Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
14. 9. 2017,
15.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

1

Natisni članek

Španija Slovenija Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić Sergio Scariolo EuroBasket 2017

Četrtek, 14. 9. 2017, 15.20

6 let, 6 mesecev

Strah v španskem taboru pred tekmo s Slovenijo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

1

Sergio Scariolo | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Ko pogledamo imena reprezentantov, ki jih ima v svoji vrsti Španija, se zdi, da je v polfinalnem dvoboju EuroBasketa proti Sloveniji v prednosti. A ko pogledamo igro Gorana Dragića in soigralcev, je jasno, da so Slovenci bolj poletni in neugodni. Italijanski trenerski maček na klopi Španije Sergio Scariolo je na novinarski konferenci pred polfinalnim obračunom vseskozi govoril, kako dobra je ekipa Slovenije, in omenil tudi mladega Luko Dončića.

Ob poslušanju izjav selektorja Španije Sergia Scariole je čutiti, da se aktualni evropski prvaki polfinalnega obračuna proti Sloveniji bojijo.

Igra slovenskih košarkarjev ga je navdušila: "Gledal sem vse tekme na tem prvenstvu. Ni me navdušila le proti Latviji. Ekipa se je neverjetno dvignila. Niti enkrat ni izgubila proti velikim reprezentancam. Proti vsem se je znala prilagoditi. Vse vloge igralcev so dobro razdeljene. Nista le Goran Dragić in Luka Dončić, še posebej me skrbita Anthony Randolph in Klemen Prepelič. Zadnjemu v kratkem času napovedujem zelo dobro priložnost v kakšnem od boljših klubov. To je igralec, ki ga trenerji obožujemo. Pride s klopi in ima izjemen napadalni učinek. Lahko prodira, meče. Potem je tu Vidmar, ki daje ravnotežje med napadom in obrambo. Nepoznavalci pripisujejo tej ekipi malo možnosti, ampak samo zato, ker je niso videli igrati. Slovenija igra lepo in pravo košarko."

Tekma, ki jo je Luka Dončić čakal celotno poletje

"Zelo se veselim tekme. Imam veliko prijateljev, vendar na tekmi niso prijatelji. Španija je favorit, vemo, kakšna ekipa je Španija. Ampak nobeden ni nepremagljiv. Španci imajo pred seboj težko ekipo, kot je Slovenija," je o večerni tekmi povedal Luka in o govoricah, ali si je res že celotno poletje želel, da bi stopil pred špansko reprezentanco, dodal: "Veliko fantov poznam že iz Reala in Španiji. Mislim, da je to posebna tekma zame."

"Slovenija je rebus"

Sergio Scariolo | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Na novinarski konferenci se je Scariolo večinoma ukvarjal s slovenskimi košarkarji, zelo malo pa je govoril o prednosti svoje ekipe: "Ne bo lahko. Zelo zapleteno. Sergio Rodriguez zelo težko brani pick and roll, še posebej, če Slovenija igra z dvema organizatorjema igre. Slovenija je rebus. Čeprav je videti, kot da je to za nas lahka tekma, bo izredno zapletena."

Španija bo morala po njegovem mnenju odigrati skoraj popolno tekmo, če bo hotela vstopiti v finale in braniti naslov z evropskega prvenstva izpred dveh let v Lillu.

"Slovenija je proti vsem velikim ekipam znala omejiti njihove najboljše košarkarje. V obrambi bomo morali biti zelo potrpežljivi, v napadu pa iskati priložnost, ker imamo na parketu večkrat peterko, ki je v napadu omejena. Sicer dokazujemo, da imamo dobro obrambo, vendar smo v fazi tekmovanja, ko bomo morali pokazati največ. Več kot do zdaj. Moramo dobiti še eno od dveh tekem, da pridemo do medalje. Po to smo prišli," je dal Italijan vedeti, kaj zanima Špance.

"Ko gledam Dončića, si moram brisati solze"

"Ko ga gledam, si moram brisati solze, ker ne morem verjeti, da lahko nekdo tako igra pri 18 letih. Usta imam odprta, ko ga gledam." | Foto: Vid Ponikvar "Ko ga gledam, si moram brisati solze, ker ne morem verjeti, da lahko nekdo tako igra pri 18 letih. Usta imam odprta, ko ga gledam." Foto: Vid Ponikvar Furijo je v karieri popeljal že do treh zlatih medalj na evropskih prvenstvih, zdaj pa ima priložnost, da pride še do četrte zlate medalje na evropskem prvenstvu, ravno toliko jih je Španija tudi osvojila v vsej zgodovini. Na vrhu je bil leta 2009 na Poljskem, dve leti pozneje v Litvi, v Sloveniji ni bil na čelu reprezentance, zato pa je bil spet glavni v Lillu pred dvema letoma.

V poletnem pogovoru za Sportal je dejal, da je lahko Slovenija ena od tistih držav, ki jo povsem v ospredje ne uvršča, a ima kakovost, da je lahko prijetno presenečenje. In to so Dragić in druščina tudi naredili na tem EuroBasketu. Pomembno vlogo ima tudi vsega 18-letni Dončić, o katerem je Scariolo spet spregovoril z izbranimi besedami: "Luka je impresiven. Kaj počne, in to pri 18 letih. Ko ga gledam, si moram brisati solze, ker ne morem verjeti, da lahko nekdo tako igra pri 18 letih. Odprta usta imam, ko ga gledam."

"Ne potrebujemo lačnih posameznikov, ampak lačno ekipo"

Marc Gasol Ricky Rubio | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Največjo skrb Italijanu, ki že vrsto let živi v Marbelli na jugu Španije, povzroča obramba njegovega moštva. Muči ga, ali lahko njegovi košarkarji zaustavijo slovenski napad. Potrebovali bodo energijo: "Zelo bomo morali biti pozorni, da ne bomo podivjali. Čakati bomo morali na pravi trenutek. Koš moramo dati kot ekipa, ne kot posameznik. Žoga mora krožiti, iskati moramo prostega igralca. Ne potrebujemo lačnih posameznikov, ampak lačno ekipo. Idealno bi bilo, če bi nam Chicago poslal Nikolo Mirotića."

V španskem taboru imajo nekaj težav z igralci, potem ko Marc Gasol, ki je v četrtfinalu proti Nemčiji zablestel z 28 točkami in 10 skoki, ne zdrži veliko časa na parketu, prav tako pa ima težave organizator igre Ricky Rubio: "Marc je prišel v Istanbul kot najbolj uporabljen igralec. Največ sem ga vključeval. Njegova vloga je izredno določena. Je pa res, da je njegova vloga takšna, da ga ne moreš uporabljati več kot 25 minut, saj porabi preveč moči v igri. Ključno je, da je Ricky tudi v rotaciji, ker je on naš najboljši obrambni igralec. Fantastično opravlja delo na evropskem prvenstvu, a se moramo zavedati, da se je že zelo iztrošil. Ima težave z mišico, a bo igral."

 
Ne spreglejte