Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
21. 4. 2017,
18.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

EuroBasket 2017 reprezentanca tujina Bilbao Baskets Miha Lapornik

Petek, 21. 4. 2017, 18.43

6 let, 6 mesecev

Intervju z Miho Lapornikom, članom Bilbaa iz Španije

Špancem preprosto ni mogel reči ne

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95
Miha Lapornik | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Španija je očitno postala raj za slovenske košarke, saj jih je kar nekaj, ki si kruh služijo na Iberskem polotoku. Med njimi je tudi 23-letni Miha Lapornik, ki bi rad še veliko naredil v tej državi. V Bilbau se odlično počuti, Španci pa so vrgli oko nanj, ko je z Olimpijo gostoval v tem španskem kraju. Dali so mu dali takšno ponudbo, ki je preprosto ni mogel zavreči. S predstavniki Košarkarske zveze Slovenije se za reprezentančno poletje še ni slišal, zato je v pričakovanju, kaj bo.

Miha Lapornik je otrok Laškega. Leta 2010 je vstopil v člansko okolje in bil del Laščanov pet let. Nato ga je pot vodila v Olimpijo. Sicer je z ljubljanskim moštvom podpisal triletno pogodbo, a je po prvi zaradi neizplačanih obveznosti izkoristil priložnost za predčasen odhod. Kot pravi, ponudbe, ki mu jo je španski Bilbao dal na mizo, ni mogel zavreči. V novem okolju se dobro počuti, njegova velika želja pa je, da bi čez dve sezoni igral za kakšnega od španskih evroligašev. Prav tako meri na slovensko reprezentanco.


Pri Olimpiji se je krstno preizkusil z igranjem v Eurocupu. Ker je iz Španije prišla odlična ponudba in ker mu je Olimpija dolgovala denar, se je odločil za odhod v Španijo. Kot pravi, so mu Ljubljančani nedavno vse dolgove poravnali in je vesel, da gre klub v pravo smer. | Foto: Vid Ponikvar Pri Olimpiji se je krstno preizkusil z igranjem v Eurocupu. Ker je iz Španije prišla odlična ponudba in ker mu je Olimpija dolgovala denar, se je odločil za odhod v Španijo. Kot pravi, so mu Ljubljančani nedavno vse dolgove poravnali in je vesel, da gre klub v pravo smer. Foto: Vid Ponikvar Kako je prišlo do tega, da ste sploh odšli v Bilbao?
Agent mi je rekel, da se dogovarja, vendar sprva ni bilo nič resnega. Vedel sem, da se je prejšnji trener Sito Alonso, ki je zdaj v Vitorii, zanimal zame. Ko je z Bilbaom v tisti sezoni v sklopu Eurocupa gostoval v Ljubljani, sva govorila in mi je dejal, da sem mu zanimiv. Potem je odšel iz Bilbaa in vse skupaj je padlo v vodo. Ob prihodu novega trenerja se je zanimanje spet obudilo. Agent mi je poslal ponudbo, ki je nisem mogel zavrniti. Ker sem imel pri Olimpiji zaradi neizplačanih obveznostih možnost odhoda, sem to izkoristil. Dal sem vlogo za prekinitev.

Ali vam je Olimpija zdaj že poplačala, kar vam je bila dolžna?
Mi je in sem vesel za to. Vidi se, da gredo v pravo smer. Res je, da sem znesek znižal, vendar smo se dobro zmenili. Glede Olimpije nimam slabe besede. Treniral sem dobro. Na parketu sicer kot ekipa nismo naredili, kar smo se dogovorili. Zato pa je bila zame odskočna deska, saj sem igral v ligi ABA in Eurocupu.

Nato ste se podali v neznano. Proti Bilbau ste sicer res enkrat igrali v Eurocupu, vendar je bil to za vas prvi odhod v tujino …
Malce sem povprašal Jako Blažiča, kako je v Španiji. Tako on kakor drugi so mi rekli, da tega ne smem zavrniti. Ko sem prišel v klub, sem videl, da je vse na višji ravni kot v Sloveniji. Vsi skrbijo zate. Dvorana je super, prav tako navijači, mesto … Navijači so res dobri. Po tekmi pridejo in te počakajo. Tega v Ljubljani nisem bil navajen in je zato zame nova izkušnja.

Statistika Mihe Lapornika v dresu Bilbaa

Ime in priimek Točke Skoki Podaje Ukr. žoge Izg. žoge Minute
Miha Lapornik (Retabet BB)            
eurocup 6,9 1,5 0,5 0,4 0,5 17,8
špansko prvenstvo 4 1,2 0,6 0,4 0,6 14

V Španijo je z njim odpotovala tudi punca, zato ni imel nikakršnega domotožja. | Foto: Vid Ponikvar V Španijo je z njim odpotovala tudi punca, zato ni imel nikakršnega domotožja. Foto: Vid Ponikvar Ali ste imeli sprva kaj težav pri privajanju na novo okolje?
V bistvu ne. Z mano je šla punca in sem imel družbo. Na začetku sem imel težave le s španskim jezikom, vendar večina govori angleško. Zdaj že tudi špansko precej razumem. Kar se je igranja košarke tiče, sem v Eurocupu že igral, španska liga pa je bistveno boljša od lige ABA.

