Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
22. 11. 2017,
16.09

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

Aleksej Nikolić Matic Rebec Žan Mark Šiško Luka Rupnik svetovno prvenstvo EuroBasket 2017 Rado Trifunović Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić

Sreda, 22. 11. 2017, 16.09

6 let, 5 mesecev

Organizatorji igre slovenske reprezentance

Tercet dirigentov in (pre)veliki čevlji Gorana Dragića

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Ob odsotnosti kapetana Gorana Dragića, evroligaškega organizatorja igre Alekseja Nikolića in mladega "kreativca" Luke Dončića bo organizatorsko in ustvarjalno breme v slovenski košarkarski reprezentanci padlo na zlatega Matica Rebca, povratnika Luko Rupnika in novinca Žana Marka Šiška.

Luka Dončić in Goran Dragić: najbolj pogrešana zvezdnika slovenske reprezentance pred petkovo tekmo z Belorusijo. | Foto: Vid Ponikvar Luka Dončić in Goran Dragić: najbolj pogrešana zvezdnika slovenske reprezentance pred petkovo tekmo z Belorusijo. Foto: Vid Ponikvar

Čeprav se novi selektor Rado Trifunović v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo zanesljivo ne bi branil prispevka naturaliziranega krilnega centra Anthonyja Randolpha in energičnosti Eda Murića, pa bo v primerjavi z zlatim EuroBasketom 2017 največji manko zanesljivo viden na najbolj tankočutnem položaju organizatorja igre. Taktirke namreč ne bo vihtel Goran Dragić, ki je bil ob ustvarjanju napadov vselej zelo nevaren za nasprotnikov koš. Na pomoč ne bo priskočila niti njegova dostojna zamenjava v velikem finalu Aleksej Nikolić. Manjkal pa bo tudi vsestranski Luka Dončić, ki kljub višini in moči, s katerima se lahko kosa tudi na drugih igralnih položajih, zelo rad prevzame organizatorske naloge. Kdo bo torej v prvem Fibinem oknu, na petkovi domači tekmi z Belorusijo v Stožicah in na nedeljskem gostovanju v Španiji, skrbel za organizacijo igre?

Matic Rebec: Odločno na SP 2019

"Nismo popolni, kar smo tudi pričakovali. Jasno je bilo, da Dragića ne bo. Evroligaško nagajanje prav tako ni presenečenje. Vem, da bo zdaj breme padlo na druge, a to ne sme spremeniti osnovne usmeritve in ciljev. Pripravljen sem prevzeti odgovornost," poudarja Matic Rebec, eden od sedmih evropskih prvakov, ki so tudi del tokratnega reprezentančnega sklica.

Matic Rebec je bil član zlate dvanajsterice iz Istanbula. | Foto: Sportida Matic Rebec je bil član zlate dvanajsterice iz Istanbula. Foto: Sportida

V Helsinkih in Istanbulu je imel bolj obrobno vlogo, v petek in nedeljo bo zanesljivo drugače. "Stremimo k cilju, ki ne bi smel biti sporen – uvrstitev na svetovno prvenstvo 2019. Verjamem, da lahko prispevam svoj delež. Sicer pa sem se z veseljem vrnil domov. Takoj sem začutil tudi pozitivno reprezentančno vzdušje. Zdaj moramo uživati in poskrbeti tudi za dober rezultat," razmišlja 22-letni Primorec, ki je po pretekli sezoni zapustil Krko in se prvič podal v tujino.

Na zbor je prišel iz ruskega prvoligaša Eniseja. "Prva sezona v tujini je vedno najtežja. Dobro sem se vklopil v novo okolje. Odločitve nikakor ne obžalujem. Klub je odlično organiziran. Edini moteči element so stalna potovanja. S soigralci namreč vselej potrebujemo štiri ure in pol, da pridemo do Moskve, nato nas čaka nov polet. Poleg tega stalno menjavamo časovne pasove. A to mora igralec vzeti v zakup," pravi Rebec.

