Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
18. 4. 2013,
10.14

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Urban Gorjanc operacija

Četrtek, 18. 4. 2013, 10.14

4 leta, 5 mesecev

Srčni bolnik Gorjanc bi igral na lastno odgovornost

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred začetkom lanskega EP za mlade je košarkar Urban Gorjanc zaradi prirojene srčne napake dobil rdečo luč za igranje košarke. Na parket ga lahko vrne le operacija, ki stane med 50.000 in 60.000 evri.

Enaindvajsetletni Urban Gorjanc ima prirojeno srčno napako. Aorta, ki vodi v srce, ima šibko tkivo. Ob pritiskih se širi, kar ni dobro za srce. Ker bi 213 cm visoki igralec še rad igral košarko, je začel iskati rešitve. In ena od teh je operacija, ki bi jo opravil srčni kirurg David Tirone Esperidiao v Kanadi. Edini je, ki lahko opravi poseg brez menjave zaklopke.

A za zdaj še ni padla dokončna odločitev, ali in kdaj bo odpotoval onstran luže. "V bistvu čakam. Praktično je bilo že vse urejeno za operacijo, nato pa sem imel še nekaj ultrazvokov pri nas. Več mnenj sem želel. Ugotovili so, da je težava le v aorti, ki jo imam. V Kanadi, kjer bi bil operiran, so rekli, da bi lahko zaigral po operaciji, vendar so pri nas dejali, da še ni tako nujno za operativni poseg. Ko sem omenil, da mi je košarka služba in bi rad igral, so mi rekli, da odgovornosti nase nočejo prevzeti. Če bi se mi kaj zgodilo, bi bil seveda zdravnik kriv, ker bi mi dal pozitivno mnenje za igranje. Zato ne želi tega narediti. Vsem sem povedal, zdravnikom in v klubu, da sem ob rednih pregledih pripravljen igrati na lastno odgovornost," je o stanju spregovoril Gorjanc.

Nenehno je tudi v stiku z zdravnikom v Kanadi, ki bi ga operiral. Kot mu je zatrdil, bi lahko po operativnem posegu znova lahko igral: "On bi me operiral. Potrebuje pa zavarovalnica, ker je to draga operacija, potrditev, da gre za nujno stvar in gre hitreje naprej. Od 50.000 do 60.000 evrov je cena takšnega posega. Rekli so mi, da bi lahko po operaciji celo zaigral."

Košarkar Heliosa zdaj nič ne trenira, saj ne sme, a je še enkrat poudaril, da bi prevzel odgovornost za igranje na lastna pleča, saj si to neizmerno želi: "Počutim sem tisočodstotno odlično. Verjamem, da se mi ne bi nič zgodilo, če bi igral. Vendar mi niti zdravnica, niti trener, niti klub ne dovolijo. Edina rešitev je načeloma operacija."

A tudi če se odloči za operativni poseg, ni zagotovila, da bo lahko znova zaigral košarko. "Glede na to, da gre za operacijo na odprtem srcu, bi okrevanje trajalo toliko časa, dokler se ne bi prsni koš zacelil in bi prenesel kontakt. Ob predpogoju, da operacija uspe," je z dvignjeno glavo dejal Urban, ki mu prav vsi privoščimo, da bi še kdaj igral košarko.

Ne spreglejte