Torej domotožja zaradi punce niste imeli …
Hitro sem se navadil. Prav tako so me obiskali starši, s katerimi se slišimo enkrat na teden.

Ali imate v ekipi pomoč starejših članov?
Vsi so me zelo dobro sprejeli. Alex Mumbru in Axel Hervelle, ki sta vodji, mi veliko pomagata. Od njiju prejemam nasvete, tudi tiste za zunaj parketa. Prava idola sta.

Torej ste se prav odločili …
Mislim, da sem se. Priložnost za igro dobivam, morda bi si včasih želel še kaj več. Vsak dan trdo delam, da bi se izkazal.

Ko je bil v dresu Olimpije, je dvakrat v Eurocupu igral proti Bilbau in navdušil takratnega trenerja Sita Alonsa, ki je zdaj v Vitorii pri Baskonii. Kljub temu je sledil njegov odhod v ta klub. V prihodnje bi rad oblekel dres kakšnega španskega kluba, ki igra v evroligi, zato vsak dan trdo dela. | Foto: Vid Ponikvar Ko je bil v dresu Olimpije, je dvakrat v Eurocupu igral proti Bilbau in navdušil takratnega trenerja Sita Alonsa, ki je zdaj v Vitorii pri Baskonii. Kljub temu je sledil njegov odhod v ta klub. V prihodnje bi rad oblekel dres kakšnega španskega kluba, ki igra v evroligi, zato vsak dan trdo dela. Foto: Vid Ponikvar Z Bilbaom imate pogodbo za to sezono z možnostjo podaljšanja še za naslednjo. Ali se že kaj pogovarjate, da bi ostali?
Agent se pogovarja. Računam, da bi ostal. Celotna Španija mi je super, od vremena do košarke. Dvorane so polne, naša tudi.

Kakšno je kaj okolje v Bilbau?
Spominja me na Ljubljano. Poletja tu denimo niso tako vroča, zime prav tako ne. Pozimi je nenehno okoli 10-15 stopinj. Okolica je lepa, mesto čisto, ljudje prijazni.

Slišati je, da bi torej radi ostali v tem mestu …
V naslednji sezoni bi rad ostal v Bilbau in čim bolje igral, da bi potem lahko šel v kakšen španski evroligaški klub. Nekaj let bi bil rad tu, ker je liga močna.

Španski način življenja je nekoliko drugačen kot v Sloveniji. Ni takšnega hitenja kot pri nas, zato moraš biti strpen, če si navajen točnosti ... Kako ste se vi navadili?
Sem se navadil. Prej sem mislil, da so Črnogorci leni, ampak so tudi oni (smeh, op. a.). Ne preostane ti drugega, kot da se navadiš.

Velika želja je, da bi ga selektor Igor Kokoškov vpoklical v reprezentančno akcijo, še večja pa, da bi bil del zasedbe na evropskem prvenstvu. | Foto: Vid Ponikvar Velika želja je, da bi ga selektor Igor Kokoškov vpoklical v reprezentančno akcijo, še večja pa, da bi bil del zasedbe na evropskem prvenstvu. Foto: Vid Ponikvar Kako vam je všeč hrana?
Imam svoj ritem. Vedno jem ob isti uri. Večinoma jem svojo hrano, ki mi jo skuha punca. Torej s slovenskim pridihom (smeh, op. a.)

Se tudi on uči špansko?
Da, hodi na tečaje.

Ali se slišite kaj z drugimi slovenskimi košarkarji, ki igrajo v Španiji? Kar nekaj vas je …
Veliko se slišiva z Luko Rupnikom in Luko Lapornikom. Naslednjo tekmo igram proti njemu v Joventutu. Ko si v tujini, je drugače. Bolj se povežeš. Z Rupnikom sem denimo že lani igral v Olimpiji.

Vas v klubu kaj sprašujejo o Luki Dončiću, ki je v središču pozornosti?
Dvakrat, trikrat so me vprašali, kako je in če se kaj z njim slišim. Sicer pa vsi na glas govorijo, da je fenomen, kako igra.

Poleti bi zagotovo radi oblekli dres slovenske reprezentance. Ali je kdo od Košarkarske zveze Slovenije morda stopil v stik z vami?
Za zdaj nisem z nobenim ničesar govoril. Sem v pričakovanju, kaj bo (smeh, op. a.).

Ne spreglejte