Luka Rupnik se vrača v Stožice | Foto: Sportida Luka Rupnik se vrača v Stožice Foto: Sportida Luka Rupnik: nesojeni prvak

V drugačni vlogi pa je naslov evropskega prvaka dočakal Luka Rupnik, ki se je sicer udeležil priprav, a se na koncu ni znašel na selektorjevem seznamu potnikov. Tudi tri mesece pozneje priznava, da mu ob rezu ni bilo lahko. "Ko so me poslali domov, mi ni bilo vseeno. Želel sem biti del te ekipe. A ko sem nato kot gledalec spremljal Slovenijo, videl zmage in predvsem to, da je vsak posameznik opravil točno določeno nalogo, sem sklenil, da je selektor Igor Kokoškov ravnal prav. Bil sem vesel za te fante," pravi 24-letni Idrijčan.

A udeleženec EuroBasketov 2011 in 2015 je medtem že obrnil novo stran. "Tu sem, da Sloveniji pomagam narediti prve korake proti SP 2019. Navdušeno pričakujem prvi tekmi, obenem pa pozdravljam nov kvalifikacijski sistem. Ta košarkarjem, ki igramo v tujini, omogoča, da se vrnemo domov in se srečamo z družino," pravi in dodaja: "Kvalifikacije sprejemam kot nov izziv. Veselim se tudi večje odgovornosti. Na zbor sem prišel po dobrem začetku sezone. Sem v kakovostnem ritmu. No, na koncu bo mojo vlogo določil selektor. Sprejel jo bom, ne glede na to, kakšna bo. Že dejstvo, da sem del reprezentance, je zame velika čast."

Belorusija in Španija? "Prvi tekmec ne spada med velesile, a danes vsi igrajo košarko. Podcenjevanja ne sme biti. Španija bo posebna zgodba, saj tam igram na klubski ravni. Lahko vam zagotovim, da nas Španci predvsem po EuroBasketu izjemno cenijo. Ko se tam znajdem pred novinarji, me vsi sprašujejo o Luki Dončiću, Klemnu Prepeliću … Zato vem, da se bo tudi reprezentanca dobro pripravila na nas," dodaja član Fuenlabrade.

Žan Mark Šiško blesti v dresu Ilirije. | Foto: Sportida Žan Mark Šiško blesti v dresu Ilirije. Foto: Sportida Žan Mark Šiško: Iz druge lige v reprezentanco

Predčasno je priprave za EuroBasket 2017 končal tudi 20-letni Ljubljančan Žan Mark Šiško, ki pa ga je strokovno vodstvo označilo za ime reprezentančne prihodnosti. Zdaj bo član ljubljanske Ilirije, s katero se je letos pod vodstvom Saše Dončića iz druge prebil v prvo ligo, skušal ta status tudi potrditi. "S ponosom sem igral za Slovenijo v mlajših kategorijah. Zdaj bom, kot kaže, dobil priložnost tudi na članski ravni. To je nov korak v moji karieri. Velika čast. Za nameček ima Slovenija zdaj tudi priponko evropskega prvaka," je ob prihodu na zbor dejal mladi organizator igre.

"Tu sem, pripravljen igrati in se dokazovati. Kako bo, ne vem. Zame je to nov teren. Škarje in platno ima v rokah selektor. Sem pa vesel, da dobro poznam vse fante, ki so v reprezentanci. Z nekaterimi sem igral v mlajših kategorijah, druge sem spoznal med poletnimi pripravi," pravi nekdanji član Cibone, Škofje Loke in mlajših kategorij Olimpije, ki o tekmecih povsem konkretno še ne razmišlja. Poudarja pa, da je lahko v Stožicah cilj zgolj en – zmaga.

V reprezentančno gnezdo je prišel kot eden najboljših posameznikov v prvem mesecu slovenskega prvenstva. V tem je dokazal tako organizatorske kot tudi strelske sposobnosti, z Ilirijo kot novincem v ligi pa je v šestih krogih vknjižil tri zmage. "Več kot uspešno smo stopili na prvoligaški parket. Z izjemo tekme proti Hopsom smo tudi ob porazih drago prodali svojo kožo. Lahko bi imeli tudi kakšno zmago več. Zadovoljen sem s svojimi predstavami, pri čemer pa ne skrivam, da imam ob dokazovanju vselej vsaj v podzavesti tudi reprezentanco," pravi Šiško, eden od reprezentantov, ki prihajajo iz slovenskih klubov.

Ne spreglejte