša novih predlogov, temveč večinoma zgolj obsoja neomajnost evrolige. "To je napad na države reprezentance, ki ogroža njihov obstanek in načenja kvalifikacijske možnosti za preboj na svetovno prvenstvo in olimpijske igre," so zapisali predstavniki navedenih zvez.

Edo Murić: za reprezentanco znova šele junija 2018? | Foto: Vid Ponikvar Edo Murić: za reprezentanco znova šele junija 2018? Foto: Vid Ponikvar

"Obsojamo pritiske"

Pismo velikih zvez, ki ga solidarno podpira tudi Francija, predstavnike klubov opozarja, da "imajo tako pravice kot tudi obveznosti in obsoja kakršnekoli posredne ali neposredne pritiske klubov na igralcev". Pri tem zveze merijo na odziv klubov na morebitne odhode igralcev iz klubov v reprezentančne tabore. A temu scenariju brez predhodnega krovnega odgovora ni mogoče verjeti. Tudi selektorji na to povsem odkrito ne računajo. Zato je mogoče novo pismo razumeti predvsem kot zadnje osvetljevanje nastalega položaja ali nemara kar klic vpijočega v puščavi.

SP 2019: kdaj in kako?



Na SP bo nastopilo 12 evropskih reprezentanc. Slovenija bo morala skozi dve kvalifikacijski siti. Če bo osvojila vsaj tretje mesto v skupini s Črno goro, Belorusijo in Španijo, jo čaka drugi del kvalifikacij. Tam bo nastopala v novi šestčlanski skupini (z najboljšimi tremi iz skupine B, v kateri so Latvija, Turčija, Ukrajina in Švedska), pri čemer se bodo rezultati iz prvega dela prenesli. To pomeni, da se bodo zgolj dvakrat med seboj pomerile ekipe, ki se do te faze tekmovanja še niso. Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc: prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela.

Tekmovalni termini:
Petek, 24. novembra 2017: Slovenija – Belorusija
Nedelja, 26. novembra 2017: Španija  – Slovenija
Petek, 23. februarja 2018: Črna gora – Slovenija
Ponedeljek, 26. februarja 2018: Belorusija - Slovenija
Četrtek, 28. junija 2018: Slovenija – Španija
Nedelja, 1. julija 2018: Slovenija – Črna gora 

Drugi skupinski del:
1. okno: 30. avgust–18. september 2018 (dve tekmi)
2. okno: 26. november–4. december 2018 (dve tekmi)
3. okno: 18.–26. februar 2019 (dve tekmi)

Svetovno prvenstvo bo na Kitajskem med 31. avgustom in 15. septembrom 2019.
Ne spreglejte